Volite li outdoor voljet ćete i Zadar Outdoor Festival

Kraj mjeseca rujna idealno je vrijeme za provesti vikend u prirodi s obitelji te pobjeći nakratko od gradske gužve. Zadar Outdoor Festival, odnosno njegov prvi dio jesenskog izdanja, održat će se u Preku na otoku Ugljanu, 25. i 26. rujna, a možete sudjelovati u čak četiri sportske discipline.

Iako su prošle dvije godine od posljednjeg održavanja Zadar Outdoor Festivala, entuzijazam nije nimalo pao, naprotiv, još je i veći. Klima otoka Ugljana često se naziva klimom masline i idealna je za outdoor aktivnosti kroz cijelu godinu. Toplina mora zime čini blagima, a vrela ljeta manje vrućima. Godišnji broj sunčanih dana je oko 120, što znači kako je svaki treći dan vedar.

Za natjecatelje u kajaku i SUP-u pripremljena je zanimljiva ruta koja vodi oko otočića Galevca ispred Preka, a kojim dominiraju crkvica i samostan sv. Pavla iz 15. stoljeća. Ruta je izazovna, a pogled nezaboravan.

Ove godine organizatori Zadar Outdoor Festivala su pripremili i novu disciplinu, pa će svi ljubitelji visina moći uživati u brzinskom penjanju. Željina Litica podno sv. Mihovila na otoku Ugljanu je tristotinjak metara široka stjenovita barijera visine od 10 do čak 60 metara. Ambijent podno litice među šumama crnike i prastarih maslina je poseban, a dodatnu čar daju pregledni vidici na zadarski arhipelag.

Posljednjih godina se bilježi nevjerojatan porast zanimanja za sport. Posvuda “niču” dvorane s umjetnim stijenama, raste broj profesionalnih sportskih penjača, a nedavno je donesena odluka o ulasku sportskog penjanja u zajednicu olimpijskih sportova.

Osim natjecateljskog dijela festivala, očekuju vas i zanimljive radionice. Tako se možete prijaviti na kajak radionicu za djecu, jogu te radionicu sportskog penjanja. No, to nije sve od ovogodišnjeg ZOF izdanja. Dva tjedna kasnije, u subotu, 9. listopada priprema se još jedan zanimljivi trail – Ravni kotari.

Regija je u svijetu poznata kao jedna od najatraktivnijih na Mediteranu. Ono što se nastavlja promovirati je prekrasan krajolik kojeg karakterizira iznimna geografska raznolikost, što ga čini idealnim mjestom za provođenje raznih sportskih aktivnosti na otvorenom.

Tjelovježba i boravak u prirodi ubrzavaju krvotok, oslobađaju endorfine i smanjuju opću razinu stresa. Samo 30 minuta hodanja dnevno može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja; može poboljšati opće raspoloženje i kvalitetu sna, smanjiti stres, tjeskobu i umor. Tjelesno aktivni ljudi suočeni su s do 30% manje rizika da postanu depresivni, a tjelesna aktivnost pomaže u oporavku od depresije.

Na sve discipline Zadar Outdoor Festivala možete se prijaviti putem POVEZNICE, a sve novosti vezane uz održavanje festivala pratite na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.