TOP 5 europskih secesijskih građevina od kojih nećete moći odvojiti pogled

Od Praga preko Beča i Bruxellesa do Barcelone – diljem Europe mogu se pronaći prekrasni primjeri secesijske arhitekture koji će vas natjerati da zastanete, zagledate se i zamislite.

Casa Batlló, Barcelona, Španjolska
Foto: xevolution / Pixabay

Obilježen zakrivljenim linijama i asimetrijom, često i kakvim botaničkim motivom, secesijski stil obilježio je ogroman eksperimentalni odmak od tradicionalnih gotičkih i neoklasičnih utjecaja u desetljećima prije.

Interijeri secesijskih zgrada bogato su se ukrašavali kao i njihova pročelja, često su bili puni vrhunskog namještaja rađenog po narudžbi i ručno oslikanim zidovima.

Općinska kuća – Prag, Češka

Češki glavni grad dom je raznolike mješavine arhitektonskih stilova. U Starom gradu nalazi se niz romantičnih gotičkih građevina, kao i svjetski poznatih baroknih građevina poput palače Clam-Gallas.

Općinska kuća, Prag, Češka
Foto: Jiří Novotný / Pixabay

Među tim starijim građevinama ističu se sjajni primjeri secesijske arhitekture poput Općinske kuće, također poznate kao Obecní Dům, koja je za javnost otvorila svoja vrata 1912. godine. Podignuta je na mjestu gdje je nekoć stajala palača vrhovnog suda.

Povijesnu slavu stekla je 1918. kada je u njoj objavljeno proglašenje nezavisne države Čehoslovačke.

prag
Prag, foto: Pexels/ Pixabay

Općinska kuća u Pragu najistaknutija je secesijska zgrada u gradu i jedna od najljepših u Europi. U njoj se nalazi veličanstveni kompleks soba, najveće koncertne dvorane u Pragu, elitni francuski restoran, autentični češki restoran i ostalo. Smještena je uz Prašnu kulu, jedan od nekadašnjih ulaza u Stari grad.

Zgrada bečke secesije – Beč, Austrija

Zgrada bečke secesije bijele boje sa pozlaćenom kupolom, sagrađena je 1897. godine kao izložbeni paviljon za umjetnike secesijskog razdoblja. Službeno je otvorena 1898. Dizajnirao ju je arhitekt Joseph Maria Olbrich, a prepoznatljiva je po kupoli od pozlaćenog lovorovog lišća.

Zgrada secesije, Beč, Austrija
Foto: Waldo Miguez / Pixabay

The Old England – Bruxelles, Belgija

Dizajn zgrade The Old England Building (Stara Engleska) potpisuje belgijski arhitekt Paul Saintenoy. Sagrađena je 1899. i smatra se jednim od dragulja secesije u belgijskom glavnom gradu. U nekadašnjoj robnoj kući danas je Muzej glazbenih instrumenata.

Zgrada Stare Engleske, Bruxelles, Belgija, secesijska arhitektura
Foto: atelier91 / Pixabay

Prikladno, eksterijer je ukrašen elementima vezanima uz temu glazbe te standardnim secesijskim detaljima – cvjetnim motivima.

Jubilarna sinagoga – Prag, Češka

Na građevini poznatoj i kao Jeruzalemska sinagoga, bečki arhitekt Wilhelm Stiassny kombinirao je na fasadi zgrade iz 1906. niz odvažnih boja i privlačnih uzoraka. U čast srebrnog jubileja cara Franje Josipa I., Stiassny je utkao utjecaj iz secesijskog dizajna u elemente stila maurskog preporoda.

Jubilarna sinagoga, Prag, Češka, secesijska arhitektura
Foto: Laura_Maxim / Pixabay

Casa Batlló – Barcelona, Španjolska

Arhitekt Antoni Gaudí donio je svoj bujni pogled na secesiju u Barcelonu, stvarajući mnoge gradske arhitektonske znamenitosti. Casa Batlló, smještena na Passeig de Gràcia, jedno je od njegovih najpoznatijih djela, a njezino uređenje aludira na legendu o borbi sv. Jurja sa zmajem.

Casa Batlló, Barcelona, Španjolska, secesijska arhitektura
Foto: pcsfish / Pixabay

Izvana je obložena raznobojnim komadima lomljene keramike, dok je krov prekriven pločicama u obliku ribljih ljuski.

Naslovna fotografija: Pixabay
Izvor: Architectural Digest

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.