Advent u Vukovaru – radost iščekivanja

Pred nama je, po mnogima, najljepši i najradosniji period u godini – Advent, uvod u Božić. Božić je vrijeme mira, radosti i ljubavi, vrijeme u kojem sami sebe podsjećamo na ono što nam je najvažnije u životu. Vrijeme iščekivanja, nade, dobrih djela, druženja, vrijeme provedeno s obitelji, vrijeme mirisa i aroma koje neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i neke prošle Božiće na čiji spomen jednostavno zatopli oko srca.

koncert advent vukovar
Foto: Marko Balaži

Pripreme su već uvelike u tijeku, jer tradiciju treba poštivati, ostaviti je u nasljeđe najmlađima, ali dati im prostora i za neke njihove, nove tradicije.

Jedna od uvriježenih tradicija je i adventski vijenac bez kojeg je vrijeme došašća postalo  nezamislivo, i to je jedan od blagdanskih ukrasa koji mnogi rade svojim rukama. Na taj način mu žele udahnuti osobnost, prepoznatljivost, toplinu i neki samo njima značajan i bitan ukras. Tomu se pridružuju tisuće lampica koje će Vukovar obući u ovo predblagdansko vrijeme i zasjati u punom sjaju.

advent u vukovaru
Foto: Marko Balaži

U centru grada naći će se i mnoge lokacije na kojima će moći napraviti najljepše “instagramične” fotografije, s obzirom da ćemo kao i svake godine stvoriti poseban božićni ugođaj s pregršt detalja i kutaka za slikanje. Središnje božićno drvce naći će svoje mjesto na trgu, dok će još nekoliko manjih borova uljepšat adventski sajamski prostor i pridonijeti ugodnoj božićnoj atmosferi.

advent u vukovaru
Foto: Darko Kešnjer

Radost iščekivanja

Ove godine Advent u Vukovaru pod geslom Radost iščekivanja započinje 3. prosinca i traje do Badnjaka, a programi će se održavati na nekoliko lokacija u gradu: glavni gradski trg u svom najljepšem božićnom ruhu rezerviran je za adventske kućice, božićni sajam, klizalište, koncerte, jaslice i kuću Djeda Božićnjaka, dok će se u Gradskoj knjižnici održati brojne kreativne radionice, božićna pripovijedanja i prigodni programi za djecu. U Gradskom muzeju Vukovar i Hrvatskom domu Vukovar tradicionalno se održavaju kulturno-umjetnički programi koji oživljavaju tradiciju i čuvaju našu baštinu slavljenja ovog velikog kršćanskog blagdana. 

advent u vukovaru
Foto: Darko Kešnjer

Stoga su početak Adventa u Vukovaru i okosnica cijelog koncepta upravo Vukovarske adventske svečanosti, zasnovane na temeljima tradicijske kulture, a ove godine bilježimo 26. po redu. Sastoje se od niza glazbeno-scenskih priredbi, uz paljenje adventskih svijeća. U svečanosti prve nedjelje svjetleća rijeka zapaljenih baklji pronijet će svjetlost ulicama Vukovara, od crkve sv. Filipa i Jakova do dvorca Eltz, gdje se unosi svjetlo i pali prva adventska svijeća, uz bogat program tradicijskih običaja. Prvu adventsku svijeću tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara u ime svojih sugrađana.

paljenje svijeće vukovar
Paljenje 1. Adventske svijeće, foto: Darko Kešnjer

Nakon tradicijskog programa u dvorcu, slijedi otvorenje klizališta, adventskih kućica i ostalih sadržaja na glavnom gradskom trgu uz koncert Klape Kaše iz prijateljskog grada Dubrovnika. U sklopu programa na glavnom trgu tijekom vikenda još će nastupit i Igor Delač, Stjepan Lach, TS Allegro i Slavonski dukati, bendovi Jovalius i Babylon, društva nacionalnih manjina grada Vukovara sa svojim božićnim pjesmama, Glazbeni odjel Osnovne škole Dragutin Tadijanović, dječji zbor Vukovarski golubići te DJ-evi u sklopu programa DJ X-mas Night.

advent u vukovaru
Foto: Darko Kešnjer

Tiha noć, sadržaji za najmlađe, klizalište i romantični trenuci

Jer što bi bio Božić, najveselije vrijeme u godini, bez božićne glazbe? Toliko je lijepih tradicionalnih božićnih pjesama kojima se svi veselimo tijekom godine i koje će i ovog Adventa u Vukovaru razgaliti mnoga srca. Osobito se to odnosi na tradicionalni koncert Tiha noć u Vukovaru koji se svake godine održava u crkvi sv. Filipa i Jakova, velebnom zdanju iznad Dunava.

tiha noć vukovar
Tiha noć u Vukovaru, foto: Miroslav Šlafhauzer

Subote i nedjelje predviđene su za one najmlađe u Gradskoj knjižnici Vukovar gdje su odgojiteljice iz udruge Terina i DV Vukovar 1 te djelatnici knjižnice pripremili prigodne programe za djecu, uz kreativne radionice, edukativne, poučne i maštovite, te predstave i božićna pripovijedanja kao i Disney Božić, a povodom 100 godina Disneya koji se obilježava ove godine.

dječja radionica
Foto: Darko Kešnjer

Na glavnom gradskom trgu postavljeno je klizalište na 600 kvadrata, i dok jedni željni zabave i rekreacije na ledu uživaju u ovoj ledenoj čaroliji, drugi mogu uživati u ugostiteljskoj ponudi adventskih kućica gdje će se pripremati barem djelić nezaobilazne božićne gastro ponude. Mirisi kuhanog vina, toplog čaja, fritula, raznih slastica i drugih tradicionalnih božićnih delicija pokrenut će sva osjetila.

klizalište vukovar
Foto: Darko Kešnjer

Na Adventu u Vukovaru svatko može pronaći nešto za sebe. Svjetlosnim instalacijama fenjera vratit ćemo se u neko drugo vrijeme, koje je nama, a pogotovo djeci nezamislivo; i iako se ne bismo odrekli električne energije i blagodati suvremene tehnologije, zasigurno ćemo uživat u romantičnim trenucima uz treperenje svjetla iz dvjestotinjak starinskih fenjera stvarajući tako ugođaj Božića iz davnina.

fenjeri vukovar
Foto: Darko Kešnjer

Potraga za božićnim likovima

Uvijek se s nostalgijom prisjećamo onoga što je prošlo i to u našoj mašti i sjećanju poprima iluziju idealnog, neponovljivog, ali novo vrijeme donosi napredak, nove tehnologije i neke nove običaje koje će tek vrijeme valorizirati i pohraniti u kutiju uspomena, odnosno baštine. Tako je Turistička zajednica grada Vukovara prateći trendove, ove godine za najmlađe pripremila web aplikaciju 3D Božićna potraga koja će biti aktivna cijelo vrijeme adventa. Korisnici kreću u potragu za 3D animiranim modelima svima dobro poznatih božićnih likova koji se u proširenoj stvarnosti nalaze na stvarnim lokacijama u gradu. Ovo je idealna zabava za Advent prilagođena novim generacijama. Upravo je to bit Božića; osluškivati, uvažavati, razvijati, primjenjivati i tako kombinirati staro s novim i zauvijek si u sjećanje upisati nezaboravan Božić.

jaslice vukovar
Foto: Marko Džavić

Advent ne može proći niti bez Božićnog sajma gdje će posjetitelji za svoje najmilije moći odabrati ono što se ne može naći u trgovinama. Božićni sajam biti će organiziran 15., 16. i 17. te 21., 22. i 23. prosinca.

koncert djeca
Foto: Darko Kešnjer

Advent u Vukovaru završava podjelom poklona najmlađima i na Badnjak podjelom posnih jela građanima. Na istoj lokaciji na središnjem gradskom trgu tjedan dana nakon završetka Adventa u Novu 2024. godinu Vukovarce i sve posjetitelje uvest će Matija Cvek & The Funkensteins. Matija je jedan od trenutno najizvođenijih i najtraženijih mladih glazbenika, dobitnik je dvije nagrade Porin te je ove godine osvojio nagradu za pjesmu godine na nekoliko renomiranih natječaja.

///Popis najboljih adventskih događanja

buba jelka
Foto: Darko Kešnjer

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.