Camino Krk šesti dan vodi vinogradima do Mjesečevog platoa i Baške

Vrbnik je polazišna točka predzadnjeg dana Camina Krk ujedno i točka s koje se okrećete sasvim drugačijem dijelu otoka onom krševitom kojeg je oblikovala bura. Šesti dan doživjeli smo svu raznolikost otoka, krenuli s hridi uz more iz pitoresknog Vrbnika nastavili vrbničkim poljem kroz nepregledne vinograde koji su bili spremni za berbu.

Dan 6. Camino Krk / Vrbnik – Baška. U razgovoru s Sanjom Polonijom, direktoricom TZO Vrbnik saznajmo više o stazi Camino Krk koja prolazi Vrbnikom kao i o turističkoj ponudi grada Žlahtine, autohtone sorte vina.#caminokrk #caminokrkstory #caminocroatia #caminohrvatska #VisitVrbnik #VisitBaska

Objavljuje Turističke priče u Utorak, 14. rujna 2021.

Priznajem malo smo kušali grožđe u prolasku i fantastično je nije ni čudo što smo sreli vinare koji su berbu najavljivali taman za sutra, očito smo probali u zadnji tren već dan kasnije grožđa ne bi bilo.

Odlično osvježenje na putu je proći vinogradom i osladiti se ukusnim zrelim plodovima grožđa, isto smo doživjeli i na Caminu u Španjolskoj kada ruta vodi kroz pokrajinu La Rioja poznatu po vinu. Vjerojatno No vino No Camino i dolazi zbog ovog djela puta, a slično je i na Krku koji je nadaleko poznat poznat po Žlahtini, ali i drugim autohtonim sortama.

#caminokrk #caminokrkstory #caminocroatia #caminohrvatska #VisitVrbnik #VisitBaska

Objavljuje Turističke priče u Utorak, 14. rujna 2021.

No vratimo se mi ruti koja je šesti dan prema planu i mapi Camino Krk duga 23,3 kilometra, a nama je ovaj dan bio najtopliji što se posebno osjetilo na Mjesečevom platou.

Na ovoj zanimljivoj relaciji koja iz Vrbnika vodi u smjeru nadaleko poznate turističke destinacije Baške, najprije se presijeca Vrbničko polje čije parcele više od stotinu godina čuvaju pravi vinogradarski dragulj. Daljnjim pješačenjem stiže se do izvora Vele rike koji uz obližnje penjalište Portafortuna svjedoče u prilog činjenici kako je čitavo područje Općine Baška, u koju se sada zašlo, iznimno povoljno za bavljenje najrazličitijim aktivnostima na otvorenom.

O tome svjedoči i dulja šetnja impresivnim pejzažom prošaranim vezom od suhozida – gromačama koja vodi do tzv. Mjesečevog platoa. Riječ je o najpoznatijoj i najneobičnijoj lokaciji na bašćanskom području koja, s obzirom na ogoljeli krajolik bez imalo hlada, podsjeća na kamenitu pustinju ili površinu Mjeseca. Sjeverno od Mjesečevog platoa, od rta Glavine do uvale Mala luka, proteže se ornitološki rezervat Kuntrep – najstariji ornitološki rezervat na svijetu – čija su najveća vrijednost bjeloglavi supovi. Vidjeli smo ih kako nas nadlijeću i moram priznati kako sam se osjećala kao plijen spržena suncem i servirana na pladnju.

FOTOGALERIJA / Dan 6. Camino Krk – Vrbnik – Baška #caminokrk #caminokrkstory #caminocroatia #caminohrvatska #VisitVrbnik #VisitBaska

Objavljuje Turističke pričeUtorak, 14. rujna 2021.

Mjesečev plato s Baškom spaja šetnica Put ka Mjesecu koja će hodočasnike ponovo zaštititi svojim zelenilom, i koja u svojoj prvoj etapi vodi do crkve sv. Ivana Krstitelja, inače zaštitnika Župe i Općine Baška. Put ka Mjesecu, u svom nastavku, nizbrdo, vodi prema središtu naselja koje otkriva još tri vrijedna sakralna zdanja: župnu crkvu Presvete Trojice, crkvu sv. Antuna Padovanskog i kapelu sv. Marka ispod koje se nalaze ostaci monumentalne starokršćanske bazilike i krstionice.

Budući da je glagoljica simbol bašćanskog kraja, jedan od spomenika novijeg datuma koji se nikako ne smije zaobići jest i Bašćanska staza glagoljice koju tvore 34 kamene skulpture uklesanih slova glagoljske azbuke postavljene na značajnim lokacijama diljem Baške, Jurandvora, Batomlja i Drage Bašćanske.

Rezime Dan 6. Vrbnik – Baška #caminokrk #caminokrkstory #caminocroatia #caminohrvatska #VisitVrbnik #VisitBaska

Objavljuje Turističke priče u Utorak, 14. rujna 2021.

Šesti dan je završio, ja sam ovaj dan bila premorena dok su ostali rekli kako im je ovaj dan bio najbolji. Pred nama je zadnji dan puta, sedmi, koji će nas odvesti do cilja – Crkve Svetog Jakova gdje i završava Camino Krk.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.