Čakovečki dvorac Zrinskih – krasan primjer korištenja povijesnih prostora

Ako se za neki hrvatski povijesni prostor može reći da je namijenjen predstavljanju baštine, kulture i tradicije svog kraja onda je to svakako dvorac Zrinskih u Čakovcu. Odajem priznanje svima koji su pridonijeli da prostor dobije današnji izgled, što mi ulijeva nadu da će nastaviti raditi jednakim žarom sve dok cijeli kompleks dvorca i zidina ne bude obnovljen i obogaćen novim sadržajima.

dvorac zrinskih čakovec

Čakovec se ponosi hrvatskim knezovima Zrinskima, čemu svjedoči i spomen ploča na zidu kod ulaza u gradske zidine. Zrinski su u posjed Čakovca došli 1546. godine. Tadašnju relativno skromnu utvrdu s drvenim palisadama otkupio je hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski, čuveni branitelj Sigeta, i suprug kneginje Katarine Frankopan, kćeri kneza Ferdinanda Frankopana. Njih dvoje vjenčali su se u Ozlju 17. lipnja 1543. godine i u braku su bili sve do njezine smrti 1561.

Kneginja Katarina Frankopan Zrinska pokopana je u obiteljskoj grobnici porodice Zrinskih u pavlinskom samostanu Sveta Helena (Jelena) u današnjem Šenkovcu kod Čakovca. Njihov sin Juraj IV. Zrinski bio je uvjereni protestant, no, prema nekim povijesnim izvorima iako je progonio katoličko svećenstvo, pavline u Svetoj Heleni ipak nije dirao. Njegov sin Juraj V. nije dijelio očevo vjersko opredjeljenje već je prihvatio katolicizam.

dvorac zrinskih čakovec

Eh, sad, moram i ovo još dodati kad već spominjemo ime Juraj u porodici Zrinski. Zrinski su u stvari Šubići, jedno od dvanaest hrvatskih plemena koji su birali kralja i bana. I u ona davna vremena narodnih vladara Šubići su bili među vodećima, naročito knezovi Bribirski koji su vladali dijelom dalmacije oko Skradina. Prvi koji je uz prezime Šubić dodao Zrinski, bio je također Juraj. Njegovo puno ime bilo je Juraj III. Šubić Zrinski. Prezime Zrinski uzeo je jer je od hrvatskog-ugarskog kralja Ljudevita u zamjenu za Ostrovicu u Dalmaciji dobio posjed Zrin u tadašnjoj kraljevni Slavoniji. Otac toga Jurja bio je knez Pavle II. Šubić Bribirski, a majka kneginja Elizabeta Krčka, dakle Frankopan. Bio je to drugi brak između Zrinskih i Frankopana, odnosno tada knezova Šubića i knezova Krčkih. Zrinski su dakle, napola Frankopani, po ženskoj lozi.

dvorac zrinskih čakovec


Inače, Zrinski i Frankopani su pet puta ulazili u bračne saveze. Prvi puta je bio brak između kneginje Elizabete Šubić, kćeri dalmatinskog bana Mladena II. Šubića i Dujma III. Krčkog.
Negdje sam pronašao da je kneginja Ižota, kći kneza Bernardina Frankopana bila udana za Stjepana Šubića Peranskog, iz druge loze Šubićevih koji su sa Zrinskima dijelili ime i grb, ali su bili u dalekom srodstvu. No, vrlo vjerojatnije je da se tu radi o zamijeni osoba jer se Stjepan koristio mađarskim oblikom prezimena – Pereny, što je slično mađarskoj porodici Perenyi koji su imali posjed Nagyida u današnjoj Slovačkoj (Velka Ida), a u rodoslovlju porodice Frankopan naznačeno je da se Ižota udala za Istvana (Stjepana) Perenyija s kojime je imala dvoje djece sinove Mihalyja i Ferenca čiji potomci žive i dan danas.

Najpoznatiji je, naravno, brak između Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog, koji je čvrsto vezan i uz Čakovec. Ovaj bračni savez mnogi su suvremenici doživjeli kao korak prema samostalnoj kraljevni Hrvatskoj, što je završilo sječom glava hrvatskih knezova u Bečkom Novom Mjestu i pustošenjem posjeda Zrinskih i Frankopana.

dvorac zrinskih čakovec

Umjesto opisa perivoja, prostorija, muzeja, restorana i kafića koje smo obišli rijekom posjeta dvorca Zrinskih donosim pregršt fotografija uz želju da i vi posjetite, ako još niste, ovaj grad i uživate u njemu još i više nego što smo mi.

I za kraj, ali ne manje važno, velika hvala Danijeli i Zoranu Lisjaku, našim dragim prijateljima što su nas ugostili u prekrasnom Međimurju.

Fotografije: Tomislav Beronić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.