Aurania – nova staza za ljubitelje šetnje u središnjoj Istri

Početak jeseni, kao i proljeća, uz ugodne temperature i povoljne vremenske uvjete, omogućuju brojne aktivnosti na otvorenom. Jedna od takvih, koja je prilično popularna, je i šetnja u prirodi, posebice ako šetači uz stazu imaju i zanimljivih mjesta za odmor.

Na području Turističke zajednice središnje Istre predstavljena je nova pješačka staza – Staza Aurania. Kako je na predstavljanju u Boljunu u Općini Lupoglav rečeno, radi se o kružnoj pješačkoj stazi, čiji je start u mjestu Vranja, dužine je 11,5 kilometara i s 450 metara visinske razlike. Staza prolazi mjestima Sergovija, Rumanija, zatim prolazi Boljunom te se preko Šekulini i Vukovije stiže natrag u Vranju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je u srednje teške staze i cijelom je duljinom označena zeleno-žutim markacijama, kao i oznakom Istra trails s brojem 731. Za šetnju ovom stazom, potrebno je izdvojiti otprilike tri sata.

Radi se o području s iznimnim potencijalom za razvoj outdoora, a realizacijom ovog projekta povezane su i već postojeće planinarske staze s dodatnom ugostiteljsko-turističkom ponudom. Naime, uz samu stazu nalaze se tri konobe, medna točka, sirar te kaštel, crkve i vidikovac koji predstavljaju kulturno-povijesnu baštinu Boljuna. Također u Vranji i Boljunu nalaze se brojni smještajni objekti.

Besplatno pješačenje stazom Aurania u pratnji licenciranih vodiča

Turistička zajednica središnje Istre i Općina Lupoglav u subotu, 25. rujna 2021. godine, s početkom u 10 sati i sa startom u mjestu Vranja, pozivaju sve zainteresirane na organizirano besplatno pješačenje stazom Aurania u pratnji licenciranih vodiča. Maksimalan broj sudionika je 40, a svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila, do petka 24. rujna 2021.

Na kraju recimo kako je uređenje i obilježavanje nove pješačke staze sufinancirano sredstvima Upravnog odbora za turizam Istarske županije, Općine Lupoglav te Turističke zajednice središnje Istre. Naime, Općina Lupoglav je navedeni projekt kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, a za isti joj je odobreno 10.000 kuna.

Više informacija o samoj stazi možete pronaći na službenoj web stranici Turističke zajednice središnje Istre.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.