Baranja vas zove, a najljepša je upravo sad: Provjerite je li Baranja stvarna ili je bajka

Što mislite gdje su ove priče svakodnevne: Negdje u dubini Kopačkog rita čučavac sive čaplje u gnijezdu oprezno čeka majku koja će donijeti hranu. Radoznalo gleda i vreba bilo kakav sumnjivi pokret ili šum koji bi eventualno mogao poremetiti idilu. Gnijezdo je smješteno na vrbovu grmu, a mlada će ptica čučati u njemu sve dok ne opernati i odleti za roditeljima tražiti hranu po močvari.

Sive čaplje gnijezde još i na visokim hrastovima i vrlo rijetko u trščacima. Kolonija ovih ptica u Kopačkom ritu trenutno broji oko 1.000 parova, a u cijeloj Hrvatskoj ima ih 3.000. Može li ljepše? Ne može.

Naravno radi se o Baranji ruralnom turističkom biseru koji je omiljeno mjesto brojnih turista koji žele sigurnost, boravak u prirodu uz izvrsnu hranu i vino. Kopački rit vjerojatno je jedno od omiljenih mjesta koje posjeti svatko tko se zaputi na istok u Osječko baranjsku županiju.

Ako želite doživjeti iskonsku prirodu, prirodu u punoj ljepoti, ali i prirodu nesmiljenu i žestoku, tada posjetite Kopački rit. Ondje ćete se podjednako suočiti i s ljepotom rađanja i s tugom umiranja. Sve što priroda može pokazati u svojoj beskrajnoj raznolikosti, naći ćete u šumama i vodama Kopačkog rita kojeg mnogi nazivaju europskom Amazonom.

Baranja je jedna od najpopularnijih kontinentalnih destinacija koja postaje apsolutni hit, a ako nas pitate zašto baš u Baranju odgovorit ćemo vam da morate doći i vidjeti. Primjerice ako niste bili u Baranji ne znate iduća dva pojma koja su naslov nastavka ove priče:

Gatori i surduci

Baranjski surduci, kroz brdo usječene ulice i putevi, sadrže kućice poznatije kao “gatori”, u kojima je prohladnih 12 do 15 Celzijevih stupnjeva. Idealna je to temperatura za vino, koja se ne mijenja cijele godine. Ukopani u zemlju, često obzidani ciglom, gatori su jedinstvena arhitektura vinskih podruma. Građeni prije više od stoljeća, danas su prava turistička atrakcija.

Zmajevački su gatori uglavnom u ravnini ceste, iako ima i onih pod zemljom. U prednjem se dijelu nekada muljalo, ruljalo grožđe i držale su se kace u kojima su fermentirale crvene sorte, i prešalo se, a onda se prebacivalo u bačve. Iako se danas uglavnom ne radi više na tradicionalni način, gatori su i dalje atraktivni, zanimljivi, ali i dobri za održavanje vina.

Dakle morate doći i vidjeti… a pitate sigurno i što tamo raditi?

Osim predivne prirode i uživanja u hrani i piću o kojima uistinu ne moramo niti riječi napisati, jer općepoznata činjenica je kako se baš ovdje jede i pije najbolje, a dokaz ovoj činjenici jest i sinonim za ovu regiju “hedonizam” koji je najbolje opisan kroz odličnu reklamnu turističku kampanju HeadOnEast.

Dakle što raditi u Baranji?

Pa… Želite vidjeti rijetku pticu? Biciklom bježati od komaraca? Otkriti kakav stari šumski put? Vrtjeti kolo u grnčarskoj radionici? Dvogledom promatrati obitelj divljih svinja ili jelena na ispaši? Želite od domaćina naučiti kuhati, primjerice, čobanac? Voziti se brodom po ritskim kanalima? Pokušati zaglibiti na sporednom putu s nekim terenskim vozilom? Želite veslati u kanuima, možda zaigrati golf, otkrivati prirodne surduke Baranjske planine, sjediti u vinogradu ili naprosto doći provjeriti je li Baranja stvarna ili je bajka?

Svakako se odlučite što prije i pravac Baranja koje je možda i najljepša upravo u kasno ljeto i jesen kada je priroda obojana ponajljepšim bojama, a plodovi zemlje pobrani i spremni za serviranje na bogati baranjski stol.

I savjet za kraj, kada ste u Baranji neizostavno je posjetiti najveću slavonsku metropolu Osijek – studentski grad na Dravi koji osvaja na prvi pogled i prvu šetnju. I na kraju nešto vam jamčimo – ovdje ćete se sigurno vratiti pa ne brinite ako niste sve stigli obići tijekom prvog posjeta. Baranja vas čeka.

Izvor: Turistička zajednica Baranje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.