Četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima

Pogled na planinu Biokovo ostavlja bez daha. Nedaleko od Makarske, u podnožju Biokova, smjestilo se čarobno selo Kotišina koje krije mnoga blaga vrijedna divljenja. Prastari putevi koji vode od Makarske do ovog mjesta pružit će vam nezaboravno uživanje u čarima prirode.

Ljubitelji biljaka mogu uživati cijele godine u “Vrtu dvanaest cvjetnih mjeseci”

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je sastavni dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine na ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao “Biokovo u malom”. Vrt je specifičan svojim izgledom i karakteristikama jer sadrži  samorodnu floru koja je autohtona za područje Parka prirode i Podbiokovlja. Na relativnoj maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša, stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste.

S obzirom na to da su sve vrste samorodne, u svakom dijelu godine, bez obzira na klimatske uvjete, mogu se vidjeti biljke u cvatu, pa stoga ovaj vrt nosi još jedno ime “vrt dvanaest cvjetnih mjeseci”. Sedam zona vrta (Bilje biokovskih klisura, Bilje biokovskih kamenjara, Ljekovito bilje područja Biokova, Poljoprivredno bilje i kulture, Bilje širih područja, Bilje sipara i Ostalo bilje Biokova) povezane su pješačkim stazama, na kojima se na pojedinim mjestima nalaze edukativne table i klupe za odmor.

Raj za šetnju netaknutom prirodom

U ovom kraju naći ćete niz poučnih staza na kojima možete saznati nešto o povijesti Kotišine i njenog stanovništva. Turistička agencija Tip Extreme nudi dvije vrlo atraktivne pješačko-adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi kojima će svi željni avanture doći na svoje. U otkrivanje povijesnih građevina, šetnjom, se možete uputiti i sami.

Interaktivno otkrivanje arheološke, etnološke i prirodne baštine

Volite li naučiti nešto novo, svakako posjetite novootvoreni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Opremljen je najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine zaseoka Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština. Vidjet ćete tu dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.

Novoopremljena biciklistička staza zadovoljit će svakog istraživača na dva kotača

Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica. Zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Kotišina je dobila niz novih sadržaja koji će Vas oduševiti kad ih posjetite.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije