Booking.com istraživanje – povećana želja za održivijim putovanjima

Dan planeta Zemlje 2021. trenutak je promišljanja za putnike diljem svijeta. Umjesto prisjećanja putovanja na kojima su bili u posljednjih 12 mjeseci, mnogi će razmišljati o tome kako ostvariti bolji utjecaj na okoliš i lokalne zajednice na svojim nadolazećim putovanjima. Booking.com, vodeća digitalna platforma za putovanja, iskoristio je svoje posljednje istraživanje kako bi otkrio sve popularniji trend povećane želje za održivijim putovanjima, što znači kako možemo očekivati da će putnici u 2021. i nakon nje, kada opet bude sigurno putovati, biti ekološki osvješteniji.

Nakon što je mnogim putnicima pandemija osujetila planove, putnici su postali svjesni vlastitog utjecaja na okoliš i lokalne zajednice. Više od polovice putnika iz cijelog svijeta, njih 53%, ali i čak 49% putnika iz Hrvatske, priznaje kako zbog koronavirusa žele putovati održivije.

Putnici su postali svjesniji potrebe za održivim putovanjima te sada razmišljaju o koracima potrebnima kako bi se to ostvarilo, bez obzira koliko maleni oni bili, kako bi osigurali svoje sudjelovanje u nastojanjima za zaštitu planeta. 57% putnika iz Hrvatske planira zaobići krcate turističke atrakcije, a zanimljivo je kako 51% putnika diljem svijeta neće putovati tijekom vrhunca sezone. 53% putnika iz Hrvatske posjetit će alternativna odredišta kako bi se izbjeglo stvaranje prevelikih gužvi u odredištima.

No putnici ne razmatraju pomno samo odabir odredišta, već razmišljaju i o tome kako njihova putovanja mogu ostaviti dugotrajniji regenerativni učinak te uistinu pomoći s obnovom lokalnih zajednica. Novo istraživanje Booking.com-a otkriva kako 70% putnika iz Hrvatske žele da novac koji potroše na putovanju ide u korist lokalne zajednice. Također 41% njih planira podržati lokalne zajednice i lokalno gospodarstvo promišljenijim odlukama vezanima za putovanja, a ovakvo razmišljanje dijeli i 43% putnika diljem svijeta.

Ekološki osviješten način razmišljanja oblikovat će ponašanje putnika čim stignu u neko odredište, što pokazuje činjenica kako su putnici iz cijelog svijeta odlučni u naumu da se ponašaju održivo. Istraživanje Booking.com-a pokazuje kako 81% putnika iz cijelog svijeta planira barem jednom boraviti u nekom ekološki osviještenom smještajnom objektu. U Vijetnamu to planira 100% putnika, u Kolumbiji i Indiji to vrijedi za 98%, a u Hrvatskoj za 86% putnika. Također, 84% svih putnika planira smanjiti otpad i reciklirati plastiku tijekom putovanja u neko odredište, a taj je broj još i veći za putnike iz Hrvatske, čak 91%.

Iako se putnici sad napokon mogu veseliti mogućnosti ponovnog putovanja u ne tako dalekoj budućnosti, istraživanja pokazuju kako je pauza u međunarodnim putovanjima nadahnula 84% putnika iz Hrvatske da održiva putovanja u budućnosti stave na prvo mjesto. To je optimističan pokazatelj kako će putnici u budućnosti donositi promišljene odluke vezane za putovanja, imajući na umu kako će svaki (održivi) korak koji poduzmu pomoći smanjiti njihov utjecaj na okoliš, bez obzira na to koliko malen taj korak bio.

Za detaljniji pregled predviđanja Booking.com-a o budućnosti putovanja, uključujući i dio o porasti svijesti o utjecaju na okoliš te porasti odgovornog putovanja, posjetite POVEZNICU.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.