Vinkovci su moguće mjesto najvažnijih arheoloških nalaza iz avarskog razdoblja


Vinkovački arheolozi naviknuti su da im tlo pod nogama uvijek nudi nova iznenađenja. Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci ovih dana istražuju avarodobno groblje na rimokatoličkom groblju. Inače Vinkovci su jedno od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Europi i turiste u ovo najstarije kontinuirano naseljeno naselje u Europi trebao privlači upravo arheologija, uz jasno najvažniji nalaz Orion najstariji europski kalendar čija priča je glavna atrakcija ovog slavonskog grada.

Foto: Gradski muzej Vinkovci

“Prilikom iskopa novog grobnog polja radnici su u iskopu uočili zidani rimski grob o čemu je obaviješten Muzej. U zidanom grobu pokopan je avarski ratnik s pojasnom garniturom koju možemo datirati u prijelaz 7. na 8. stoljeće. U običnim rakama u zemlji istražen je opljačkani ratnik i njegov konj, koji ima jedinstvene ukrase orme na području današnje Hrvatske. Čak i na prostoru avarskog kaganta riječ je o nalazima koje bilježimo na svega desetak lokaliteta” pojasnila je Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci.

Uz bok prošlogodišnjem otkriću rimskih kola u Starim Jankovcima, ove godine tako vinkovački arheolozi predstavljaju otkriće avarskih grobova u Vinkovcima.

Da su Avari bili ovdje znali smo i prije, jer imamo nekoliko slučajnih nalaza iz polovice prošlog stoljeća, kao i nalaze slavenskih paljevinskih grobova u Dugoj ulici 99. Međutim u zaštitnim arheološkim istraživanjima posljednjih 45 godina nismo imali avarskih nalaza” istaknula je Rapan Papeša.

fOTO: Gradski muzej Vinkovci

Po prvi puta na prostoru današnje Hrvatske imamo istražen ukop konja sa sedlom, iako smo imali konjaničke grobova od prije, no po prvi puta uz konjanika pronađena je i koštanu oplatu refleksnog luka, a prema opremi i konjanika i konja možemo datirati u 8. stoljeće. Jedinstven je i nalaz ukopa ratnika u imitaciju rimskog zidanog groba i pred arheolozima vinkovačkog muzeja još je jedna zanimljiva zagonetka koja će kad se riješi upisati Vinkovce kao mjesto jednog od najvažnijih arheoloških nalaza iz avarskog razdoblja u 21. stoljeću.

“Naime, na prostoru Avarske države nije do sada zabilježeno ukopavanje prema rimskim običajima, a prema opremi konja zaključujemo da je prostor današnjih Vinkovaca, zbog blizine južne granice, predstavljao iznimno bitnu stratešku točku vrhovnom avarskom kanu, koji je za njenu obranu poslao svoje najbolje opremljene ratnike” naglasila je Anita Rapan Papeša.

To znači da se Vinkovci još jednom poziciraju kao jedno od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Europi, ovaj put u ranosrednjovjekovnom razdoblju o kojem smo imali najmanje podataka.

 Istraživanja se nastavljaju i očekuje se još zanimljiv nalaza idućih dana.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.