Američki chef promovira hrvatsku kuhinju: Kako nitko ne zna za ovo, pitao sam se kada sam ju otkrio

Na popisu restorana iza kojih stoji Michelin pronašli smo restoran Rose Mary u Chicagu koji se deklarira kao restoran s hrvatskim specijalitetima. Michelinov vodič navodi kako je meni ovog restorana osmišljen od strane kuhara i vlasnika Joea Flamma pravi užitak u okruženju popularne tržnice West Fulton i kako je vrijedan je svake pompe.

– Od jedinstvenog jelovnika do prozračnog dizajna. Zamislite ambijent koji podsjeća na hrvatske konobe. Nešto slično rustikalnoj trattoriji s okrečenim zidovima, rustikalnom glinom i visećim biljkama i prostorom koji može primiti stotinjak gostiju, navodi Michelinov vodič.

Dobro upućeno osoblje vodi goste restorana kroz zanimljiv jelovnik koji crpi inspiraciju iz Jadrana. Kao posebne delicije kritičari navode tortelline djuvec (patlidžan i konzervirane tikvice u kremi od crvene paprike). Tu je i burek s mljevenom junetinom i mozzarellom. U osvrtu Michelinovih stručnjaka navodi se kako je upravo izvrstan roštilj ovdje zaslužan za raskošna jela poput janjetine s blitvom i krumpirom. A gostima se svakako preporuča ostaviti mjesta za deserte, a posebno izdvajaju fritule od ružine vodice.

restoran rose mary

Zanimljivo je kako je restoran Rose Mary nositelj brojnih nagrada na američkom tržištu poput Wine Spectator’s “Award of Excellence” Recipient, 2022., “The 25 Best New Restaurants in Chicago” Chicago Tribune, “The Best New Restaurants in the World” TimeOut Global, “The Best New Restaurants” AFAR Magazine, “The 25 Best Restaurants in Chicago” The Infatuation, “The 23 Best West Loop Restaurants” Thrillist te “The 38 Essential Restaurants in Chicago” Eater Chicago.

– Restoran Rose Mary je kulminacija svega što sam napravio u svojoj karijeri. Ali što je još važnije, to je kulminacija mog osobnog putovanja zapravo “brak” onoga što jesam, onoga što sam naučio i osobe s kojom sam izgradio život i obitelj, ističe chef i vlasnik restorana Rose Mary (ružmarin) Joe Flamm. S Hrvatskom ga veže ženina obitelj koja je porijeklom iz Hrvatske, dok je njegova baka porijeklom iz Italije.

Kako nitko ne zna za ovo?

Prije trinaest godina Flamm nije znao ništa o našoj kuhinji. No, nakon što je upoznao svoju buduću suprugu u dvorištu kod prijatelja, Amerikanku prve generacije čiji je otac Hrvat rođen u austrijskom izbjegličkom kampu prije emigriranja, Flamm je počeo istraživati nekoliko čikaških obiteljskih balkanskih restorana i opsesivno istraživati zabačene trgovine mješovitom robom prije nego što je krenuo na vlastito hodočašće u Hrvatsku. “Kako nitko ne zna za ovo?” sjeća se razmišljanja kada je otkrio hrvatsku kuhinju.

Hrvatska kuhinja, za razliku od talijanske ili meksičke, ostala je čista i u Americi. Flamm svakako ima zasluge za njezin relativni underground status — i to unatoč pokojnom Anthonyju Bourdainu. Upravo je on hrvatsku kuhinju 2012. nazvao “sljedećom velikom stvari (next big thing)”.

– Čini se da ljudi u Hrvatskoj rade ono što su svi tamo radili kad su otišli. Kuhaju po receptima svojih baka, ne jednostavno nego rustikalno, zaključuje Flamm.

Hrvatska je epikurejski san

Među inim medijskim osvrtima na ovaj restoran zanimljiv je onaj koji hvali vinsku kartu.

Sačinjena od 1100 otočića, Hrvatska je epikurejski san. Autohtone sorte grožđa malvazija istarska (crvena) i pošip (bijeli) najbolje opisuje izreka “što zajedno raste, zajedno ide”. Ovom izrekom se rukovodio F&B MANAGER Leigh Ervine kreirajući vinsku kartu u Rose Mary u čikaškom West Loopu, navode mediji.

Restoran, čija kuhinja ima talijanski i hrvatski utjecaj, ima bogatu vinsku kartu uz izbor vina na čaše i butelje uz poznate i autohtone sorte grožđa.

Na vinskoj karti imamo bijelo vino koje se zove graševina, a koje je vrlo slično rizlingu, kaže Ervine za SommTV dodajući kako ovo grožđe dolazi iz kontinentalne Hrvatske, lako se pije i super je aromatično i pogodno uz hranu.

restoran rose mary

Teran je crvena sorta grožđa za koju Ervine kaže da odražava strukturu Syraha. Iako je vrlo popularna na jelovniku, zadnje dvije godine navodi kako je bio pravi izazov uvoziti ga.

Ovo grožđe je uobičajeno u mnogim desertnim vinima. Niži je alkohol, ali ima veći udio voća s puno začinskih nota poput vanilije i klinčića. To je crno vino koje se dobro slaže s masnom hranom, poput pačjih prsa ili janjećeg buta, a ističemo ga na jelovniku Rose Mary, zaključuje Ervine.

Zanimljiva turistička priča vrhunskog chefa iz nagrađivanog restorana u Chicagu odlična je promocija naših vina i bogate gastronomije. Stvaranje restorana koji uz talijansku njeguje hrvatsku kuhinju svakako je velika vijest za naš turizam. Možemo samo poželjeti da restorana hrvatske kuhinje bude što više u svijetu.

Naslovna fotografija: Rose Mary web

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.