Astroturizam: Jelsa prva u Hrvatskoj ulazi u Međunarodnu zajednicu tamnog neba

U suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Turističke zajednice Jelsa i Astronomskog društva “Leo Brenner” na Jelsi su organizirani su Dani astronomije koji su još jedan korak Jelse prema razvoju astroturizma. U sklopu programa djeca osnovnih škola učila su kako promatrati Sunce teleskopima, ali i sve o zvijezdama te svjetlosnom onečišćenju. Radionice su djecu upoznale s najvažnijim zviježđima i najsjajnijim zvijezdama koje se trenutno vide na nebu te problemom svjetlosnog onečišćenja odnosno zašto nam nestaju zvijezde.

Upravo zvijezde bit će najsjajniji turistički proizvod Jelse koja bi do kraja godine trebala steći status Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov. Ova titula Jelsu potvrđuje kao destinaciju koja ima iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštuje visoke ekološke standarde u pogledu svjetlosnog onečišćenja što sve zajedno čini jedan veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Osim radionica za djecu na Jelsi su u sklopu Dana astronomije upriličena javna promatranja teleskopima za građane i turiste. Astronomska večer u Zavali i Mjesec iz Zastražišća privukli su posjetitelje, a na oba promatranja, osim pogleda kroz teleskop, bilo je moguće fotografiranje Mjeseca vlastitim pametnim telefonom kroz teleskop pa su mnogi sa sobom ponijeli lijepu uspomenu.

Jelsa prva razvija astroturizam

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević na Jelsi je servisirao kamere Hrvatske meteorske mreže koje se nalaze u Eko-etno selu Humac te nastavio s mjerenjima svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa koja se uskoro sprema predati prijavnicu Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) za dobivanje statusa Međunarodne zajednice tamnog neba, izvijestili su iz Hrvatskog astronomskog saveza najavljujući kako očekuju dobivanje statusa do kraja godine.

Jelsa će tako osim sunca i mora turistima nuditi i zvjezdano nebo, a zvijezde u moderno doba upravo zbog svietlosnog onečišćenja nestaju i promatranje zvjezdanog neba postaje turistička atrakcija koju ne možete često imati priliku vidjeti.

/// Jelsa ulaže u astroturizam, a cilj je postati zajednica tamnog neba

Što je Međunarodna zajednica tamnog neba?

Za razliku od parka, zajednica tamnog neba predstavlja selo, grad, općinu i druge zakonski prepoznate zajednice koje su pokazale izuzetnu posvećenost u očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetne vanjske rasvijete i podizanje svijesti o problematici svjetlosnog zagađenja. Naime, Međunarodna organizacija tamnog neba je 2001. godine pokrenula program “Međunarodne lokacije tamnog neba”. Program prepoznaje i ima za cilj zaštititi područja širom svijeta s očuvanim i prirodnim tamnim nebom odnosno bez ili s minimalnom količinom svjetlosnog zagađenja.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.