Bled: Šarmantna oaza skriva legende i slavni desert u znaku broja sedam

Susjedna Slovenija skriva zanimljive destinacije koje vrijedi posjetiti, a iz Hrvatske se nalaze na stotinjak kilometara. Jedna takva lokacija je “slovenski Dubrovnik” romantičan Bled. Ovaj slikoviti gradić privlači neodoljivom ljepotom prirode i blagom alpskom klimom. Uz harmoničnu energiju ovom mjestu oduvijek su pripisivali čudotvornu moć ozdravljenja.

Šarmantna je ovo oaza kao stvorena za vikend udvoje uz romantične šetnje, vožnju kočijom oko jezera ili vožnju tradicionalnom “pletnom” do bledskog otoka. Svakako neizostavne znamenitosti koje morate doživjeti su Bledski dvorac i crkva Marijina Uznesenja na otočiću u sredini ovog planinskog jezera u kojem se ogledaju veličanstvene Alpe.

Bledski dvorac lako je obići sa same šetnice uz jezero, a šetnja nije tako naporna kako će vam se činiti kada pogledate impozantnu stijenu na vrhu. Ovaj bajkoviti dvorac službeno je najstariji dvorac Slovenije koji preko tisuću godina odvažno stoji na stijeni iznad Bleda. Pola sata šetnje dovest će vas na vrh gdje vas čeka dvorac koji možete obići uz naplatu ulaza. Platiti je lako skeniranjem QR coda na ulazu.

Kao svaki dvorac tako i ovaj bledski skriva zanimljivu priču o zloglasnom Hartmanu Kreighu koji je upravljao dvorcem. Stanovnici Bleda nisu mogli podnijeti njegovu brutalnost i ugnjetavanje te su se žalili kralju i biskupu. I tako jednog dana zloglasnom Kreighu se gubi svaki trag. Jedni će reći kako su mu presudili pljačkaši, a drugi kako su mještani uzeli stvar u svoje ruke. Svakako nikome nije nedostajao osim supruzi Polikseni koja je po uzoru na supruga također vladala čvrstom rukom pa niti ona nije bila miljenica mještana. Upravo ona je glavna junakinja jedne druge još poznatije bledske legende.

U dvorcu je svakako najatraktivniji pitoreskni muzej koji priča priču o povijesti grada, jezera i naravno samog dvorca i čuva jedan od najljepših nalaza iz šestog stoljeća broš u obliku pauna za kojeg kažu kako je simbol života i bogatstva. Tu je i kapelica iz 16. stoljeća te zanimljiva riznica ljekovitog bilja. Ovdje ćete imati priliku vidjeti i rekonstrukciju Gutenbergovog tiskarskog stroja i repliku Gutenbergove drvene preše na kojoj možete sami izraditi svoj suvenir koji će vas trajno podsjećati na ovo zdanje na vrhu stijene.

Udovičino zvono ispunjava želje putnika koji pozvone

Crkva Marijina Uznesenja nalazi se na jedinom slovenskom otoku nasred jezera a ovdje je posebna doživljaj Zvono želja. Legenda kaže kako će vam se želja ispuniti kada zazvonite Zvono želja. Naime ovdje ćete čuti priču kako je u dvorcu živjela mlada udovica Poliksena. Bila je neutješna kada je izgubila svog voljenog supruga pa je skupila je svo zlato i srebro koje je imala i dala načiniti zvono. Tijekom transporta zvona na otok brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je palo u jezerske dubine. Poliksena je nakon ovog događaja bila neutješna te se otišla zarediti u samostan u Rimu. Nakon njene smrti, papa Leon X. je na slovenski otočić poslao novo zvono koje se i dan danas koristi. Oni stariji kažu kako se staro zvono još uvijek čuje iz jezerskih dubina tijekom tihih noći, a svakome tko pozvoni na novom zvonu ostvarit će se ono što je zaželio.

Upravo ovaj otočić najprepoznatljivija je znamenitost Bleda koju ćete naći na svim turističkim brošurama Slovenije. Do otoka ćete stići u čamcima koji se nazivaju “pletna”, a vožnja je atraktivna uz posebno obučene veslače kao u susjednoj Veneciji.

Blejska kremšnita u znaku je broja sedam

Kada je u pitanju gastronomija najprepoznatljivija je svakako “blejska kremšnita” za koju kažu ako ju niste probali, onda niste na Bledu niti bili. Probali smo slovensku kraljicu kremšnita i možemo vam samo reći kako je različita od naše najpoznatije samoborske kremšnite… A koja je bolja, morat ćete sami odlučiti.

Blejska ili bledska kremšnita na neki način prati magične odnosno sretne brojeve i sva je znaku broja sedam. Lisnato tijesto se presavije sedam puta i ostavi da odstoji preko noći prije nego što se ponovo peče i hladi. Krema od jaja se kuha sedam minuta. Ohlađena se obloži fino zaslađenim slojem tučenog vrhnja i posipa šećerom u prahu. Svaki se kolač zatim reže na savršene kvadrate veličine sedam puta sedam centimetara.

Ova alpska dolina u srcu Europe svoj slavni desert shvaća vrlo ozbiljno. Stoga Blejska kremšnita svake godine ima i svoj festival na kojemu je slave domaći i strani kulinarski entuzijasti. Proslava Blejske kremšnite često se zasladi brojnim glazbenim koncertima, plesnim nastupima, bogatim kulinarskim doživljajima i radionicama za posjetitelje.

Svakako zavirite i u lokalne gostionice gdje ćete pronaći prave planinarske specijalitete iz bogate lokalne gastronomije.

Fotografije: Goran Rihelj

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.