Besplatna šetnja Garešničkim stazama sjeverne Moslavine povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča

Ovog vikenda turistički vodiči, obilježavaju svoj dan, Međunarodni dan turističkih vodiča 21. veljače, koji su, nakon svih zbivanja u protekloj godini, itekako zaslužili da se ukaže na važnost ovog zanimanja. Prije nego najavim, što smo mi u Moslavini pripremili, željela bih vas upoznati sa zanimanjem turističkog vodiča kako bi bili svjesni koliko je ovo, na prvi pogled lagano zanimanje, zapravo zahtjevno u svakom smislu.

Svrha turističkog vodiča je turistima koji posjećuju odabranu destinaciju, pokazati i interpretirati njene kulturne i prirodne znamenitosti, ljepote te turističke atrakcije. Usput bi bilo poželjno i informirati ih o raznim društvenim, povijesnim i političkim zbivanjima te običajima i tradiciji kraja ili zemlje koju predstavlja. Turističkog vodiča možete angažirati samostalno, a njegove usluge često ćete koristiti u sklopu odabranog izleta ili putovanja u organizaciji turističkih agencija. Inače turistički vodič obavlja i druge operativno-tehničke poslove u vođenju i praćenju organiziranih turističkih grupa poput pomoći prilikom smještaja i prijevoza, rezervacija, nabave i prodaje ulaznica za muzeje, arheološke lokalitete i druge atrakcije. Uvijek je na raspolaganju svojim gostima i brine se za njihovu sigurnost u destinaciji ili na putovanju.  

Članak se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče znanja i vještina potrebnih za obavljanje ovog zanimanja, vodič mora biti komunikativna osoba spremna odgovoriti na brojna pitanja turista, imati široku opću naobrazbu, pratiti aktualne događaje te se dobro pripremiti i naoružati informacijama. Ovdje želim napomenuti, obzirom da se u praksi često susrećem sa krivom interpretacijom, vodiči nisu svemogući i sveznajući, tako da je sasvim u redu ukoliko vaš vodič u datom trenutku neće znati odgovor na neko pitanje. Vjerujte da će se svaki kvalitetan vodič potruditi i naknadno vam odgovoriti.  

Osoba koja se bavi ovim poslom, osim razvijenih komunikacijskih vještina i snalažljivosti, treba biti ljubazna, strpljiva i odgovorna. Do izražaja dolazi i kreativnost obzirom da vodiči sami kreiraju svoje turističke ture i razglede kojima žele prezentirati destinaciju. Ah, kao da je mene netko opisao (šalim se). A što se tiče uvjeta rada, ajoj. Dakle vodiči rade na otvorenom i zatvorenom, po svim vremenskim uvjetima i nepogodama, u smjenama, vikendima, blagdanima, prekovremeno, a zbog čestih, ponekad i dugotrajnih putovanja, ukoliko obavljamo posao voditelja putovanja, moramo biti u dobroj tjelesnoj kondiciji. E sad kad smo utvrdili koliko je zabavan i zahtjevan posao turističkog vodiča, želim vam najaviti kako ćemo obilježiti ovaj dan u maloj moslavačkoj Garešnici, rodnom gradu dvije svjetski poznate ličnosti, “Mister Morgena” – Ive Robića i Apollo inženjera – Mike Vucelića. Ujedno i gradu u sjevernoj Moslavini, kojeg od Slavonije dijeli prirodna granica, rijeka Ilova.

Presretna sam što nakon zimske pauze, ponovno krećemo sa druženjem i 2021. započinjemo obilježavanjem Međunarodnog dana turističkih vodiča. U suradnji sa turističkom zajednicom Sjeverna Moslavina i meni najdražom, turističkom agencijom Rural Escape Tours, vodim vas na besplatnu „Šetnju Garešničkim stazama“ tijekom koje ću vas upoznati sa posebnostima grada Garešnice i sjeverne Moslavine. Uz ograničeni broj osoba, pozivamo vas da nam se pridružite i odaberete između dva termina. Jedan je večernji, u subotu, 20. veljače 2021. od 17 sati tako da ćemo garešnički kraj obići uz svjetlost lampiona, a drugi je prijepodnevni, u nedjelju 21. veljače 2021. od 9 sati i 30 minuta. Okupljamo se na garešničkom gradskom trgu sa kojeg ćemo se uputiti u šetnju dugu šest kilometara.

Laganim korakom upoznajemo staru prugu, saznajemo kuda je ona vodila, sa kojim je pravcima povezivala Garešnicu te kada je zapravo prestala služiti svojoj svrsi. Potom ćemo polako stići do prostora Konjičkog kluba Garić, kojima od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu, gdje ćemo se upoznati sa njihovim radom i imati priliku družiti se sa ovim plemenitim životinjama. Ovdje ćemo ujedno napraviti i pauzu uz kuhano vino, čaj i domaće slastice za što se pobrinula Turistička zajednica Sjeverna Moslavina.

Nakon kratke pauze, pozdravljamo se sa domaćinima u konjičkom klubu i našu šetnju nastavljamo prema Selištu i drugom odredištu, jezeru Skresovi. Ovdje ću vam ispričati priču o ribolovu i ribičkoj tradiciji sjeverne Moslavine, a stazom kroz šumarak, prošetat ćemo se do središnjeg gradskog parka u Garešnici uz priču o zanimljivoj povijesti ovog dijela Moslavine. Neću vam previše otkrivati kako bismo one zanimljive detalje ostavili za vikend, stoga se prijavite i otkrijte sami što smo vam pripremili. Rezervacije su obavezne kako bismo se pridržavali trenutno važeće mjere ograničenog broja okupljanja (max 20 osoba), a javiti se možete putem maila monsclaudiusguide@gmail.com ili putem Facebooka.

Veselim se druženju, a za sva dodatna pitanja i upite, stojim na raspolaganju.Ujedno ovim putem koristim priliku da svim svojim kolegama čestitam Međunarodni dan turističkih vodiča i poželim svako dobro te, unatoč nesretnim okolnostima, smirenje situacije i što više posla u nadolazećoj sezoni. Živjeli!

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.