Biciklizam će biti još više „seksi“ u narednom proračunu EU

Online radionica “ADRIONCYCLETOUR: integrirani temeljni projekt za Jadransko-jonske biciklističke rute” pokazala je kako će biciklizam i razvoj biciklističkih i cikloturističkih ruta biti važan dio idućeg financijskog razdoblja Europske unije.

U sklopu projekta planiran je razvoj obalne biciklističke rute Jadranskog i Jonskog mora u zemljama Jadransko-jonske regije, od Italije do Grčke. Predstavnici devet zemalja i europskih institucija značajnih za ovu temu, govorilo je o mogućnostima povezivanja glavnih pravaca već postojećih ruta i njihovo spajanje u ADRIONCYCLETOUR. Obalna ruta povezala bi se i s kontinentalnim rutama koje bi se nastavljale prema državama koje nemaju obalu, poput Srbije i Sjeverne Makedonije.

BICIKLIZAM U EU IMA NA RASPOLAGANJU 2,5 MILIJARDI EURA

Kako se moglo čuti na radionici, kroz europske strukturne i investicijske fondove planirano je ulaganje od čak 2,5 milijarde eura na području Europske unije u ovakve aktivnosti, ali trenutno je utrošeno oko 700 milijuna. To je posljedica dijelom i nedovoljne koordinacije tako da će unaprjeđenje suradnje biti prioritet za naredno razdoblje.

– Hrvatska u ovom trenutku već ima razvijenu EuroVelo 8 Mediteransku rutu koja povezuje Plovaniju na granici sa Slovenijom i Vitaljinu na granicu s Crnom Gorom. Ruta je duga 1116 km, a razvijeno je i 357 km alternativnih ruta, koje pokrivaju i neke od otoka, naglasila je Ivana Karuza iz Hrvatske turističke zajednice u svojoj prezentaciji razvoja EuroVelo 8 Mediteranske rute u Hrvatskoj.

Na ruti kroz Hrvatsku do sada su postavljeni znakovi na 157 km prometnica, potpuno usklađenih sa EuroVelo standardima. Dostupna je i web stranica s detaljnim  opisima svih dijelova rute, kao i GPX datoteke za navigacijske uređaje. Hrvatski dio rute predstavljen je i na transnacionalnoj stranici EV8 Mediteranske rute, a planovi za njezino daljnje unaprjeđenje napravljeni su do razdoblja 2030. godine.

Pred ADRIONCYCLETOUR projektom su razni razvojni izazovi. Radionica je pokazala, kako je zaključio i koordinator za transport tematskog stupa 2 Povezivanje regije Pireluigi Coppola, da je veliki broj projekata u fazi planiranja ili ostvarenja, što omogućava pravovremenu koordinaciju i spajanje u veće projekte. Lokalne i regionalne vlasti imaju različite financijske mogućnosti, puno ih ulaže u opremanje biciklističkih ruta, a brzina ostvarenja povezivanja ovisit  će i o mogućnosti financiranja iz EU fondova u svim državama Jadransko-jonske regije.

Naslovna fotografija: TZ Grada Crikvenice

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.