2 ture koje potvrđuju Istru kao idealnu cikloturisticku destinaciju: Limes Bike & Family Tour i Weekend Bike & Gourmet

Biciklističke ture prave su prilike da doživite ljepotu i raznolikost Istre, regije koja nudi nešto za svakoga i sjajan način da uživate u proljetnom vremenu, upoznate nove ljude, zabavite se i naučite nešto novo. Nećete poboljšati samo kondiciju i vještine, nego i znanje o ovoj nenadmašnoj regiji.

Limes Bike & Family Tour je biciklistička tura u kojoj mogu sudjelovati i djeca starija od 14 godina. Pridružite nam se u subotu, 27. svibnja, start i cilj su ispred Sportske dvorane Saline u Vrsaru, slikovitom gradiću bogate povijesti s očaravajućim pogledom na more i 18 otočića. Okupljanje je od 8:30, a vožnja počinje u 10:00.

Staza obuhvaća čak 50.1 km i prolazi kroz šumu Kontija, zaštićeno područje s raznovrsnim životinjskim i biljnim svijetom, posebno bijelim grabom koji je star više od 140 godina. Vrhunac ture je Limski zaljev, 12 km dugačka uvala koja podsjeća na fjord i gdje se nalaze uzgajališta kamenica i dagnji. Tura također staje na predivnom vidikovcu iznad Gusarske špilje, tajanstvene pećine koja je nekad bila okupljalište gusara i krijumčara.

Djecu od 8 do 12 godina pozivamo da sudjeluju u popratnom događanju, Saline Poligon Bike Race, koje se sastoji od zatvorene kružne utrke na travnatoj površini pokraj dvorane i puno zabave i igara pod vodstvom – također od 8:30 nadalje.

Ako uz biciklizam volite i gastronomiju, Istra nudi i Weekend Bike & Gourmet Tour, dvodnevni rekreativni i gurmanski događaj koji se održava 20. i 21. svibnja. Kombiniramo stazu Mare uz obalu i stazu Monti kroz unutrašnjost. Na stazi Mare uživat ćete u morskim delicijama, dok će vam staza Monti ponuditi gastronomske delicije istarskog zaleđa.

20. svibnja staza Mare kreće s parkirališta Sportskog centra hotela Eden u Rovinju. Ova staza prati obalu i doseže prekrasne vidike na Limski zaljev. Posjetit ćete, među ostalim, Stanciju Meneghetti, povijesno imanje koje proizvodi nagrađivana vina i maslinova ulja, i Fort Forno, utvrdu iz 19. stoljeća koja je nekad čuvala luku Rovinja. Kušat ćete svježe morske i lokalne specijalitete koje pripremaju vrhunski kuhari na gurmanskim točkama. Mare staza je duga 62,6 km i ima visinsku razliku od 509 m.

21. svibnja staza Monti kreće iz centra Kanfanara. Ova staza prolazi kroz unutrašnjost i otkriva bogatu istarsku kulturnu i prirodnu baštinu. Zaustavit ćemo se kod Dvigrada, slikovitog Svetvinčenta, kod Štrike ferate i na mnogim drugim mjestima. Na gurmanskim točkama uživat ćemo u delicijama iz istarskog zaleđa kao što su tartufi, sirevi, pršut i tjestenina. Monti staza se proteže na 53 km i ima visinsku razliku od 561 m.

Pogodne su za različite vrste bicikala, kao što su brdski, električni ili trekking bicikli, te različite razine kondicije i iskustva. Za sudjelovanje se prijavite na outdoor@maistra.hr ili osobno na mjestu polaska na dan događaja. Osigurali smo i profesionalnog vodiča i pratitelja kao i obroke i pića na odmorištima.

Organizatori i idejni začetnici ovog projekta su Turističke zajednice općine Vrsar, grada Rovinja, općina Bale, Svetvinčenat i Kanfanar, Udruženje obrtnika grada Rovinja, te Maistra.

Očekujemo vas na nezaboravnim biciklističkim doživljajima u Istri!

Izvor i foto: 10000stvari.com/ Turistička zajednica grada Rovinja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.