Zbog ove fotografije svi traže lokaciju: Veli Rat skriva nasukani talijanski teretni brod

Talijanski teretni brod “Michelle” jedna je od zanimljivih turističkih atrakcija za ronjenje u Jadranu. Njegova nesretna priča dogodila se u svibnju 1983. godine kada se brod nasukao sjeverno od svjetionika Veli Rat na Dugom otoku. Otokom se širi priča kako ga je posada nasukala namjerno. Inače ovaj talijanski brod je godinama dobrim dijelom virio iznad mora, a možda vam je poznat jer je na njemu popularni pjevač Gibonni snimio svoj video spot za pjesmu “Ej vapore”. Brod je vremenom sve više tonuo i izvan mora ostao je stršati tek jarbol.

Danas je ova lokacija turistička atrakcija do koje mogu doći i početnici u ronjenju, a čest je motiv i fotografa koji snimaju iz zraka i pod vodom. Fotografija zbog koje je ove godine poludio Instagram i svi su krenuli u potragu za ovom lokacijom nalazi se na instagram profilu https://www.instagram.com/dronephotos_dado/

– Fotografija je snimljena 17. travnja ove godine. Snimio sam ju dronom, a dojmovi se nisu mogli opisati kad sam to ugledao, navodi popularni drone fotograf Dado čiji instagram profil bilježi sve više pratitelja upravo zahvaljujući nevjerojatnim trenutcima uhvaćenim dronom.

Detalje o nasukavanju ovog broda možete pročitati i u knjizi “Legende svjetla – knjiga hrvatskih svjetionika i njihovih duša” autora Jurice Gašpa u kojoj između ostalog autor navodi razloge nasukavanja. Navodno su prema priči svjetioničara s Velog Rata Zvonimira Škvorčevića mornari iskoristili nevrijeme i brod namjerno preusmjerili u plitko kako bi izvukli novac od osiguranja zbog nasukavanja. Svjetioničar u knjizi navodi i kako se u blizini ovog broda, ali bliže obali i dublje ispod površine mora nalazi još jedna olupina navodno od poslijeratne 1948. godine.

Veli rat je najsjevernije je mjesto Dugog otoka smješteno u uvali Čuna, a potječe još iz rimskog doba. Bogatoj povijesti svjedoči i župna crkva Sv. Ante. Jugoistočno od Velog Rata nalazi se jedna od najpoznatijih i najljepših plaža Jadrana pješčana plaža Sakarun.

Svjetionik Punta Bjanka smješten je tek tri kilometra sjeverozapadno od samog naselja. Punta Bjanka je ujedno i najveći svjetionik na Jadranu visok impozantnih 42 metra. U ovom svjetioniku možete i odsjesti, a rezervirati smještaj morate puno ranije od željenog termina jer je potražnja za smještajem u svjetioniku velika. U samom dvorištu svjetionika atraktivna je kapelica sv. Nikole u kojoj se organiziraju romantična vjenčanja, a sa obale puca pogled na otvoreno more.

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/dronephotos_dado/

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.