Adventi diljem Europe: Donosimo popis najčarobnijih

Božić nam je sve bliže, a dani Došašća samo što nisu započeli. Nakon dvije godine ograničenja po pitanju putovanja i okupljanja, ove si zime konačno možemo priuštiti da nesputano uživamo u Adventima i božićnim sajmovima diljem Europe. Mi vam donosimo popis najboljih i najčarobnijih:

Basel, Švicarska

Ovaj švicarski grad ima dugu i bogatu tradiciju obilježavanja predbožićnog vremena, i već odavna slovi kao jedan od najljepših, najvećih i najbogatijih Advenata u Švicarskoj, a prema portalu European Best Destinations prepoznat je i kao najbolji božićni sajam u Europi za 2021. godinu.


Advent u Baselu se odvija na dvije lokacije – Barfüsserplatzu i Münsterplatzu, svaki dan od 11 do 20.30 sati.
Usred gradske jezgre, uklopljeni u povijesni stari grad, trgovci i zanatlije nude svoju robu u 130 malih, rustikalnih drvenih brvnara. U bajkovitom ugođaju sajma možete naći genijalne darove za ljude koje volite, ali i uživati u kulinarskim užicima – vaflima, kuhanom vinu, pravim Basler Läckerli, finom švicarskom racletteu ili popularnim kobasicama. Ova božićna bajka u Švicarskoj traje od 24. studenog do 23. prosinca.

Budimpešta, Mađarska

Mađarska je prijestolnica ove godine jedna od najpopularnijih destinacija, a posjetiteljima – bez obzira na njihove godine – imao doista puno toga za ponuditi. U kućice na budimpeštanskom Adventu smjesti se oko 120 zanatlija, obrtnika, umjetnika i ugostitelja, a oko njih nastupaju različiti izvođači koji zabavljaju posjetitelje. Sve se događa podno veličanstvene Bazilike sv. Stjepana, na jednom od najpopularnijih trgova cijele Mađarske.
Slogan ovogodišnjeg adventa u Budimpešti je “U ljubavi i sigurnosti“, a božićni sajam služeno počinje 18. studenog 2022. i traje do 1. siječnja 2023.

Metz, Francuska

Advent u Metzu poznat je kao najljepši božićni sajam Francuske, a posjetiteljima nudi jedinstveno iskustvo kroz mnoge blagdanske aktivnosti koje se održavaju diljem grada. Naime, Božićna sela razasuta su na nekoliko lokacija u gradu. Beskrajno će vas zabaviti kupnja unikatnih, rukom rađenih poklona, kušanje medenjaka, paprenjaka i drugih blagdanskih delicija, klizanje na ledu i šalica vruće čokolade nakon toga. Posebnost Adventa u Metzu svakako je očaravajuća Staza svjetiljki u parku Boufflers na kojoj više od 400 svjetlećih objekata i instalacija pripovijeda bajkovitu božićnu priču. Staza će ove godine biti otvorena od 26. studenog do 30. prosinca.

Brisel, Belgija

Iako se božićno doba obilježava prelijepim sajmovima u mnogim belgijskim gradovima, prijestolnica zemlje najčešći je odabir najvećeg broja posjetitelja, što Brisel – uz Beč, Budimpeštu i Strasbourg – već godinama svrstava među najposjećenije adventske destinacije Europe. Advent u Bruxellesu zove se Winter Wonders odnosno Zimska čuda – i uistinu je čudesan.

Glavni božićni sajam nalazi se na Place Sainte-Catherine, no po cijelom je gradu raspoređeno oko 250 drvenih kućica u kojima možete pronaći razne specijalitete, originalne poklone i najbolju čokoladu na svijetu, kojoj je posvećena i Briselska tura kušanja čokolade. Tu je i mnoštvo drugih atrakcija i zabavnih aktivnosti – zvučni i svjetlosni performansi kod Grand Palacea, jaslice u prirodnoj veličini, prekrasno urešena božićna drvca, klizališta i sasvim posebna Čudesna šuma. Ovo ozračje Božića kakvo ćete dugo nositi u sjećanju možete iskusiti od 25. studenog ovd godine, pa do 1. siječnja 2023. godine

Beč, Austrija

Nezaobilazni se Beč pretvori u čarobni božićni grad već polovinom studenog i izgleda kao prizor iz svjetlucave, iskričave bajke. Vrtuljci, klizalište i svakovrsna zabava očekuje one najmlađe, dok se malo stariji mogu okrijepiti nekim od toplih pića ili jestvina. U širem centru grada održava se nekoliko božićnih sajmova – ispred Gradske vijećnice, na Trgu sv. Stjepana, u muzejskoj četvrti, starogradski sajam na Freyungu, sajam kod crkve sv. Karla…

Beč, grad kulture i tradicije, svake se godine ogrne najljepšim bojama, mirisima i okusima. Božićni sajam mjesto je gastronomskog hedonizma gdje možete uživati u božićnim kolačima, medenjacima, punču i kuhanom vinu. Vikendom se ispred Gradske vijećnice održavaju koncerti.

Poseban su doživljaj posjeti božićnim sajmovima kod palače Schönbrunn, dvorca Belvedere ili u Prateru. U posebnom ozračju ovih povijesnih lokacija vas čekaju tradicionalne rukotvorine i proizvodi, glazbeni programi, ali i zabavni programi i radionice za djecu.

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Chris Spencer-Payne

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.