10DA – šifra za Daruvar kao centar svemira

Ovoga petka u Daruvaru započinje tradicionalna manifestacija 10DADeset dana astronomije. Kako zvijezde u moderno doba ‘nestaju’ zbog svjetlosnog onečišćenja, promatranje zvjezdanog neba postaje turistička atrakcija koju mnogi nemaju priliku često vidjeti. Osim promatranja neba i nebeskih tijela, ovo je događanje i prilika da se puno toga nauči o njima.

Manifestacija 10DA održava se još od 2010. godine u organizaciji Astronomskog društva Kumova slama iz Daruvara. Njezina jedinstvenost privlači veliki broj posjetitelja iz cijele regije. Druženja s astronomima potraju do dugo u noć i sa sigurnošću možemo reći da je tih dana Daruvar središte svemira.

Program manifestacije koncipiran je tako da se održavaju radionice za sve uzraste, promatranja dnevnog i noćnog neba teleskopima, ali i veliki broj predavanja uglednih znanstvenika i astronoma.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja je 14. travnja. Deset dana astronomije potrajat će do 23. travnja, a održava se u sklopu Međunarodnog tjedna tamnog neba.

10DA

Sve aktivnosti koje vas očekuju na ovogodišnjih 10DA – a pogotovo one koje se trebaju održavati vani – podložne su promjenama. O detaljnom rasporedu događanja, satnicama i lokacijama možete se informirati OVDJE.

Na vama je samo da skoknete do centra svemira i dopustite da vas zadive Sunce, zvijezde i sve ono što ih čini tako fantastičnima.

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.