Ovaj dio Slavonije raj je za bicikliste i hedoniste

- Oglas -

Odmah na početku riješimo dilemu. Svijet graševine novi je projekt, ali ljubiteljima vina i outdoor aktivnosti itekako poznata destinacija. Obuhvaća čitavu Požeško-slavonsku županiju u kojoj graševina daje najbolje rezultate, najraširenija je i najnagrađivanija sorta, dio je bogate baštine, kulture i tradicije.

Upravo na temelju tog snažnog vinskog identiteta nastao je ovaj novi projekt, topla priča o ljudima, vinu i običajima uz izgradnju atraktivne turističke infrastrukture poput novog Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici, kojeg svakako trebate posjetiti kad ste u ovom kraju, a u tijeku je i obnova Spahijskog podruma u Pakracu.

Projekt ukupne vrijednosti 8.729.448,53 eura sufinancirala je Europska unija u iznosu od 7.364.372,69 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Više od 30 biciklističkih ruta

Atraktivne hot spotove Svijeta graševine, naravno, možete obići biciklom, jer u Požeško-slavonskoj županiji imate sve – odličnu biciklističku infrastrukturu, ravničarske terene pogodne za početnike i rekreativce, ali i obiteljsku vožnju, šumovite predijele i zahtjevne brdske uspone savršene za utrke u brdskom biciklizmu poput onih na Papuku.

adrenalinski park duboka, velika, biciklističke rute požeško slavonska

Park prirode Papuk, Psunj, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, vinogradi i vinske ceste, izletišta, vidikovci, jezera, gradske jezgre, Državna ergela Lipik… Više je od 30 biciklističkih ruta na tri područja Pakrac-Lipik, Požega-Pleternica i Velika-Kutjevo, svaka staza upisana je na interaktivnom vodiču dostupnom na webu Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, a tamo je i Bike vodič Požeško-slavonskom županijom s najjačim turističkim adutima i atrakcijama…

Bicikl možete unajmiti, upustiti se u avanturu uz pratnju licenciranih vodiča, a ako ste istinski hedonist najatraktivnije su one rute koje vode vinogorjima. A takvih ovdje ne nedostaje.

Kad je graševina u pitanju, najbolji su

Vožnja živopisnim slavonskim vinogradima s atraktivnim vinarijama koje pozivaju na degustaciju pravi je užitak. Predahnite u nekima od njih uz izvrsnu graševinu sljubljenu s pikantnim slavonskim zalogajima, jer kad je ova sorta u pitanju na području Požeško-slavonske županije nudi se širok spektar – od pjenušaca, svježih, odležanih, orange i predikatnih vina.

Biciklističke staze vode Kutjevom, najnagrađivanijim hrvatskim vinogorjem, padinama poznatih vinorodnih položaja, ali i središtem gradića u kojem su na nekoliko stotina metara udaljenosti smješteni u ovom dijelu Europe najstariji Kutjevački podrum iz 1232., atraktivan dvorac Kutjevo i najmodernija hrvatska vinarija.

U vinogorju Požega-Pleternica Cestom ruža i vina iz središta Pleternice stići ćete do vinorodnih brda Starac i Klikun, a biciklom možete i po vinogorju Pakrac oko Pakraca i Lipika.

Volite li izazove osim papučkih ruta odabrat ćete kratku, ali zahtjevniju off road vožnju Stazama lipicanaca i kune koja kreće od Državne ergele Lipik i spaja jezera Raminac i Pakurnovac ili uspon do planinarskog izletišta Omanovac na Psunju.

Od onih u top formi do onih kojima kondicija nije jača strana, od istinskih gurmana i ljubitelja vina do onih koji će to tek postati, Svijet graševine nudi optimalnu kombinaciju rekreacije i hedonizma. Ako ste u dilemi i niste sigurni da ćete uspjeti odvoziti čitavom rutom, jednostavno odaberite električni bicikl. Nema smisla da se odreknete ovog iskustva.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško slavonske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.