Biser Atlantika: Madeira je otok vječnog proljeća koji nazivaju i europskim Havajima

spot_img

Portugalski otok koji ostavlja bez daha Madeira, jedna je od najtraženijih europskih destinacija prema World travel awards. Ovo nije nikakvo iznenađenje jer je ovu prestižnu nagradu i titulu osvojio već 8 puta. Madeira je uspjela pobijediti druge nominirane otočne destinacije Azure, Baleare, Kanarsko otočje, Kretu, Maltu, Sardiniju, Siciliju, Cipar i Guernesey otok.

Madeira na portugalskom znači drvo

Ovo malo vulkansko otočje prepuno boja nalazi se 1076 kilometara sjeverozapadno od Portugala. Jedno je od omiljenih turističkih destinacija Europe u kojem je toplo cijele godina. Stoga ne čudi naziv biser Atlantika ili otok vječnog proljeća, a omiljeno odmorište Europljana nudi i brojne atraktivne sadržaje. Inače naziv otoka zapravo je vrlo jednostavan, naime na portugalskom madeira znači drvo.

Osim oceana i plaža sa vulkanskim crnim pijeskom, ovdje možete uživati i u hridima i stijenama te bujnim kanalima koji odzvanjaju kreketom žaba. Bujna vegetacija prepuna je tropskog voća čiji mirisi se šire cijelim otokom. Turisti će ovdje uživati u prizoru stabala banana, divovskih kaktusa, stabla pamuka i rajskih ptica, što se na europskom tlu vrlo rijetko viđa.

UNESCO je prašumu na Madeiri stavio na popis svjetske baštine posebno zbog činjenice kako se 90% površine sastoji od endemskog drveća koje omogućuje život brojnim endemskim životinjama. U glavnom gradu svakako treba posjetiti botanički vrt s čije se najviše točke pruža pogled na grad i okolne brežuljke.

Ovaj zanimljivi tropski vrt prepune otočne flore i faune svojevrsni je presjek svega što se može naći na otoku. To uključuje i sočne plodove tropskog voća poput papaje, manga i avokada. U pravoj riznici bioraznolikosti, osim lokalnog bilja, pronaći ćete i 2500 biljnih i životinjskih vrsta iz cijeloga svijeta.

Šetnja levadama – kanalima kojima se s planina spušta voda

Ljubitelji outdoor aktivnosti ovdje će uživati u hikingu levadama kako ovdje nazivaju kanale za navodnjavanje. Posebno je atraktivan stakleni vidikovac na vrhu morskih stijena Cabo Girao s kojeg ćete doživjeti nezaboravan pogled na plažu i Atlanski ocean.

Top atrakcija Madeire je i pogled zbog kojeg ćete sigurno zanijemiti kada se popnete na planinske vrhove poput Pico de Arieiro na visini 1818 metara. Sjeverni dio otoka nije ni približno pitom kao jug, no brojne strme hridi i savršena mjesta za surfanje privlače avanturiste. Iako je ova strana otoka hladnija i manje osunčana, nekima je upravo zbog toga draža jer je ovdje i manje turista i gužve. Uz to zalasci sunca su veličanstveni, a tu su i brojne staze za hodanje i istraživanje.

Vino o kojem je pisao i Shakespeare

Otok je i mjesto na kojem možete uživati u raznim aktivnostima poput degustacije nadaleko poznatih vrhunskih vina s ovog otočja. Slatko, sirupasto vino Madeire o kojem je pisao čak i Shakespeare, Englezi su toliko obožavali da se vojvoda od Clarencea, brat engleskog kralja Edvarda IV, kada je osuđen na smrt, odlučio utopiti u bačvi malvazije.

Južni dio otoka svakako je turistima zanimljiviji i puno je življi. Od atrakcija svakako treba naglasiti kako možete doživjeti plivanje s dupinima i kitovima. Zanimljivo kako u malim ribarskim mjestima na jugoistoku otoka i danas možete pronaći uspomene na kitolov. On je ovdje bio raširen sve do sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Na Madeiri možete naučiti i umijeće pletenja pruća kao i pluta koje njeguje lokalno stanovništvo. Sanjke od pletenih košara ovdje se koriste kao zanimljiva turistička adrenalinska atrakcija. Naime u sanjkama pletenim od drveta ovdje se možete voziti niz strme ulice. Ove sanjke, vjerojatno jedine na svijetu nisu vidjeli snijeg nikada. Staza kreće sa strmih planinskih padina iz sela Monte, a ovo spuštanje u pletenim drvenim sanjkama je stogodišnja tradicija u kojoj se u 2 kilometra staze postiže brzina i do 40 kilometara na sat.

Izvor fotografija: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.