Žitna lađa “Zora” zaplovila za Valentinovo

Rijekom Kupom su se u 18. i 19 stoljeću prevozile razne sirovine i proizvodi, pa tako i žito. Kako bi vam dočarala doživljaj prošlih vremena, Žitna lađa “Zora” zaplovila je od Brođana, blizu Karlovca, do Kamenskog. Povod prve turističke plovidbe u ovoj godini bio je blagdan je svetog Valentina. Prije prve turističke plovidbe, prije tjedan dana žitna lađa “odradila” je i prvu ovogodišnju rutu do Karlovca s ciljem pripreme lađe za sezonu.

– Lađa, koja ima kapacitet 48 sjedećih mjesta, može primiti oko 60 putnika. No zbog epidemioloških mjera, do daljnjega smo ograničili broj posjetitelja na 25. Za naše današnje posjetitelje pripremili smo degustaciju vina i popodnevni desert. Idemo prema Kamenskom, jer nam vodostaj prema Karlovcu to ne dopušta, no u planu nam je, kada to bude moguće, zaploviti i u tom smjeru, najavljuje direktorica tvrtke Aurora Colapis, Jasmina Cvetković.

U ponudi za plovidbu drvenom lađom nalaze se različiti lađarski izleti. Tu su pojedinačna i grupna plovidba, te školski izleti i najam lađe s posadom. Najčešće, posjetitelji se odlučuju za pojedinačnu plovidba u vjernoj replici žitne lađe. Takva plovidba traje oko 90 minuta.

– Najave za ovu sezonu, koja još uvijek uvelike ovisi o epidemiološkoj situaciji, daju razloga za oprezan optimizam. Zainteresirani zovu i raspituju se, a dobar je odaziv i stranih turista. Ipak, najviše se očekuje od lokalnog stanovništva, dodaje Cvetković.

U plovidbi drvenom lađom Zora možete uživati u pogledu na prirodu kao putnik jedinstvene i autentične drvene lađe kakva je u 18. stoljeću plovila Kupom. “Zora” će vas svakog vikenda voziti kroz vrijeme i oživjeti vrijednost starog hrvatskog hrasta od kojeg je izgrađena. Animacija posjetitelje vodi u vrijeme turskih napada na lađe ili sjećanja žena dok su prale odjeću na rijeci.

Naslovna fotografija: Valentinovo na Žitnoj lađi Zora/ Jasmina Cvetković

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.