Zagreb i Dubrovnik u TOP 100 svjetskih kongresnih destinacija

U godišnjoj kvantitativnoj analizi svjetskih kongresnih destinacija, Hrvatska je jedina europska zemlja s čak dvije destinacije među prvih 100. Riječ je o izboru konzultantske tvrtke GainingEdge, koja je 2018. godine pokrenula i prvi puta objavila “Destination Competitive Index”, inovativan alat za usporedbu svjetskih kongresnih destinacija i njihovo rangiranje na temelju konkurentnih sposobnosti za privlačenje međunarodnih skupova.

Treći po redu “Destination Competitive Index 2020” uključuje ukupno 101 grad s 87 ili više održanih međunarodnih skupova asocijacija u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Slično kao i prošle godine, 60% destinacija na listi su europski gradovi. Od 60 europskih gradova, njih 45 je iz zapadne, a 15 iz istočne Europe. To ukazuje na činjenicu kako Europa još uvijek dominira svjetskom kongresnom scenom po pitanju skupova asocijacija. Prvo mjesto na svjetskoj ljestvici konkurentnosti kongresnih destinacija i ove je godine zauzeo Pariz, a slijede ga Singapur i New York.

Većina gradova zapadne Europe zadržala je sličan položaj na ljestvici kao i prošle godine uz razliku kako su iz ove regije dodana dva grada: Sofija i Dubrovnik. Sa Zagrebom koji je treću godinu za redom uključen u indeks, Hrvatska je ove godine tako jedina europska zemlja koja ima čak dva grada na ovoj prestižnoj ljestvici 101 najbolje svjetske kongresne destinacije. Dubrovnik je na ljestvicu ušao na 97. mjestu, a Zagreb je na ovogodišnjoj listi skočio sa 95. na 94. mjesto na svjetskoj razini.

Izvor: Hrvatska turistička zajednica
Naslovna fotografija: Arvid Olson/ Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.