Pag Outdoor: Penjanje na Stogaj nezaboravna je vrhunska adrenalinska atrakcija

Hrvatska je za ljubitelje penjanja primamljiva destinacija, a Pag je jedna od najpopularnijih destinacija zbog nevjerojatnog krajolika koji je oblikovala bura. Na plaži Beritnica priroda je u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene, a ta prirodna instalacija nezaboravan je prizor. Iznad plaže uzdiže se spektakularna stijena Stogaj, omiljeno odredište avanturista.

/// Ovo je najposebnija i najatraktivnija plaža Mediterana – Beriknica ili Desert stone beach

Plaža tri kamena ili kako je mediji zovu Desert stone beach ispod stijene Stogaj nema prirodnog hlada, kao ni kafića niti gužve niti buke. Samo mir i totalno opuštanje – prava antistres terapija. Idealna je za sve koji vole mir uz miris mora i zvuk valova, a najviše za ljubitelje adrenalina koji će pokušati penjanje na stijene iz mora.

Stogaj je vjerojatno najpopularnija stijena za penjanje zbog svog oblika, ali nadasve zbog ambijenta i pogleda od kojeg zastaje dah. Stogaj je doslovce iznad plaže, postavljen točno kao da ga je netko projektirao da strši u modroplavoj morskoj uvali i zove vas da se popnete na vrh. Ova šljunčana uvala i stijena vjerojatno su najslikaniji i najdijeljeniji sadržaji Paga uz festivale na Zrću. Na ovim mjestima postoje i posebne oznake za sportsko penjanje. Detaljne upute za penjanje stijenama Zamak i Stogaj pronađite na POVEZNICI. Stogaj nudi gotovo 20 označenih ruta preko četiri dijela.

Apsolutni početnici mogu pokušati kratki, lagani uspon od deset metara, a iskusni penjači mogu pokušati Skorpion ili Spyder rutu. Nakon ovakve izazovne adrenalinske aktivnosti koja je fizički zahtjeva opustite se kupanjem u kristalno čistom moru.

Ljubitelji sportskog penjanja na Pagu mogu uživati u penjanju strmim dijelom najvišljeg otočkog vrha vrha Sv. Vid. 349 metara nadmorske visine, do kojeg možete doći iz tri smjera: iz Šimuna, Kolana i najkraći, ali i najstrmiji put sa sjeverne strane iz Dubrave. Pag je naš narazvijeniji, ali i najogoljenijih otok gdje morate biti spremni hodati bez traga hladovine.

Na pojedinim područjima otoka stijene su visoko uzdignute, okomite, a zbog tisućljetne izloženosti buri, pomalo su neobičnog oblika. Odlučite li se za penjačku avanturu, svakako ćete na ovim lokacijama nadomak Novalje uživati u pogledu!

Svakako u ovoj uvali trebate prošetati jednim od najljepših hrvatskih trail staza popularnom Life on Mars koji prolazi kraj stijene Stogaj. Ova staza pruža nevjerojatan pogled i krajolik kakav ćete pronaći rijetko gdje na svijetu.

/// Prijedlog za vikend: Life on Mars najljepša trail staza u Hrvatskoj

Zašto je Pag povezan s Marsom doznat ćete kada iskusite ovaj krajolik i njegovu nepreglednu ljepotu vrijednu divljenja. Tražite osamu i odmor bez gužve? Odite na Mars. Onaj na Pagu. I da na njemu ima života. Svakog dana i u sva godišnja doba.

Pag je otok različitosti i otok koji je sasvim drugačiji od ostalih preko 1000 otoka naše obale, a za njega se veže toliko turističkih priča da ih je teško pobrojati. Želite partijati na Zrću, uživati u koncertima u Lunjskim masiinicima, penjati se na 32 metarsku golu stijenu Stogaj, hodati Life on Mars, pješačiti do fenomena zvan Paški trokut, guštati u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, probati najbolji sir na svijetu ili boraviti u jednom najpoznatijih europskih kampova – sve je baš na Pagu i to u Novalji koja je jedna od najatraktivnijih destinacija Jadrana.

Pag ima i svoje tajne za koje mnogi ne znaju. Ovaj zanimljivi otok skriva i ljekovita blata, močvare i ornitološke rezervate. Zanimljiva turistička atrakcija mjesečevog otoka su ljekovita blata koja se protežu dug cijelog otoka, a najpoznatije je ljekovito blato “Segal” u Povljani koje se nalazi uz plažu Dubrovnik. Naime u okruženju borove šume nalazi se jezero Segal sa muljevitim sedimentom. Prirodni ljekoviti činitelj kao što je peloid, uz sunce, more i čisti zrak, povoljno djeluje na očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, odnosno na poboljšanje kvalitete života.

Skriveni Pag: Ljekovito blato i čak 3 ornitološka rezervata

Za kraj svakako preporučimo da istražite ove činjenice koje trebate znati o mjesečevom otoku: Osam stvari koje trebate znati o Novalji i Pagu

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.