Adrenalinski turizam

Adrenalinski turizam postao je dijelom turističke ponude Hrvatske, a putovanje, jednodnevni izlet ili vikend odmor postali su neizostavan dio života. Promijeniti okolinu, upoznati neka nova mjesta, ljude, istraživati, učiti, promatrati i uživati u prekrasnim pogledima potrebni su nam kako bi se lakše nosili sa svakidašnjim opterećenjima i obnovili svoj duh. Putovanja ostavljaju neprocjenjivo iskustvo, osjećaj i emociju – koju nosimo u sebi i kada se vratimo svojim starim obvezama. 

Mnogi od nas već na spomen putovanja rezervirano odgovorimo ili ljubazno odbijemo imajući na umu silne troškove koje bi imali ako si priuštimo tih par dana, no sama ideja putovanja je sasvim drugačija. Za početak, dobro društvo satkano od pozitivnih i zadovoljnih ljudi koji jedva čekaju upustiti se u neku avanturu je sve što trebate! Ako imate dobre suputnike vaše putovanje je već putovanje sa svrhom. Također, nije potrebno ići van granica lijepe naše kako bi iskusili čari putovanja, Hrvatska obiluje turističkim atrakcijama – mala zemlja velikih (ne)istraženih ljepota. Osim novca, najčešći razlog našeg negodovanja uzrokovan je strahom. Istina je da adrenalinski turizam zahtijeva određenu dozu hrabrosti, no istina je također da adrenalinski turizam dolazi u raznim oblicima. Sadržaj koji se nudi kreiran je na način da bude primjeren svakoj dobi i svakom stupnju hrabrosti, stoga, mjesta za bojazni nema. Jer, nezaboravna iskustva se stvaraju kada odlučimo eliminirati svoje strahove i steknemo tu malu dozu hrabrosti koja nam treba. 

Pustolovno – izletnički centar Rizvan City

Pustolovno-izletnički centar Rizvan City smješten je u Lici, nedaleko grada Gospića, u malom tipično ličkom selu Rizvanuša koje se nalazi u Parku prirode Velebit. Staro obiteljsko seosko gospodarstvo pretvoreno je u izletnički centar koji grupama nudi jedinstveni izlet i mnoštvo aktivnosti. Tako se u ponudi može pronaći program za team building te poticajni programi za firme. Isto tako, u ponudi se nalaze i programi za škole i učenike ali i manje grupe i individualce. Ono što ga čini posebnim jest ponuda izleta na moru i planini a to im sve omogućuje jedinstvena lokacija na kojoj se nalaze. Ponuda je raznolika a program se slaže ovisno o vašim preferencijama. Zipline, penjanje na stijenu, divovska ljuljačka, paintball, streličarstvo, utrka eco formulama, quad safari, jeep safari, ljudski stolni nogomet, urnebesna olimpijada, speleoavantura, absailing i penjanje, rafting, timsko kuhanje, pošumljavanje, off road te adrenalinski park samo su neke od aktivnosti koje se nude ako odlučite posjetiti ovaj avanturistički centar. A nakon pravog spoja adrenalina i zabave kojeg doživite taj dan, možete se odmoriti u jednom od bungalova, kampu ili kući dide Martina koji će vam pružiti oazu mira i tišine. Ovo je pravi primjer aktivnog odmora, zar ne? 

Foto: Adria Velebitica

Zipline Pazi Medo

Još jedna prilika za avanturu smještena je u Lici, u naselju Rudopolje, općina Vrhovina. Zipline na visini od 80 metara učiniti će da poletite poput ptice, gledajući na prekrasan lički krajolik. Dužine gotovo 2 kilometra i promjera 15 milimetra čini ovu čeličnu sajlu jednom od najdužih u Europi. Jedna od zanimljivosti je da ako puše “vjetar u leđa”, vaša brzina će biti oko 120 kilometara na sat, no ako se dogodi da puše čeoni vjetar u trenutku kada se spuštate ziplineom, vaša brzina iznositi će oko 100 kilometara na sat. Stoga je preporuka da se prije rezerviranja leta provjeri vremenska prognoza. Možemo reći kako ova avantura predstavlja spoj velike doze adrenalina, prirode i zabave što čini ovo iskustvo vrijednim i neponovljivim doživljajem. Također, blizina nacionalnog parka Plitvička Jezera i Sjeverni Velebit te rijeke Gacke, čini ovaj prostor iznimno zanimljivim i privlačnim za turiste, ljubitelje netaknute prirode. 

Foto: Zipline Pazi Medo

Rafting Mrežnica

Rafting na Mrežnici najidealniji je za vrijeme višeg vodostaja u proljeće i kasnu jesen, dok je u ljetnim mjesecima rijeka najidealnija za kajaking/kanuing. Ovaj sve popularniji rafting donosi sjajan provod za cijelu obitelj zahvaljujući različitim vožnjama koje su svojom brzinom prilagođene različitim uzrastima i početnicima. Gusta šuma te čista zelena boja koji okružuju Mrežnicu pružaju potpunu relaksaciju, ali i aktivan odmor uz dozu adrenalina. U ponudi su raftovi za šest osoba, mini raftovi za 2-4 osobe ali i kajaci na napuhavanje dvosjedi. Sve po želji gosta. Ono što privlači je činjenica da prethodno iskustvo nije važno, da fizičke i motoričke sposobnosti također nisu nužne a sva oprema koja uključuje čamce, vesla, nepromočive torbe, prsluke, papuče za vodu, je osigurana. Iskusni licencirani vodič te osiguranje od posljedica nesretnog slučaja također su osigurani, a za kraj vaše avanture na poklon ćete dobiti CD sa vašim slikama, što omogućava potpuni doživljaj i divne uspomene!

Foto: Kupa Sports

Bungee jumping – Maslenički most

A sada, nešto i za najveće ljubitelje adrenalina! Maslenički most je najviši most u Hrvatskoj, koji doseže visinu od čak 56 metara! Iako ovaj sport nije za svakoga, ako se ipak odlučite za skok sa ove visine, za vas će se pobrinuti iskusna ekipa koja je aktivna više od deset godina. On je namijenjen osobama koje imaju više od 40 kilograma i manje od 130, kako bi se održala maksimalna sigurnost skakača. Nakon skoka, zaustavljate se na 5 metara iznad površine mora, a ispod mosta čeka vas čamac koji vas prevozi na kopno. Sezona skoka  otvorena je od 1. srpnja, a zatvara se krajem kolovoza. Ovaj ekstremni sport predstavlja veliki izazov a sigurni smo da biste na spomen priče kako ste skakali sa Masleničkog mosta u visini od 56 metara, izazvali oduševljenje kod svakoga.

 A sada je vrijeme da čujete i legendu koja stoji iza ovog adrenalinskog sporta. Mali spoiler – krivac je žena!

“Legenda kaže da se bungee jumping pojavio na otocima Pentecost u Južnom Pacifiku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zapadnjaci su prvi puta došli na njihov otok i otkrili ovaj narod te njihov neobični ritual. Prema predaji, domorodac Tamalie je zlostavljao svoju ženu te je ona odlučila pobjeći. Pokušavajući se sakriti od njega, popela se na visoko drvo, no on ju je ubrzo pronašao i popeo se za njom. Dok se penjao, žena je zavezala lijane oko svojih gležnjeva i u trenutku kad ju je Tamalie pokušao uhvatiti, skočila s drveta. Tamaile je skočio za njom i kako ga ništa nije moglo zaustaviti od udara u tlo, izgubio život.

Od tog dana muškarci sela odlučili su da žena više nikad ne smije nadmudriti muškarca pa su počeli vježbati skokove s lijanama. Tako su sagradili 28 metarski toranj namijenjen skokovima. Svaki muškarac bi prije skoka obavio ritualno kupanje i tada se popeo na toranj. Njegovu ženu doveli bi do tornja gdje bi morala slušati kako suprug iznosi pred cijelim selom svoje pritužbe na nju. Nakon govora muškarac je morao skočiti glavom prema dolje kako bi dokazao svoju muškost. Tradicija se zadržala do danas i pretvorila se u pravu turističku atrakciju. “

Izvor i foto: Bungee jumping

Dragi čitatelji, sada znate sve. Vaša avantura može početi!

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.