Biševo – udaljeni otok mira i veličanstvene prirode

Biševo je najudaljeniji hrvatski naseljeni otok i naseljava ga samo 13 domicilnih stanovnika, no godišnje ga posjeti i oko 150 tisuća turista. Na otoku nema dućana, ni benzinske crpke, ni doktora – samo mir i veličanstvena priroda. Biševo je otok koji rado udomljuje svakoga tko voli prirodu ili se želi odmoriti od burnog gradskog života.

Nedavno je na otoku otvoren novi Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo, pa posjetitelji ovog malog otočića sada imaju priliku bolje se upoznati s brojnim zanimljivostima otoka i njegove iznimne prirodne i kulturne baštine, te prošetati uređenim tematskim stazama. Centar se nalazi u prostoru bivše osnovne škole i ubuduće bi trebao biti novi izvor života na otoku Biševu. U dvoranama su izložene fotografije biljnih i životinjskih vrsta s opisima na hrvatskom i engleskom jeziku, a mogu se pogledati i edukativni filmovi o prirodnoj baštini otoka, te se pomoću slušalica može poslušati pjev morskih ptica koje obitavaju na ovome području.

Centar je osmišljen kao integracija prirodne raznolikosti, iznimnih krških fenomena, kulturne baštine, gospodarski racionalnog upravljanja resursima te suvremenih ekoloških i turističkih nastojanja koji su na jedinstven način predstavljeni posjetiteljima.

Možda najpoznatiji dragulj Biševa je Modra špilja koju je davne 1884. svijetu otkrio bečki slikar Eugen barun Ransonnet, od kada je špilja postala nezaobilazna atrakcija Jadrana. Modru špilju karakterizira svjetlosni fenomen koji nijednog posjetitelja ne ostavlja ravnodušnim. Ransonnet piše da taj bogati izvor svjetla daje stijenama, veslima i drugim predmetima pod vodom srebrno plavkasti sjaj i sa svih strana obasjava prozračni kameni sprud, tako da izgleda kao dvorac nekog morskog boga.

Medvidina špilja još je jedan biševski prirodni fenomen, veličanstvenog ulaza visine od čak 27 metara koji kao da vodi u drugi svijet. Kroz Posejdonova vrata ulazi se u najdulju polupotopljenu morsku špilju na istočnoj obali Jadrana, koja je nekada bila stanište jedinog sredozemnog tuljana, sredozemne medvjedice, po kojem i nosi ime. Danas špilju medvjedice više ne posjećuju, no povratak tuljana u vode Jadranskog mora mogućnost je koju ne smijemo zanemariti, pa se organiziranim posjetima vodi računa o očuvanju ovog vrijednog staništa.

Geostaza Biševo posjetiteljima priča o geološkom postanku otoka, njegovim prirodnim vrijednostima, ali i kulturnoj i tradicijskoj baštini stanovnika ovog prekrasnog i egzotičnog otoka. Proteže se kompletnim prostorom otoka u ukupnoj duljini od 19 km i može se obići pješke, a većim dijelom i biciklom. Ova je staza nedavno proširena novim dionicama, pa je sada Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo povezan sa svim znamenitim otočkim lokacijama, a uz posjet Modroj špilji – koja je do sada bila jedini lokalitet otvoren za posjete – posjetitelji sada mogu uživati i u mnogim drugima sadržajima.

Uz uređenu stazu namijenjenu pješacima i biciklistima nalaze se putokazi, info table, stalci za bicikle, sjenice, vidikovac s panoramskim teleskopom, a tu su i dvije kamere za praćenje gniježđenja Eleonorinog sokola. Četiri obalne topničke bitnice obnovljene su i pretvorene u odmorišta sa stolovima.

Uz staze posjetitelji će naići na ukupno 25 informativnih ploča, na kojima su uz turističku kartu otoka Biševa predstavljene najvažnije lokacije poput Modre i Medvidine špilje, uvale Salbunara, ali i vegetacija Biševa, najznačajnije životinje poput dobrog dupina, Eleonorinog sokola i ptica preletnica, speleološki i geološki fenomeni i objekti, povijesne građevine poput stare biševske škole, crkve Sv. Silvestra, rimskog bunara i topničkih bitnica te tradicijska poljoprivreda otoka.

Koncept poučno-tematskih staza, koje služe za interpretaciju prirodne i kulturne baštine, ima edukativni i rekreacijski karakter. Posjetitelji mogu odabrati segment poučne staze sukladno svojim preferencijama, kondiciji i sposobnostima.

Foto: Grad Komiža

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.