Beeram domaće: Rimski carevi u Vinkovcima započeli tradiciju pivarstva

Priča o prvom vinkovačkom craft festivalu započela je prije dvije godine, a na ideju vlasnika craft pivovare Valentinijan, Ivana Vorgića. Prvo izdanje okupilo je čak 12 pivara, a veliko zanimanje za craft pivo ponukalo je organizatore da nastave s održavanjem festivala. To i ne čudi jer poveznica Vinkovaca i piva seže sve do Rimskog carstva. Vinkovci, kao najstarije naseljeno područje u Europi, postoji duže od 8.300 godina, a u vrijeme Rimskog carstva upravo u Vinkovcima rođena su dva rimska cara Valentinijan i Valens.

I upravo je Vorgić uspio povezati povijest i craft pivo. Valentinijan, po kojem je nazvao svoju pivovaru i Valens, kako se zove popularno vinkovačko craft pivo, bila su dva brata rođena u gradu tada znanom kao Colonia Aurelia Cibalae. Njih dvojica zajedno su jedno vrijeme vladala istokom Rimskog carstva.

Iako su stari Rimljani bili poznati ljubitelji vina, car Valens, barem tako tvrde povjesničari volio je pivo. Pomalo neobično, jer pivopije u to vrijeme smatrani su barbarima. Bolje nije prošao ni sam Valens koji je dobio nadimak “sabaiarius”, u prijevodu pivska mješina iliti i danas popularni pivski trbuh. No pivo se u Panoniji pilo i prije osnivanja Rimskog carstva, a tradicija se nastavila sve do prve polovice 20. stoljeća kada je u Vinkovcima do drugog svjetskog rata radilo čak 14 pivovara.

Vinkovački pivski craft festival doživjet će svoje treće izdanje. Unatoč brojnim izazovima prouzrokovanim koronakrizom, organizatori su, na radost brojnih pivopija u Vinkovcima, pa i šire, uspjeli ponovno dovesti craft pivare iz cijele Hrvatske. U manjem obimu, bez velikih koncerata na koje smo navikli, u ograđenom prostoru, na koji nismo navikli i uz ograničen broj posjetitelja, treći Beeram domaće festival održat će se sutra, u petak 11. rujna.

Uz domaćina, vinkovačku craft pivovaru Valentinijan, Festival će ugostiti Beckers, Novu rundu, Zmajsku, Primarius i Varionicu. Iako će, kako smo već rekli, izostati bendovi, za dobro raspoloženje pobrinut će se dva DJ-a, Sheepatz i Vule.

Unatoč činjenici kako se ovogodišnji festival odvija u posebnim okolnostima zbog čega će biti manje posjetitelja, ali i pivara, ne sumnjamo kako će Festival ponovno privući veliko zanimanje. Organizator se, kako je najavljeno, obavezuje pridržavati svih mjera i preporuka propisanih od strane HZJZ-a, a kako će to izgledati i koji će se stilovi piva istakati na vama je da dođete i provjerite, u petak od 17 sati do ponoći u dvorištu Folklornog ansambla Lisinski.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.