Broj posjetitelja porastao za 400 posto: Papuk postao najtraženija slavonska zimska destinacija

Iz Parka prirode Papuk protekle godine stizale su fascinantne vijesti – od arheoloških nalazišta na Ružici gradu, preko pojave vuka nakon 60 godina, a zabilježen je i porast broja posjetitelja unatoč teškoj godini. Nova 2021. godina nestrpljivo je dočekana u nadi kako će novi početak donijeti bolja vremena, a ako se po jutru dan poznaje, u Parku imaju razloga za optimizam.

Naime, samo u siječnju tekuće godine porast broja posjetitelja Park šume Jankovac povećan je za nevjerojatnih 400% u odnosu na siječanj 2020. godine, odnosno govorimo o 4452 ovogodišnja posjetitelja naprama 882 prošlogodišnja. U prilog su svakako išle i vremenske prilike i snijeg u kojem su jednako uživali i djeca i odrasli.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Papuk smo do sada u turističkom smislu spominjali kao destinaciju koja nudi sve sadržaje za aktivan ljetni odmor u kojemu možemo parirati i Jadranu, a od ove zime Papuk se promaknuo i u sve traženiju zimsku destinaciju. Hladni zimski dani postali su tako prilika za najljepša obiteljska okupljanja. Ove brojke obvezuju nas na dodatna ulaganja kako bismo Papuk približili posjetiteljima kroz svih 365 dana u godini – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Važno je napomenuti kako se porast broja posjetitelja dogodio unatoč epidemiološkim mjerama zbog kojih je zatvoren i Planinarski dom Jankovac. U vremenima ograničenih mogućnosti, Papuk postaje destinacija za neograničeno uživanje u ovom jedinstvenom daru prirode.

Priča o slavonskoj planini – Papuk

Iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora izdižu se na gotovo tisuću metara nadmorske visine vrhovi Papuka. Ovo geološki najraznolikije područje Hrvatske prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj. Njegovi slojevi otkrivaju povijest koja je u potpunosti mijenjala lica prostora – od Panonskog mora do raskoši stabala stoljetne bukve. Promijenjeno lice u svojim dubinama ipak priča sva proživljena iskustva prostora spremno ih dijeleći sa znatiželjnicima.

Ogromni su se morski valovi lomili i odbijali od Papuka. Iznad valova zapjenjenih od siline udaraca o papučko tlo izvirivali su divovski morski psi, kitovi i graciozni dupini. U sigurnom zaklonu kopna, lovci su dizali svoje logore i čekali na plijen, mamute i bizone. Slika je to Papuka dok je bio otok u Panonskom moru, prije više od desetak milijuna godina.

Ovih dana zeleni vrhovi Panonskog mora su zabijelili i mame sve na šetnju brojnim stazama i uživanje u zimskoj čaroliji Papuka.

Foto: Park prirode Papuk

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.