Anka Chocolate: Praline koje pričaju priče iz Hrvatske i raznose ih diljem svijeta

Društvo Anka Chocolate osnovano je prije nekoliko godina iz hobija i ljubavi prema čokoladi. Znanje o čokoladi Antonija i Riccardo stjecali su niz godina dok su živjeli na Siciliji. Antonija je u Italiji radila u dizajn studiju, po struci je inženjer drvne tehnologe pa joj crtanje nije strano. Hobi i ljubav prema ovom poslu rasli su vremenom, i što su više znali, čokolada im je bila draža. Preseljenjem u Hrvatsku, ideja o otvaranju čokolaterije sve je češće bila tema njihovih razgovora. Velika im je želja bila tržištu ponuditi drugačije praline – praline koje pričaju priče. Tako je ostvarena njihova ideja o Anka Chocolate. “Ime Anka je ime moje bake za koju sam bila posebno vezana”, otkriva Antonija.

Krocka – slatki suvenir iz Hrvatske

Članak se nastavlja ispod oglasa

Njihov prvi proizvod bila je pralina Krocka inspirirana hrvatskom šahovnicom. Krocke su napravljene od tamne čokolade s velikim udjelom kakaa, bojane u crvenu i bijelu boju (obojane kakao maslacem). Crvena pralina okusom predstavlja dio priobalja Hrvatske i punjena je kremom s likerom Maraschino iz Zadra. Bijela pralina okusom predstavlja kontinentalni dio, a punjena je kremom od lješnjaka. Uz praline u kutiji se nalazi brošura s tekstom o proizvodima i legendom o hrvatskoj šahovnici, sve na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako je Krocka već prepoznata kao slatki suvenir iz Hrvatske.

Suradnja s povjesničarima koji pišu priče za svaku kutiju pralina

Plan im je imati što više novih, drugačijih proizvoda. “Napravili smo lijepu suradnju s povjesničarima koji pišu za časopis Povijest – pišu nam priče o Hrvatskoj pa će uz svaku kutiju pralina Krocka ići po jedna priča”, kaže ovaj hrvatsko-talijanski par. Rade i na projektu s umjetnicima iz drugih zemalja. Odnedavno su na tržištu i praline Sicily koje nude sicilijanske okuse: pistacio, limoncello i liker od kaktusa, sve lokalne izrade, a kutiju je oslikao sicilijanski umjetnik Cammarata. U pripremi su i praline Mauritius na kojima surađuju sa stranom umjetnicom imena Atasha Ramanah koja izrađuje mandale.

Licitart, 1244 kamenčića u moru i Boje okusa – sve te praline pričaju hrvatske priče

Nakon pralina Krocka, željeli su potrošačima pružiti specifične okuse Hrvatske pa su nastale praline Boje okusa. U kutiji se nalazi 9 pralina u 9 boja i s 9 različitih okusa: med, kruškovac, liker mandarina, jagoda, malina, lavanda, maslina, cvijet soli i liker od borovnice. Raspored pralina u kutiji prati spektar boja u prirodi (dugine boje) aludirajući na okuse dobivene iz prirode. Sve sastojke za kreme nabavljaju iz Hrvatske.

Licitart su praline oslikane kao licitari, punjene kremom od meda i cimeta. 1244 kamenčića u moru – praline oslikane u kamenčiće s dodacima povezanim s hrvatskim otocima, a to su maslinovo ulje, cvijet soli i vino Plavac. Gdjegod da se u svijetu nalazite, ovi će vas okusi vraćati u Hrvatsku.

Ručno bojanje metodom špricanja ili kistom

Članak se nastavlja ispod oglasa

Praline danas rade u posebno opremljenoj kuhinji za preradu čokolade po HACCP sustavu. Izrađuju ih u potpunosti ručno. Čokoladu temperiraju na mramoru, a bojaju ručno metodom špricanja ili kistom. Svi sastojci koje koriste su visoke kvalitete. Za kreme koriste svježe sastojke, bez konzervansa, te je rok trajanja kraći, a praline iz tog razloga rade isključivo po narudžbi. Svaka pralina Antonije i Riccarda ima svoju priču, a mnoge od njih su do sada završile na raznim stranama svijeta. Tko zna što će još izaći iz njihove ‘maštaonice’ i kakve priče će se pronijeti kontinentima? Nestrpljivo čekamo novosti i svima preporučamo kupiti barem jednu kutiju pralina koje pričaju priče. Tko zna kamo nas mogu odvesti i što nam sve mogu otkriti.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.