Bale u Istri: Mjesto umjetnosti, mira i bajkovitih leptira

Svako mjesto krije posebne priče i tajne koje su duboko satkane u njegovu povijest, a ukoliko do sada niste, otkrijte s nama priču o Balama – općini za koju se kaže kako je najbolje čuvana tajna Istre. Kroz znamenitosti i povijesne činjenice ispričat ćemo vam priču o mjestu koje će vam, jednom kad ga posjetite, zauvijek ostati u sjećanju.

Bale u Istri su mala općina smještena na zapadnom priobalju Istre, izgrađena na brežuljku te okružena maslinicima i vinogradima. To je općina puna mističnih tajni, povijesti, ali i nekakvog posebnog mira koji obuzima svakog tko ih posjeti. Ondje život teče lagano, bez pritiska, bez pretjerano užurbanog tempa i gužve u prometu – što će vam potvrditi gotovo svaki mještanin na kojeg naiđete, a mnogi ističu kako je upravo taj mir ono što ih najviše privlači kod života u Balama.

Veličanstvena palača kao jedan od glavnih simbola Bala

Ljubitelji povijesti ondje će uživati u razgledavanju Kaštel SoardoBembo – najveće građevine u Balama. Riječ je o palači koja se posebno ističe ljepotom gotičko-renesansne fasade, koja je izgrađena u 16. stoljeću, a u potpunosti je obnovljena 2012. godine i danas slovi za jedan od najvažnijih spomenika u Hrvatskoj.

Palača Soardo-Bembo nosi ime dviju plemićkih obitelji koje su naizmjenično bile u njezinom vlasništvu. Prvo je pripadala obitelji Soardo, a 1618. godine je prešla u vlasništvo obitelji Bembo. Ipak, najstariji grb na palači pripada obitelji Nadal, koja je njome upravljala od 1400. do 1470. godine. U 15. stoljeću promijenjena mu je namjena; od utvrđene građevine s obrambenom funkcijom postala je velebni stambeni objekt, dok joj kasnije obitelj Bembo nije promijenila funkciju i ondje krenula organizirati društvene događaje.

U utvrdi se i danas nerijetko održavaju događaji od velikog značaja za Bale – nemojte ih propustiti.

Utvrde Fort Forno i San Benedetto

Obje utvrde su izgrađene početkom 20.stoljeća zbog zaštite Pule, glavne ratne luke Austro-Ugarske. San Benedetto je značajna fortifikacijska karika u sastavu obrambenog sustava Pule. Nastala je 1903. godine, a u razdoblju od 1945. do 1991. godine opremljena je eksplozivom i podvodnim minama. Utvrda Fort Forno, velebna je građevina od povijesnog značaja, a sagrađena je 1904. godine.

Danas obje slove za jedan od najbolje sačuvanih primjera obrambene arhitekture 19. i 20. stoljeća. Također, utvrda Fort Forno je danas pozornica i kulisa za brojne kazališne predstave i događanja.

Sva događanja u utvrdi su besplatna i moguće ju je razgledati izvana u bilo koje vrijeme.

Bale – inspiracija mnogim umjetnicima

Bale su okupljalište slavnih umjetnika, mnogima su mjesto inspiracije te se tako svake godine u galeriji Ulika održava izložba ”Castrum Vallis” na kojoj sudjeluju brojni poznati slikari. Jedna od najvećih istarskih galerija se nalazi u sklopu spomenutog kaštela Soardo-Bembo što ju čini posebno zanimljivom. Također, otvorena je i ”Žuta kuća” koja je dom umjetnika, kreativaca i intelektualaca. Umjetnicima je na raspolaganju smještaj, galerija, ljetno kino i malo kazalište uređeno u pekarnici iz 14. stoljeća. 

Također, početkom lipnja se u Žutoj kući organizira besplatno ljetno kino, stoga ako se nađete u Balama od 3. do 5. lipnja 2022. godine, doživite jedinstveni doživljaj kina pod zvjezdanim nebom.

U Bale se vraćao čak i poznati ljubavnik Casanova

Poznati ljubavnik Casanova je, kako kaže legenda, posjetio palaču Bembo-Soardo u dva navrata – 1743. i 1744. godine i sumnja se kako je tamo imao ljubavnu aferu s nekadašnjom vlasnicom.

Dok šetate Balama, danas ćete naići na čuveni ”Casanova kutak” – spomen ploču koja je ondje postavljena kao uspomena na vrijeme kad je čuveni ljubavnik posjećivao Bale zbog gospodične Soardo.

Tražite romantičnu destinaciju za vjenčanje?

Dok se vozite cestom prema Balama, upijajući prirodu i mir, doći ćete do čarobnog lokaliteta skrivenog iza čempresa i okruženo zelenim livadama, vinogradima i maslinicima. Ondje se nalazi Stancija Meneghetti, mjesto iz bajke stvoreno za slavlje Vaših posebnih trenutaka. Tijekom toplijih mjeseci možete proslaviti vjenčanje u Meneghetti vinogradima sa 120 uzvanika.

Ceremonija vjenčanja pod krošnjama drveća, večera uz miris grožđa koji se širi iz vinograda i pogled na bazen – pravi svoj prirode i glamura pružit će vam Meneghetti. Cijeli prilaz i put do samog ulaza je okružen romantičnim drvoredom koji pruža taj neodoljiv osjećaj vjenčanja iz pravih bajki o kojima smo čitali kao djeca.

U vili Meneghetti svoje sudbonosno ”da” izrekla je i Maja Šuput, a ondje su svadbenu svečanost imali i Vedran ćorluka i Franka Batelić. Također, stancija Meneghetti je svojevremeno na odmor ugostila i brojne svjetske zvijezde kao što su Viktorijine anđelice i zvijezda popularne Netflixove serije Bridgerton – Phoebe Dynevor.

Ostale prijedloge za vjenčanje na otvorenom možete pronaći na LINKU.

Bale su mjesto dinosaura i leptira!

Za Bale se još često kaže i da su ”općina leptira” koji je njihov osnovni zaštitni znak. U Balama se može pronaći čak 390 vrsta leptira. Mnogi od njih su zaštićeni zakonom i pripadaju visoko ugroženim vrstama koje se rijetko mogu sresti u svijetu.

Stoga, ako posjećujete Bale, uvijek imajte pri ruci fotoaparat ili mobitel jer možda baš vi naiđete na neku od prekrasnih, šarenih vrsta leptira koje do sad niste vidjeli.

Također, 1992. godine su s morskog dna na obali Bala izronjene kosti dinosaura, a pretpostavlja se da je ondje obitavalo desetak vrsta dinosaura od kojih su neki, sudeći po procjenama, stari čak 200 milijuna godina. Zbog tog velikog pronalaska Bale su uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta. Nalazište u Balama je, koliko je poznato, jedino nalazište u svijetu koje skriva okamenjene ostatke dinosaura u moru, a njihove stope i ostatke možete razgledati u MMC ”Ulika”.

Svi ljubitelji ovih čudesnih stvorenja koja su nekoć vladala svijetom, a posebice oni najmlađi, uživat će u zabavnom i vodenom Paleo Parku koji se nalazi baš na mjestu arheoloških nalazišta, u sklopu kampa Mon Perin. Kamp Mon Perin se smjestio u neposrednoj blizini Bala, između Pule i Rovinja, a okružen je netaknutom prirodom, u dubokoj hladovini hrasta crnike i borova. Kamp posjetiteljima pruža smještaj u mobilnim kućicama koje se nalaze tik uz plažu.

… A do parka – vlakićem!

I za kraj, dok ste ondje, ne propustite jedinstven doživljaj vožnje turističkim vlakićem koji vozi iz mjesta Bale do plaže San Polo, Paleo parka i plaže Colone.

Naslovna fotografija: Istra Inspirit

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.