Bablje ljeto u šetnji i planinarenju Srijemom

- Oglas -

Ukupno ih je šest, uređene su, obilježene, trasirane, mapirane i nadovezuju se na već postojeće dobro znane pješačke i biciklističke staze Srijema i Slavonije, a vode najljepšim pejzažima Fruške gore.

Šest tematskih uređenih, obilježenih i trasiranih pješačko-planinarskih staza, od čega četiri vode do 253 metara visoke Skandale, najistočnije kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice na Fruškoj gori, pitomi srijemski pejzaži, nepregledni vinogradi, predah u nekoj od poznatih vinarija, više od 80 kilometra čistog užitka – novi turistički proizvod Vukovarsko-srijemske županije nudi savršen spoj rekreacije i hedonizma.

Putevima Odescalchija

Tko se odluči Putevima Odescalchija, najduljom od šest staza, krenut će na 22 kilometra dug put od srijemskog mjesta Bapske do Ladanjskog imanja Principovac. Baš je na tom imanju 1710. poznata iločka kneževska obitelj po kojoj je staza dobila ime, zasadila prve trsove traminca. Danas je Principovac jedan od najatraktivnijih vinorodnih položaja kontinentalne Hrvatske, u vlasništvu je nagrađivanih Iločkih podruma, pa svakako preporučamo predah uz čašu pjenušca Princeps ili vrhunskog vina, možda baš traminca.

Pozitivni umor i zadovoljstvo nakon prijeđenih kilometara, tišina vinograda, pogled na Dunav i panoramu živopisnog Iloka. Neprocjenjivo iskustvo…

Dvije varijante Skandale

Dulja ima 14, kraća devet kilometara. Obje staze su dobile ime po Skandali, kreću od vidikovca i poznatog iločkog vinorodnog položaja Vukovo, vode vinogradima do Liske (koja je s 297 metara nadmorske visine najviši vrh hrvatskog dijela Fruške gore) i dalje preko Skandale do početne točke. Skandala poziva na predah, osvježenje, piknik u prirodi, fotkanje za društvene mreže, na njoj će planinari udariti pečat i krenuti dalje u nove izazove. 

Znate li koje je najistočnije hrvatsko naselje?

Posljednje ili prvo naselje u Hrvatskoj, ovisi s koje strane dolazite. Radoš je itekako poznat vinoljupcima, tamo je smještena vinarija Papak s ekskluzivnom linijom koja je dobila ime baš po tom naselju, a od ove godine njime vode i dvije pješačko-planinarske staze, 17 kilometra duga Lovka – Radoš atraktivnog naziva. Otkrijte ljepotu traminca i 12 kilometara duga Slovačka kuća, čije ime u tišini Srijema najbolje opisuje iskustvo koje vas očekuje dok pješačite do Liske, već spomenutog najvišeg vrha u Srijemu.

Do Liske od Principovca vodi i 6,5 kilometara duga staza Kroz vinograde i šume, ujedno i jedina uz Slovačku kuću koja ne prolazi Skandalom.

Slijedite svoj ritam…

Šest novih tematskih pješačko-planinarskih staza rezultat je uspješne suradnje Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog planinarskog društva Cibalia iz Vinkovaca čiji članovi redovito planinare ovim prekrasnim krajem. Oni najbolje znaju kako su bablje ljeto i koloritna jesen u Srijemu savršeno vrijeme za planinarenje, šetnje i biciklizam.

I bez straha, nemoguće je zalutati, sve je propisno obilježeno, na početku svake staze je ploča s osnovnim informacijama i QR kodom koji vodi na link HPD Cibalia s GPX tragom, putokazima i oznakama, visinskim profilima i 3D prikazom.

Pečat na Skandali značajan planinarima, predah u nekoj od vinarija uz čašu vrhunskog vina, druženje s omiljenom ekipom i boravak na otvorenom, vrijede svakog koraka. Slijedite svoj ritam i uživajte u čistom zraku.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.