Baština i tradicija sela kao inspiracija za prekogranični turistički proizvod Feel&Taste

Mnogima je Hrvatska do sada bila sinonim za Sunce i more, ali i domaćini i gosti već shvaćaju da je ponuda daleko bogatija te da nije ograničena na ljetnu sezonu. Život naših ljudi u manjim mjestima još uvijek pruža dodir s poviješću i tradicijom, a to nam vrlo lijepo oslikava prekogranični turistički proizvod naziva Feel&Taste. Radi se o proizvodu unutar projekta Riviera4Seasons2 koji promiče aktivno očuvanje kulturne i prirodne baštine promicanjem održivog zelenog turizma.

Njegovim provođenjem želi se osigurati da se identitet sela i baštine koristi, prodaje i povezuje na pametan i održiv način. Vođeni tom mišlju izrađeni su itinereri koji povezuju postojeće atrakcije i male pružatelje usluga u ruralnim sredinama. Tako je nastao novi, inovativni prekogranični proizvod inspiriran bogatom baštinom i tradicijom hrvatskog i slovenskog sela koji nudi jedinstveni doživljaj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ideja je promocija 365 dana zelenog turizma na opatijskoj i portoroškoj rivijeri. Kroz projekt se povezuju dvije rivijere u dvije države na istom poluotoku. Poseban izazov je bio što te dvije rivijere ne graniče, naime smještene su u dva zaljeva koji određuju istarski poluotok. Projektne aktivnosti djelovale su na veću osviještenost stanovništva i povećanje znanja i vještina lokalnih pružatelja usluga. To bi u budućnosti trebalo dovesti do većeg broja posjeta i veće kvalitete doživljaja. Projektom se želi očuvati identitet sela obiju rivijera te njihove prirodne i kulturne baštine.

Opatijska rivijera obiluje raznovrsnom ponudom

Opatija je omiljena europska destinacija još od sredine 19. stoljeća kada je zaživjela kao “rodno mjesto hrvatskog turizma” zahvaljujući izgradnji čuvene Ville Angioline. Vrlo brzo postala je traženom elitnom destinacijom koja je privlačila plemiće, umjetnike i renomirane znanstvenike. Tko, uostalom, može odoljeti jedinstvenoj klimi u kojoj se miješaju planinski i morski zrak, prirodnim ljepotama, parkovima i arhitekturi, vrhunskim hotelima i jedinstvenoj obalnoj šetnici dužoj od 10 kilometara?

Plaža ili planinski vrhunac, obalno šetalište ili planinarske i pješačke šumske staze? Modernost bečke secesijske arhitekture ili tradicija srednjovjekovnih kamenih gradina? Mediteranska kuhinja s obiljem ribe i vina ili kontinentalna gastronomija sa šumskim plodovima i mesnim delicijama? Aktivni odmor ili opuštanje u spa i wellness centrima? Sve se to može doživjeti upravo na Opatijskoj rivijeri.

Potrebno je dvadesetak minuta da se od mora dođe do 1.400 metara visokog vrha Učke s kojeg se pruža otvoreni pogled na Kvarnerski zaljev i Istru. A tu nas čeka i još uvijek nedovoljno poznati svijet opatijskog zaleđa. Uz planinu premreženu šumskim šetnicama, planinarskim stazama i penjačkim usponima, oduševit će vas i autohtona ponuda lokalnih seoskih gospodarstava, srednjovjekovne zidine Veprinca, guste šume maruna (autohtone sorte kestena poznate po svom specifičnom okusu), izvrsna domaća vina i maslinova ulja te obilje drugih domaćih proizvoda.

OPG Rumac na škrtoj zemlji uzgaja vina posebnih aroma

Jedan od malih proizvođača Feel&Taste ponuditelja je i OPG Rumac iz sela Maćuki kod Poljana, čija se obitelj kroz povijest bavila proizvodnjom vina i mlijeka, a njihove proizvode tada su kupovali bogataši iz raskošnih opatijskih vila. Vinogradi su im omogućavali dobar život jer se godišnje proizvodilo oko 3.500 litara kvalitetnog vina. Nova generacija, supružnici Andrijano i Patricia Rumac, vrijedni su mladi ljudi koji su odlučili tradiciju oteti zaboravu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Patricia je enolog i potakla je revitalizaciju zapuštenih obiteljskih vinograda zasađenih na oko pola hektara površine. Vinogradi se nalaze na rascijepkanim površinama, terasama, što iziskuje velike napore u obradi zemlje. Bez obzira na teškoće, odlučili su ne poravnavati teren i tako zadržati autohtonost.

Njihova vina nagrađivana su na raznim smotrama diljem zemlje. Na 29. Sabatini, međunarodnom susretu vinara i vinogradara koja se održala krajem 2019. godine, osvojili su zlatnu medalju za Malvaziju 2018. Njima je to veliko priznanje i čast upravo zbog teških uvjeta u kojima se loza uzgaja i načina na koji se zemlja obrađuje. Vina “uzgojena” na škrtoj zemlji posebnih su aroma zbog specifične klime koju uzrokuje blizina Učke i mora. Takva klima daje drugačije note i osigurava im dodatnu svježinu tijekom cijele godine. Njihova izvrsna vina mogu se kušati u obiteljskoj konobi uređenoj u mediteranskom stilu u kojoj su svoj dom našli mnogi stari alati iz davnih težačkih obitelji ovoga kraja.

Posjetitelji se mogu okušati u izradi starinskih košića

Uz vinovu lozu, od koje proizvode vinske sorte malvaziju, muškat i chardonnay, OPG Rumac uzgaja breskve, kruške, jabuke i maline od kojih izrađuju izvrsne džemove i sirupe, a ima kod njih i drena, maruna te različitog povrća.

Uz zvuke harmonike, gosti u ovom predivnom ambijentu mogu degustirati razne vrste sireva i druge domaće prozvode, ali i pratiti prezentaciju o izradi starinskih košića, pa čak i sami jednog izraditi. Posjetiteljima se kroz edukativne radionice prezentira izrada košića i košara koji se na imanju mogu i kupiti. Andrijano Rumac jedini je mlađi od 70 godina na širem području koji se još uvijek bavi izradom košića. Oživljavaju i sjećanje na nekadašnje mlekarice i težake. Naime, Andrijanova majka Marija zadnja je živuća mlekarica iz ove kuće, a ta činjenica izvrsna je za početak upoznavanja s pričom o vrijednim ženama koje su svako jutro nosile mlijeko u Opatiju bez obzira na vremenske uvjete. Njihovi gosti mogu iz prve ruke čuti kako je nekada život na ovim područjima izgledao.

Moderni turisti zasićeni su standardnom ponudom i traže iskonski doživljaj, domaće i zdrave proizvode, a na ovom gospodarstvu upravo se to nudi. Zaokružili su turističku priču tako što je doživljaj ispunjen autohtonim okusima, mirisima, vizurama, pričama pa čak i zvucima. Uključena je cijela obitelj jer, priznaju, drugačije ne bi niti moglo funkcionirati.

Želite li usporiti tempo života i nakratko uroniti u opuštajuću atmosferu seoskog gospodarstva u zaleđu Opatije te osjetiti duh starine iz vremena kada su po Veprincu i Poljanama hodale mlekarice i težaci, svakako posjetite OPG Rumac, kušajte tradicionalnu hranu i degustirajte njihova vrhunska vina. Vjerujemo da ćete poželjeti otkriti još mnoge zanimljive male ponuditelje nakon posjete ovom gospodarstvu.

Projekt Riviera4Seasons2 polučio je dobre rezultate

Zaključni događaj projekta Riviera4Seasons2 (unutar kojega se razvio Feel&Taste) održan je krajem 2019. u Opatiji, gdje su predstavljena sva dostignuća, a sudjelovali su i ponuđači iz zaleđa općine Piran i Opatije. Ciljevi projekta koji se odvijao tokom dvije godine bili su rasterećenje obalnog pojasa, desezonalizacija i turistički razvoj ruralnih područja. Ključni rezultat projekta je očuvanje identiteta, prirodne i kulturne baštine ruralnih područja obiju rivijera. U Sloveniji je uređen informacijsko degustacijski centar za posjetitelje u Padni, a u Hrvatskoj Interpretacijski centar u Voloskom te tradicionalni put do Veprinca. Pomoću projektnih sredstava na portoroškoj i opatijskoj rivijeri provođene su i intenzivnije promovirane priredbe u zaleđu. Na slovenskoj strani Praznik ulja i blitve u Padni, Praznik vina i češnjaka u Novi Vasi, Praznik kakija u Strunjanu i novogodišnja tržnica Feel&Taste u Portorožu, a na hrvatskoj strani Wine&walk u Parku prirode Učka i Opatiji, Gastro&kulturna manifestacija Ruscus u Veprincu, Marunada u PP Učka i Opatiji, Božićna tržnica u Opatiji. Održane su također radionice o prijenosu i očuvanju tradicionalnih zanata i običaja, a pokrenut je i novi internetski portal www.feel-taste.info. Organizirani su brojni studijski izleti u zaleđu Portoroža i Opatije.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.