Donosimo popis najboljih adventskih događanja: Adventi u Hrvatskoj prilika za blagdanska druženja

Sljedećeg vikenda, ali već i ovog tjedna, diljem Lijepe naše započet će adventsko vrijeme. Vrijeme je to radosti i iščekivanja, ali i vrijeme koje nas priprema za blagdane i kraj godine. Adventi u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina postali su idealno mjesto za druženje, a manifestacije se obogaćuju brojnim sadržajima.

Advent u Splitu
Foto: Damira Kalajžić, izvor: Turistička zajednica grada Splita

Klizališta, kulturno-zabavni programi, gastro ponuda, koncerti, sadržaji za djecu i odrasle… izbor je raznovrstan. Organizatori su se i ove godine potrudili ponuditi programe koji će u mjesec dana, vjerujemo, zadovoljiti sve ukuse.

Slijedi popis kojim vam želimo olakšati odluku i dati prijedloge gdje možete uživati i što vam donose adventi u Hrvatskoj ove godine.

Advent u Zagrebu

Višestruko nagrađivani Advent u Zagrebu započet će 2. prosinca, paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića. Manifestacija traje, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2024. Program donosi više od 100 koncerata, prigodne izložbe u muzejima i galerijama, kao i predstave u kazalištima. Drvene adventske kućice, tisuće i tisuće lampica, drveni orašari, umjetničke instalacije, čarobni parkovi, ukrašene jelke, zabavna božićna glazba i mnoštvo nasmiješenih lica svih generacija…

Advent Zagreb 2023
Advent Zagreb

///Koncerti, izložbe, predstave… doznajemo što vas očekuje na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu

Najavljene su nove dekorativne lokacije i photo pointovi, Žive božićne jaslice, Zagreb Digital Nomad Very Merry, Zagreb Advent Run 2023., Advent Deco, Vau Mijau Advent za vlasnike kućnih ljubimaca, Advent u zagrebačkim hotelima, a u program su se uključili i brojni muzeji.

Advent u Splitu

Advent u Splitu će se održati od 1. prosinca do 6. siječnja. Centar zbivanja bit će kućice i pozornica na Rivi. No bogat i raznovrstan program pripremljen je i na Prokurativama, Zvončacu, Mertojaku te brojnim mikrolokacijama. Obožavatelje zimskih radosti razveseliti će velika klizališta koja će biti postavljena na Prokurativama i Mertojaku. Recimo i kako je program ovogodišnjeg splitskog Adventa posebno posvećen najmlađima. Na svoje će doći i ljubitelji kulture, ali i gastronomije, a u organizaciji Fotokluba Split i Turističke zajednice grada Splita, svi zainteresirani će ponovno imati priliku ovjekovječiti uspomene na splitsku blagdansku čaroliju besplatnim fotografijama s božićnim motivom.

Advent u Splitu 2023
Advent u Splitu

///Advent u Splitu: Božićna čarolija pod Marjanom tijekom prosinca

///Započeo Advent u Splitu – Splićane i njihove goste očekuje bogat program na čak šest adventskih lokacija

Pomorska tradicija Splita bit će istaknuta punim jedrima i Božićnom regatom, kao i polaganjem jelke u more. Vrhunac Adventa očekuje se, kao i uvijek, posljednjeg dana u godini. Koncerte na Adventskoj fjeri su već najavili Neno Belan & Fiumens, Vojko V, Psihomodo Pop i druge estradne zvijezde, a cjelokupni program uskoro će biti objavljen na stranicama Turističke zajednice grada Splita.

Advent u Varaždinu

Smješten na čak sedam lokacija, Advent u Varaždinu, koji će početi 1. prosinca i traje sve do 7. siječnja, donosi više od 110 programa. Blagdansko uređeno okruženje povijesne jezgre jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj pruža raznoliki program, a posljednjih nekoliko godina svojevrsni simbol varaždinskog Adventa postala je Kuća Djeda Mraza koja ove godine postaje impresivni Čarobni grad Djeda Mraza.

Čarobni grad Djeda Mraza
Ured Djeda Mraza, foto: Mladen Šinko, izvor: Turistička zajednica grada Varaždina

///Advent u Varaždinu – Grad u kojem priče postaju stvarnost

Panoramski kotač omogućit će posjetiteljima da u pogledu na blagdanski uređen Varaždin uživaju i iz ptičje perspektive, s 23 metra visine. Varaždinski Kapucinski trg s klizalištem ponovno će postati prava Ledena čarolija, a tu je i raznolika gastro ponuda uz slatke, slane i tople okuse zime. Naime, na omiljenim varaždinskim trgovima, Trgu Miljenka Stančića i Korzu, ali i na ukrašenim adventskim ulicama očekuje vas gastro raj i glazbeni užitak.

Advent u Bjelovaru

Krenimo lagano prema istoku Hrvatske gdje vas očekuje lijepi obiteljski izlet na brežuljkastu Bilogoru koja je bajkovita cijele godine. Istražujući ovaj kraj pozivamo vas da predblagdansko i blagdansko vrijeme iskoristite za posjet adventskim događanjima kojih će biti u Bjelovaru, ali i većini općina koje ga okružuju. Manifestacija “Advent u Bjelovaru” iz godine u godinu donosi sve bogatiji program u kojem nastupaju poznati glazbenici i zabavljači. U tom ispreplitanju tradicijske kulture i moderne proslave Božića, program se odvija gotovo svakodnevno. Imate priliku vidjeti kako su se blagdani nekada proslavljali, a kako je to danas.

blagdan bjelovarsko bilogorska županija
Foto Štefan Brajković, izvor: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

///Čarolija blagdana na mističnim bilogorskim brežuljcima

Ono što će vas oduševiti je klizalište u samom centru Bjelovara a oko vas šarenilo lampica, kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom i brojni lokalni proizvođači kod kojih možete nabaviti domaće proizvode i rukotvorine te ako nemate ideju što pokloniti vašim najmilijima, ovdje ćete je, sigurni smo, dobiti. Možda u zimskim mjesecima teglica bagremovog, cvjetnog ili lipovog meda bude odličan poklon i doprinos zdravlju i jačanju imuniteta.

Advent u Vinkovcima

Klizalište, pa samim time i većina programa manifestacije Advent u Vinkovcima, preselit će se na novu lokaciju, ispred nove vinkovačke knjižnice. Uz neizostavno paljenje adventskih svijeća, najavljeni su i koncerti, predstave, radionice, sadržaji za najmlađe, žive jaslice, čak dva dočeka nove 2024. godine i još mnogo toga.

Snjegović Vinko, foto: Advent u Vinkovcima

///Najljepši Advent u konkurenciji srednjih gradova ima novu maskotu – Snjegovića Vinka koji je pravi Šokac!

Poseban program priređen je za djecu s predstavama, božićnim radionicama, Kućicom djeda Božićnjaka, Dječjom Novom godinom i drugim zanimljivim sadržajima, a jedno od iznenađenja je i nova maskota vinkovačkog Adventa, Snjegović Vinko. Ono što treba istaknuti su i koncerti zabavne glazbe petkom, ali i jedan poseban koncert, a to je “Koncert s prozora Gimnazije” koji ove godine slavi svoje jubilarno deseto izdanje. Klizalište s radom započinje 8. prosinca , a tu je i Kućica djeda Božićnjaka koja će za djecu biti otvorena od 8. do 23. prosinca.

///Jubilarni 10. Koncert s prozora Gimnazije: Više od 150 glazbenika u božićnom koncertu kakav nema nitko u Hrvatskoj, a ni šire!

Advent u Vukovaru

Ove godine Advent u Vukovaru pod geslom Radost iščekivanja započinje 3. prosinca i traje do Badnjaka, a programi će se održavati na nekoliko lokacija u gradu: glavni gradski trg u svom najljepšem božićnom ruhu rezerviran je za adventske kućice, božićni sajam, klizalište, koncerte, jaslice i kuću Djeda Božićnjaka, dok će se u Gradskoj knjižnici održati brojne kreativne radionice, božićna pripovijedanja i prigodni programi za djecu. U Gradskom muzeju Vukovar i Hrvatskom domu Vukovar tradicionalno se održavaju kulturno-umjetnički programi koji oživljavaju tradiciju i čuvaju našu baštinu slavljenja ovog velikog kršćanskog blagdana. 

advent u vukovaru
Foto: Darko Kešnjer, izvor: Turistička zajednica grada Vukovara

///Advent u Vukovaru – radost iščekivanja

U centru grada naći će se i mnoge lokacije na kojima će moći napraviti najljepše “instagramične” fotografije, s obzirom da ćemo kao i svake godine stvoriti poseban božićni ugođaj s pregršt detalja i kutaka za slikanje. Središnje božićno drvce naći će svoje mjesto na trgu, dok će još nekoliko manjih borova uljepšat adventski sajamski prostor i pridonijeti ugodnoj božićnoj atmosferi.

Advent u Krku

Vraćamo se na obalu, točnije na otok Krk. Polukupola kod Velikog parka, obližnja Galerija Decumanus i samostanska crkva sv. Franje Asiškog u gradu Krku, od 2. do 23. prosinca 2023. godine, bit će poprišta čitavog niza adventskim duhom inspiriranih sadržaja. Kako bi doživljaj bio potpun potrebno je istaknuti kako će zaista bogat kulturno-zabavni program manifestacije Advent u Krku 2023. pratiti i jednako bogata gastronomska ponuda.

advent u krku 2023
Advent u Krku

///Advent u Krku 2023. – prepustite se pravom blagdanskom ugođaju

Sve posjetitelje grada u adventsko će vrijeme, pored lampica i dekoracija, dočekivati sadržaji namijenjeni djeci. Tu su i koncerti renomiranih hrvatskih glazbenika, dječjih zborova i polaznika glazbenih radionica. U Galeriji Decumanus moći uživati u prigodnom blagdanskom postavu. Glazbena priča za sve željne dobrog raspoloženja, uz svečano paljenje božićnih lampica i dekoracija počinje 2. prosinca. Uz sav kulturno-zabavni program, posjetitelji grada sigurno će se prepustiti uživanju i u prigodnoj gastronomskoj ponudi.

Advent u Cresu

Blagdanska čarolija uz stotine lampica, prigodnih dekoracija i zabavnih programa zavladat će Cresom od 2. do 31. prosinca 2023. godine, a posebno iznenađenje očekuje nas 29. prosinca kada će nastupiti Neno Belan i Fiumens. Uz prigodnu ugostiteljsku ponudu i glazbeni program, posebno su atraktivni i programi za najmlađe.

advent u cresu
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Cresa

///Advent u Cresu donosi brojna iznenađenja za velike i male

Uz glavni gradski trg prigodno će se urediti i dodatne lokacije, a posebno će atraktivno biti Šetalište 20. travnja, centralna lokacija adventskih događanja, koja će svaki dan ponuditi prigodnu ugostiteljsku ponudu, a vikendima će ugostiti brojna događanja poput koncerata, kuhanja tradicionalnih jela otoka Cresa te Adventske butege u sklopu koje će se predstaviti lokalni proizvođači i ponuditi svim posjetiteljima originalne poklone za pod bor.

///Blagdanska bajka u Cresu do kraja godine donosi mnogo odlične zabave

Advent na Lošinju

Na Lošinju vas očekuje zanimljiv božićni i novogodišnji provod te mnoštvo iznenađenja poput novogodišnjeg kupanja. Uz prigodne božićne kućice smještene na malološinjskom gradskom trgu, Grad i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s brojnim partnerima pripremili su svakodnevna kulturno zabavna događanja namijenjena svim generacijama.

Foto: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

///Advent na Lošinju uz miris mora i borovine, ali i tradicionalno zimsko kupanje

///Advent na Lošinju u humanitarnoj noti

Kićenje borova, pa čak i podvodnih, zatim animacija za djecu, glazbeni, dramski, recitatorski, plesni i zabavni programi te humanitarne akcije, nogometni turniri i kazališne predstave – dio su ovogodišnjeg Adventa na Lošinju. Otvorenje adventskog programa u Malom Lošinju najavljeno je za četvrtak 7. prosinca. Uvertira u doček Nove godine je Studentska večer 27. prosinca, a ako budete dovoljno hrabri zaplivajte 30. prosinca u podne u Sunčanoj uvali na plaži Veli žal.

Advent u Poreču

Besplatno klizalište, baletna predstava Orašar u dvorani Žatika, više od trideset koncerata, uprizorenje živih jaslica, dječje predstave, tradicionalni program Porečke bajke i podjela poklona za 1700 mališana te čak četiri dočeka Nove godine – sve nas to očekuje na ovogodišnjem izdanju Adventa Poreč koji će se održavati od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine.

advent poreč, adventi u hrvatskim gradovima
Foto: Manuel Paljuh, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Poreča

///Najavljeno do sada najbogatije izdanje Adventa Poreč

Veliki doček Nove godine održat će se uz Petra Grašu na Trgu slobode. Paralelno će se na Trgu Matije Gupca održavati i party doček uz DJ Davida. Na Staru godinu u podne organiziran je tradicionalni dječji doček Nove godine, a tu je sad već tradicionalna repriza dočeka 1. siječnja u Night Express. Ove se godine porečkom Adventu u razdoblju od 9. do 23. prosinca ispred kušaonice Festigia pridružuje i porečka Agrolaguna, koja će tijekom vikenda organizirati prigodne programe u popodnevnim satima.

///Advent Poreč 2023.: Ovih 9 stvari ne smijete propustiti na najljepšem adventu u Istri

Advent u Baški

Advent u Baški traje cijeli prosinac, pružajući svim posjetiteljima, od onih najmlađih do onih najstarijih, priliku da dožive pravi duh Božića. Očekuje vas raznolik i bogat zabavni program, kreativne radionice, predstave, nastupi, prekrasni foto punktovi te mnoge druge aktivnosti. Ulice će biti obasjane tisućama lampica, stvarajući toplu i radosnu atmosferu kakvu pruža samo ovo adventsko vrijeme.

Advent u Baški

///Advent u Baški – na jednom od najljepših otočnih advenata očekuje vas prava čarolija

Čitavi program ovogodišnjih božićnih događanja u Baški osmišljen je upravo u tom duhu, uz sudjelovanje cijele zajednice – od škole i vrtića do brojnih udruga i pojedinaca. Program Adventa u Baški i ove će godine imati humanitarnu notu te će svi prikupljeni prilozi biti namijenjeni bašćanskoj ambulanti i pomoći Teu Jelenoviću, osmogodišnjem dječaku lavljeg srca iz Klimna. Uz obilje pjesme, zabave te ukusne hrane i pića, doživite čaroliju Božića i ispratite godinu okruženi toplinom prijateljstva i ljubavi.

Advent u Pagu

Paljenjem prve svijeće u subotu, 2. prosinca 2023. u 18 sati, na velikom adventskom vijencu na glavnom gradskom trgu pored crkve Marijana Uznesenja započet će Advent u Pagu pod nazivom “Veselimo se Božiću”.

adventski vijenac
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Paga

///Advent u Pagu 2023. – tijekom prosinca “Veselimo se Božiću”

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i Grada Paga pripremljen je prigodni program te brojna događanja tijekom prosinca za sve uzraste. Djeca će zasigurno uživati u bogatom programu Adventa u Pagu uz brojne nastupe, koncerte, predstave i radionice te druga događanja koje pripremaju Dječji vrtić “Paški mališani”, Gradska knjižnica i ostale udruge. Bit će ovo veseli, kreativni i raspjevani Božićni Advent u Pagu pa Vas pozivamo da dođete i provedete ga u veselju. Ulaz na sve predstave, radionice i koncerte slobodan je za sve građane.

Adventi u Šibensko-kninskoj županiji

Bogat glazbeni program, jedno od najljepših klizališta na otvorenom, radionice za djecu, pregršt dobre atmosfere i ove su godine najjači aduti popularne šibenske Adventure. Uz Šibenik dobra zabava je osigurana i u drugim destinacijama od Rogoznice, Vodica do Knina. 

adventura šibenik
Izvor fotografije: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije

///Šibenik, Knin, Vodice, Rogoznica… zimska čarolija i adventi u Šibensko kninskoj županiji

Adventura s kauča diže i one najizbirljivije! Na šibenskom adventu pleše se svaki dan – preko 30 izvođača nastupit će do Nove godine! Ususret Božiću, Grad Knin i Turistička zajednica Grada Knina i ove godine pripremaju  raznovrstan adventski program s brojnim koncertima sve vikende u prosincu i raznim drugim aktivnostima. Vodice svoje blagdanske  svečanosti otvaraju 15. prosinca, a organizatori obećavaju dobru zabavu uz glazbena gostovanja grupe Psihomodo Pop, Mladena Grdovića, Nene Belana, Big Banda Vodice s gostima, The Expendables i brojnih drugih izvođača. Rogoznička Turistička zajednica organizira “Advent u Rogoznici” a svoje mještane i njihove goste će razveseliti bogatim  programom i organiziranim dočekom Nove godine na glavnom trgu.

Advent u Hvaru

U subotu, 2. prosinca 2023. počinje Advent u Hvaru. U sklopu božićno-novogodišnjeg programa u gradu Hvaru će se do 7. siječnja na 10 lokacija održati ukupno 77 događanja za sve generacije, a na radost svih stanovnika otoka Hvara bit će ponovno postavljeno klizalište na glavnom gradskom trgu. Organizatori su Grad Hvar, Turistička zajednica grada Hvara i novoosnovana gradska Javna ustanova u kulturi HVAR 1612. Njihova suradnja je rezultirala najbogatijim programom do sada, s posebnim naglaskom na dječje aktivnosti koje broje ukupno 26 događanja.

advent u hvaru
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

///Počinje Advent u Hvaru, a očekuje nas najbogatiji program do sada

Adventski program uključuje koncerte klasične i duhovne glazbe u kazalištu i hvarskim crkvama, nastupe rock i pop izvođača na otvorenom ispred Lođe, gostovanja kazališnih predstava u najstarijem komunalnom kazalištu Europe, razne kreativne radionice i čitaonice za djecu, tradicionalnu podjelu bakalara i božićni sajam, projekcije filmova i zabavni kviz, kao i Doček Nove godine na Silvestrovo u podne. U Novu godinu Hvarani će ući uz nastup Vox Box Benda na Pjaci.

Adventi u Zagorju

Advent u Mariji Bistrici spoj je tradicije, duhovnosti te bogate kulturno i eno-gastro ponude. Kližite na klizalištu, nazdravite kuhanim vinom, posjetite vesele radionice i odlične koncerte, pustite lampion s dobrim željama. Kupite najslađe medenjake, najljepša licitarska srca i drvene igračke i puno, puno slatkih sitnica. Dočekajte novu godinu prije svih, uživajte u zajedništvu i veselju.

Advent u Mariji Bistrici, adventi u hrvatskoj, adventi u hrvatskim gradovima
Advent u Mariji Bistrici, foto: Neven Pisačić

Advent u Oroslavje stiže 1. prosinca 2023. Donosi mnoštvo iznenađenja, klizalište pod zvijezdama, ukusne gastro delicije i prigodne darove u prekrasnim kućicama. Pripremite se za toplinu, glazbu i nevjerojatne trenutke koji će vas grijati cijelu zimu.

Advent u Zaboku pretvara središnji zabočki trg u centar adventskih događanja. Trg je to dobrih vibracija, odličnog raspoloženja, nezaboravnih plesnih hitova i uživanja u glazbi i raznim koncertima. Specijalna ponuda originalnih zimskih napitaka, tradicionalne adventske kuhinje te najdražih slastica priprema se u adventskim kućicama.

I još…

Advent u Samoboru traje od 2. prosinca do 7. siječnja. Iščekivanje božićnih blagdana brže će proći uz veliko klizalište okruženo drvećem i svjetlucavim ukrasima i lampicama. Osim toga uživat ćete u dobroj glazbi uz mnoštvo koncerata te brojnim drugim događanjima za velike i male.

Advent u Otočcu započinje 1. prosinca. U gradskom parku će se održavati koncerti, radionice za djecu, plesni programi te sajam lokalnih proizvoda. Vikendi su rezervirani za zabavu, no ugostiteljska ponuda i klizalište bit će dostupni svakog dana.

advent u otočcu, djed mraz, adventi u hrvatskim gradovima
Foto: TZG Otočca

Opatija Advent održat će se od 1. prosinca do 7. siječnja. Stotine tisuća lampica i dekoracije posjetiteljima će pružiti bogatstvo doživljaja, zabave, mirisa i okusa. Raznolik i atraktivan program ispunit će svaki kutak grada.

Blagdanski hit ove je godine Advent u Fužinama gdje će nastupati Songkillersi, Opća Opasnost, SuperCover Band, Infinity Band, Stjepan Lach, grupe Vigor i Insula, Damir Kedžo. Najmlađe posjetitelje očekuje Zimski vrt Djeda Božićnjaka i vilenjaka, njegovih vjernih pomoćnika, s klizalištem.

Novi Advent u Novom Vinodolskom ove će godine biti još bogatiji i ljepši. Ukrasi, gastro, glazbeni, zabavni i dječji program zasigurno će razveseliti sve posjetitelje. Novljanska božićna bajka započet će 3. prosinca paljenjem božićnih lampica.

Ove zime doživite veseli blagdanski ugođaj na proslavi zimskih radosti u Vrsaru. Općina Vrsar-Orsera i Turistička zajednica općine Vrsar u suradnji s brojnim lokalnim udrugama i obrtnicima već petu godinu organiziraju “Zimske radosti u Vrsaru – Festività invernali d’Orsera”.

vrsar advent
Izvor fotografije: Turistička zajednica općine Vrsar

Advent u Senju počinje 1. prosinca. Moći ćete uživati u koncertima, priredbama, izložbama, predstavama, pričaonicama, druženju s Moto Mrazovima, dočeku Djeda Božićnjaka. Tu su još okusi i mirisi blagdana na adventskoj kućici, a po prvi puta bit će organiziran doček Nove godine.

Ovogodišnji program Zimske Adventure u Trogiru najbogatiji je do sada. Broji preko 40 događanja koja će se održavati od 1. prosinca do 6. siječnja. Lokacije u gradu poprimit će čarobnu blagdansku vizuru obogaćenu zvjezdanim nebom, svjetlucavim ukrasima i dekoracijama.

advent u trogiru, adventi u hrvatskoj, adventi u hrvatskim gradovima

Advent Makarska počinje 3. prosinca na centralnom gradskom trgu. Glavna kulisa Adventa, uz Trg fra Andrije Kačića Miošića postaje i Trg Tina Ujevića. Na njega se ove godine vraća klizalište i sadržaji za najmlađe. Čeka vas bogata gastronomska ponuda adventskih kućica, kušanje lokalnih specijaliteta te koncerti poznatih glazbenika.

Doživite čaroliju manifestacije Advent na Plitvičkim jezerima, uronjeni u prirodu, okruženi mirisima blagdana i bajkovitom zimskom atmosferom u samom srcu Plitvičkih jezera. Adventska čarolija bit će dostupna na dvije lokacije od 9. prosinca 2023. do 2. siječnja 2024. godine. Dođite i uživajte u posebnim trenucima sa svojim najdražima

Blagdani mogu početi!

Naslovna fotografija: Manuel Paljuh

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.