Niste još posjetili Kopački rit? Ispravite tu grešku i doživite europsku Amazonu

Ako želite doživjeti iskonsku prirodu, prirodu u punoj ljepoti, ali i prirodu nesmiljenu i žestoku, tada posjetite Kopački rit. Ondje ćete se podjednako suočiti i s ljepotom rađanja i s tugom umiranja. Sve što priroda može pokazati u svojoj beskrajnoj raznolikosti, naći ćete u šumama i vodama Kopačkog rita kojeg mnogi nazivaju europskom Amazonom.

Baranja je jedna od najpopularnijih slavonskih destinacija koja postaje apsolutni hit, a ako posjetite Baranju nezaobilazna lokacija mora vam biti i Kopački rit fenomen prirode jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe.

Svjetski poznat prirodni močvarni rezervat Kopački rit najveće prirodno mrijestilište ribe, idealno je mjesto za odmor i omiljeno mjesto uz avanturiste posebno za ribolovce i lovce. Tu je stanište više tisuća srneće divljači, čuvenih beljskih kapitalnih jelena, divljih svinja i pernate divljači.

Ovdje preko godine boravi oko 270 vrsta ptica i to je pravi ornitološki raj, u koji se brzo i lako može doći dobrim prometnicama i neposrednim promatranjem uvjeriti izbliza u ljepote i bogatstvo očuvane prirode atraktivnom plovidbom po Kopačevskom jezeru.

Srce Podunavlja

Park prirode Kopački rit možete obići na nekoliko načina. Uz raniju rezervaciju u Prijemnom centru, park možete upoznati turističkim vlakićem, brodom, čamcem te biciklom i pješice. Šetnju parkom započnite na poučnoj stazi uz jezero Mali Sakadaš do pristaništa za brodove i čamce na jezeru Veliki Sakadaš. Inače zanimljivo je kako je šetnica koja se na drvenim trupcima uzdiže iz močvare građena po uzoru na “Veličanstveni most” cara Sulejmana Veličanstvenog, a kojeg je u borbi zapalio hrvatski vojskovođa, knez Nikola Šubić Zrinski 1663. godine.

Jedan od najatraktivnijih načina za upoznavanje s parkom je čamcem kroz dva kanala, od jezera Veliki Sakadaš u smjeru rijeka Dunav i Drava uz pratnju vodiča. Ovaj oblik vožnje parkom pružit će vam mogućnost detaljnijeg upoznavanja s florom i faunom parka jer ćete proći dublje u park. Primjerice, put kanalom Čonakut što je mađarski naziv za “čamcev put” vodi poplavnim livadama i šumama (ritom) sve do veličanstvenog Kopačkog jezera.

Priča oko Kopačkog jezera je također zanimljiva jer se jezero nalazi u ravnini sa zemljopisnim središtem europskog Podunavlja, na pola toka Dunava koji od Crne šume (Schvarzwald) do Crnog mora teče dužinom od 2860 kilometara. U određenim vremenskim uvjetima, uz povoljnu razinu vode, jezero poprimi oblik srca. Upravo zato Kopački rit nazivaju “Srcem Podunavlja”. Inače i slogan parka je the Heart of the Danube.

Kopački rit je međunarodno evidentiran i upisan u listu međunarodno značajnih močvara

Kopački rit je prirodni močvarni rezervat koji je nastao na sutoku rijeke Drave u Dunav s poplavnim područjem od oko 17.000 hektara. Još davne 1967. proglašen je zaštićenim područjem, a 1976. rezervatom. Razlog tomu je činjenica da u njimu živi oko 40 vrsta slatkovodnih riba. Najpoznatije su dakako šaran, štuka, som, smuđ, deverika, linjak, kesega, babuška. No s druge strane ovo je jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta u srednjoj Europi.

Ovdje živi oko 267 vrsta ptica močvarica među kojima su posebno vrijedne i zanimljive orao štekavac, crna roda, bijela čaplja, čigra, gak-kukavac, razne vrste divljih pataka, divlje guske, bijeli labud.

Nepregledni trščaci, močvare i bare idealno su stanište nadaleko poznatog baranjskog jelena, srne, divlje svinje, divlje mačke. Uobičajeni stanovnici ovog baranjskog bisera prirode su i zec, lisica, jazavac, fazan i kuna zlatica.

Izvor: Turistička zajednica Osječko-baranjske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.