Atraktivno penjalište Stogaj na Pagu spremno za nove “hvatače visina”

Za Pag Outdoor smo već čuli, a osim kamenitih mjesečevih ruta otoka Paga koje vas zovu na trčanje, kajakarenje ili bicikliranje, penjanje na Stogaj stara je ali u novom ruhu, nova atraktivna adrenalinska lokacija.

Stara, jer je tamo od pamtivijeka i snažne bure, a u narodu kažu i potresi oblikovali su okomito postavljenu stijenu koja svojom vizurom gordo stoji u gnijezdu metajnarskog Kanjona.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Još devedesetih godina prošlog stoljeća stijena je zapela za oko malobrojnim hrvatskim i slovenskim penjačima koji su postavili spitove, a zub vremena ne štedi nikoga tako ni ovu gordu ljepoticu. Dotrajali spitovi i sidrišta zamijenjeni su novima za nove “hvatače visina” te su sanacijom obuhvaćena dva penjačka smjera na jugoistočnoj strani tornja ujedno i najatraktivnijih zbog lakoće pristupa samome vrhu.

Prvi sanirani smjer, “Stigma”, sastoji se od dvije dužine klasificirane težine 5b i 5a čija ukupna dužina iznosi 60 metara. Drugi sanirani smjer “La Vida Loca” sastoji se od tri dužine označene težine: 5b, 5c i 5a te ukupne dužine isto kao prethodno 60 metara. Uz navedeni smjer sanirana je i varijanta prve dužine naziva “Halfmoon” težine 5b i dužine 25 metara.

Kako bi se spust učinio sigurnijim i lakšim, ali i olakšalo kretanje samim vrhom stijene izgrađeno je glavno sidrište u obliku kratke Via ferrate (ugradnja ankera) dužine 20 metara. Izgradnjom navedenog sidrišta riješio se problem sidrenja na kršljivom vrhu te se omogućio ugodniji boravak na samom tornju stijene što ga ujedno čini privlačnijim za turiste.

Turistička zajednica grada Novalje u cilju povećanja sigurnosti penjača provela je u suradnji Quadruvium d.o.o iz Istre sanaciju najugroženijih penjačkih smjerova, a u pripremi su i projekti novih.

Platforma Pag Outdoor sada, pored popularnog traila, bicikliranja i kajakarenja, poziva vas na penjanje po Stogaju i nudi na dlanu spektakularan pogled na Mars.

Fotografije i video: Luka Labinjan

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.