Vrh Panonskog mora je zabijelio: Na Papuku zimska idila, a ceste su prohodne

spot_img

Park prirode Papuk najatraktivnija je lokacija istočno od Zagreba za zimske radosti. Park šuma Jankovac proteklog vikenda bila je odredište brojnih izletnika i obitelji s djecom. Sanjkanje, grudanje, šetnja poučnom stazom ili planinarenje brojnim stazama omiljene slavonske planine, sadržaji su koje ove zime traže svi. Odlazak u prirodu i uživanje u zimskim radostima ovih dana su na vrhuncu. Pozitivna stvar koju je ova pandemija donijela zasigurno je povratak prirodi i druženje obitelji u prirodi uz čisti zrak i igru.

Svjedoci smo ovih dana velikih gužvi u Gorskom kotaru, na Plitvičkim jezerima, zapravo na svim lokacijama gdje ima snijega i zimskih sportova. Slavoncima je Papuk najbliže odredište kada žele doživjeti planinski zimski ugođaj uz snijeg i sve što spada u zimske radosti. Mališani su oduševljeni, a i roditelji željni sadržaja van kuće i boravka u prirodi.

Ove slike svjedoče pravoj zimskoj idili u Park šumi Jankovac, a idila i zimska čarolija vladaju na cijelom području Parka prirode Papuk.

I ovog vikenda na Papuk će se uputiti brojni posjetitelji, važno je naglasiti kako je cesta Velika – Jankovac otvorena te je promet moguć uz obaveznu zimsku opremu. Promet iz pravca Slatinski Drenovac – Jankovac također se odvija redovno bez poteškoća.

Priča o slavonskoj planini – Papuk

Iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora izdižu se na gotovo tisuću metara nadmorske visine vrhovi Papuka. Ovo geološki najraznolikije područje Hrvatske prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj. Njegovi slojevi otkrivaju povijest koja je u potpunosti mijenjala lica prostora – od Panonskog mora do raskoši stabala stoljetne bukve. Promijenjeno lice u svojim dubinama ipak priča sva proživljena iskustva prostora spremno ih dijeleći sa znatiželjnicima.

Ogromni su se morski valovi lomili i odbijali od Papuka. Iznad valova zapjenjenih od siline udaraca o papučko tlo izvirivali su divovski morski psi, kitovi i graciozni dupini. U sigurnom zaklonu kopna, lovci su dizali svoje logore i čekali na plijen, mamute i bizone. Slika je to Papuka dok je bio otok u Panonskom moru, prije više od desetak milijuna godina.

Ovih dana zeleni vrhovi Panonskog mora su zabijelili i mame sve na šetnju brojnim stazama i uživanje u zimskoj čaroliji Papuka.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.