Batanino oglavno jedro okrunjeno visokim priznanjem

I dok se rovinjske batane, baš kao i stoljećima prije, mirno ljuljuškaju na zimskom suncu u Rovinj-Rovigno je nedavno stigla velika vijest koja je ovu tradicijsku barku, baš poput onih iz Primorja i Dalmacije, stavila pod povećalo javnosti. Naime, Ministarstvo kulture je umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrom duž hrvatske obale uvrstilo u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske čime je postalo zaštićeno nematerijalno dobro.

Prijedlog za uvrštenje u Registar izradio je tim Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’ u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejom betinske drvene brodogradnje iz Betine i Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre sa sjedištem u Rijeci.

Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima podrazumijeva umijeće upravljanja plovilom korištenjem snage vjetra te posjedovanje brojnih znanja. Time je prvi ekomuzej u Hrvatskoj uspješno okrunio dvadesetogodišnje napore u očuvanju maritimne baštine. Prema riječima idejnog začetnika osnutka Ekomuzeja – Ecomuseo ‘Batana’, Marina Buducuna, napori su se intenzivirali prošle godine osnivanjem Ustanove-Istituzione Kuća o batani – Casa della batana te otvorenjem novog stalnog postava.

Rovinjska regata – prilika za veliko slavlje povodom upisa u registar

Šarena jedra tradicijskih barki iz zemlje i inozemstva, posebice oglavna jedra batane i ove će godine, po 17. put, ljepotom zapanjiti ljubitelje Rovinjske regate i Rovinja-Rovigno, 10. i 11. lipnja. Bit će to prilika za veliku proslavu upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Rovinjska regata najvažniji je događaj posvećen batani i simbol dugogodišnjeg rada i brojnih aktivnosti kojima članovi rovinjske zajednice čuvaju jedrenje oglavnim jedrima od nestanka.

Naime, Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’, kojim zajednički upravljaju Ustanova-Istituzione i Udruga-Associazione “Kuća o batani – Casa della batana”, usmjeren je prema interakciji sa svim generacijama te usredotočen na kreativne i inovativne načine očuvanja rovinjske maritimne baštine. Kako se znanja i umijeća najučinkovitije prenose u živom kontaktu, Ekomuzej – Ecomuseo ‘Batana’ tradicionalno organizira niz radionica namijenjenih svim uzrastima.

Za očuvanje vještine jedrenja oglavnim jedrima priznanje treba odati i članovima Udruge-Associazione ‘Kuća o batani – Casa della batana’ koji, sudjelovanjem na raznim regatama tradicionalnih brodica, uspješno koriste i demonstriraju ovo umijeće.

Batana kao kulturno dobro u naslijeđe mladima

Kako bi sve njih naslijedili neki od pripadnika nadolazećih naraštaja, u suradnji s Jedriličarskim klubom – Club di vela “Maestral” održavat će se radionice za sve članove kluba. Nastavlja se i niz tematskih radionica za školsku i predškolsku djecu koja će uz kreativno-umjetničko vodstvo članice Udruge-Associazione Ornelle Godene izrađivati i bojiti mala jedra kako bi se odnjegovala svijest o važnosti očuvanju onih velikih.

Batanina jedra vijore i na stranicama knjige “Rovinjska batana i njezino jedro – La batana rovignese e la sua vela” autora Libera Benussija, čije je prvo izdanje iz 2007. rasprodano, što govori o zanimaju za ovu tematiku. Drugo je izdanje u pripremi kako bi i nove čitatelje upoznalo s malom brodicom kojoj preživljavanje mogu zahvaliti mnogobrojne rovinjske obitelji.

Prožetost i povezanost rovinjske zajednice i batane ogleda se i u činjenici da je svaka rovinjska obitelj posjedovala vlastito jedro, čije su boje i motivi postali dio obiteljskog nasljeđa.

Više od 100 različitih tradicionalnih dokumentiranih jedara predstavlja neprocjenjivu dragocjenost rovinjske maritimne baštine. Svako je jedro bilo različito i pričalo svoju priču, a među njima je najposebnije jedro najstarije rovinjske batane “Risorte”. Ona ponosno nosi titulu i jedne od zadnjih batana u kojoj se za navigaciju tijekom ribolova koristilo potpuno zeleno oglavno jedro na kojem je Morseovom abecedom pisalo: “Viva la città di Rovigno” – “Živio grad Rovinj”.

Kao poklon obitelji Diritti, batana “Risorta” danas se nalazi ispred Ekomuzeja-Ecomuseo kako bi se svaki posjetitelj ili prolaznik mogao približiti malenoj rovinjskoj barki čija je, stoljećima neprekinuta plovidba oglavnim jedrom, postala zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske.

Fotografije: Dalibor Talajić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.