Aquatica edukacijskim programom za posjetitelje obilježava Svjetski dan kornjača

Što jedu, zašto se sunčaju i koje sve vrste kornjača žive u našim krajevima… sve to posjetitelji akvarija mogu doznati od akvarijskih stručnjaka upravo na Svjetski dan kornjača.

Naime, Javna ustanova Aquatika u Karlovcu, naš jedini slatkovodni akvarij, u subotu, 23. svibnja 2020. godine u 11 sati na trgu Aquatike obilježit će Svjetski dan kornjača, gdje će u vrijeme njihovog hranjenja posjetitelji moći sudjelovati u edukacijskom programu. Naravno uz poštivanje fizičke distance i svih propisanih pravila ponašanja. Rezervacija nije potrebna, a djeca su dobrodošla. Za djecu će biti organizirano i crtanje kornjača, a najbolji radovi biti će izloženi u akvariju.

Svjetski dan kornjača prilika je za podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja kornjača. Danas su kornjače najčešće ugrožene urbanizacijom, onečišćenjem, uništenjem staništa, te slučajnim ulovom. Opstanak zavičajnih kornjača često ugrožavaju neodgovorni vlasnici koji strane vrste kornjača unose u naše ekosustave i time ugrožavaju opstanak naših domaćih kornjača. Zato je važna edukacija o zaštiti kornjača koje su se na Zemlji pojavile prije 200 milijuna godina.

Veliku opasnost opstanku zavičajnih kornjača predstavlja unos invazivnih stranih podvrsta, crvenouhe i žutouhe kornjače, u naše prirodne ekosustave. One su česti kućni ljubimci koje neodgovorni vlasnici puštaju u prirodu i na taj način ugrožavaju opstanak barske kornjače. Crvenouha kornjača se nalazi na popisu 100 najopasnijih invazivnih vrsta te je njezin uvoz zabranjen na području Europske unije. Lako se prilagođava, a dokazano i razmnožava u našim barama i jezerima.

Građani odgovornim ponašanjem mogu uvelike doprinijeti očuvanju kornjača i to na način da ne kupuju kornjače u trgovinama kućnim ljubimcima bez potvrde o porijeklu životinje iz uzgoja, ne uzimaju kornjače iz prirode i ne puštaju stranu vrstu kornjače u prirodu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.