Corto Maltese u Puli

Grad Pula nas je privukao posebnom vizualnom pričom. Na pročelju manje Galerije C8 dočekao nas je malen i bezazlen gradski grafit s komentarom Tu netko puši travu? Kao da je baš On, Corto Maltese, postavio to pitanje. Neodoljiv lutalica koji se, eto, slučajno našao baš ovdje. Potpuno ravnodušan, bez moraliziranja i osuđivanja, sa skrivenim osmijehom u tamnim očima. Pričljivi oholica i šutljivi mudrac. Onaj, za kojeg je Umberto Eco rekao da ga čita kad želi ozbiljno štivo, jer za opuštanje čita Engelsa.

Corto Maltese, Pula
Foto: Tanja Cvitko

Hugo Pratt i njegov alter ego, Corto Maltese

Zovem se Corto, Corto Maltese. Rođen sam na Malti 10. srpnja 1887. Barem tako kažu. Tako zvuči njegova misao na jednom od panoa izložbe koji nam daje uvid u razmišljanja tajanstvenog moreplovca i pustolova. Hugo Pratt, naslijeđe, djelo, biografija naziv je izložbe na kojoj se kroz dvadeset izložbenih panoa gledatelj upoznaje sa životom i djelom slavnog vizualnog pripovjedača.

Hugo Pratt, Pula
Motiv sa izložbe Hugo Pratt, naslijeđe, djelo, biografija, Galerija C8, Pula, foto: Tanja Cvitko

Bio je svjetski putnik koji je putovao od kontinenta do kontinenta, od države do države. Unatoč činjenici da je Hugo Pratt iza sebe imao kilometre vestern priča prije nego što je lansirao mornareve avanture, tek je s njim razvio ozbiljan umjetnički senzibilitet unutar tradicionalnog formata avanturističkog storytellinga. Poetski realist koji je razvio vlastite modele pripovijedanja, inspiraciju je nalazio u vlastitom životu, karijeri i ljudima koje je susretao. Zatim je, oštrim redateljskim okom za detalje, ostvario estetski maksimum u ograničenom prostoru formata stripa. Prattovi su likovi jaki, neobičnih karaktera, jer donose drastične odluke i posljedice po njih te odlučno koračaju vlastitim zacrtanim putem.

Corto Maltese, Pula
Motiv sa izložbe Hugo Pratt, naslijeđe, djelo, biografija, Galerija C8, Pula, foto: Tanja Cvitko

Početak mornareve mitologije

Corto Maltese njegov je najpoznatiji lik i alter ego, ikona pop kulture koja ima svoj kanon i vjernu bazu obožavatelja. Za Pratta su duboki međusobni ljudski odnosi uvijek bili važniji od povijesno geografskih okolnosti koje su dovele u dodir dvije ili više ljudskih duša. Neodoljivi pustolov objektivan je u svojim i tuđim vrtlozima emocija, distanciran, flegmatičan sa svojom opuštenom duhovitošću.

Mitologija mornara sa imenom Corto Maltese počinje 1967. u Baladi o slanom moru, gdje se prvi put pojavljuje kao krijumčar i gusar na pacifičkim otocima tijekom Prvog svjetskog rata. Upoznajemo ga razapetog na splavu kako luta površinom mora pod žarkim suncem. Kad ga spasi njegov vječiti protivnik Rasputin, Corto bubne svoj nepristojan komentar. No kad mu ljutiti razbojnik zaprijeti da će ga pustiti da i dalje luta vezan, uobraženko hladnokrvno uzvraća: – Onda nećeš saznati što mi se dogodilo. Kao nekoć bajkovita Šeherezada, i Corto Maltese je zaradio vječni život svojim oštrim jezikom i pričama koje su previše nevjerojatne da ne bi bile istinite.

Corto Maltese, Pula
Motiv sa izložbe Hugo Pratt, naslijeđe, djelo, biografija, Galerija C8, Pula, foto: Tanja Cvitko

Corto Maltese, avanturist i moreplovac

Avanture prkosnog sofisticiranog mornara smještene su u stvarna povijesna razdoblja, povezana sa stvarnim događajima i stvarnim povijesnim likovima. Priča o Veneciji (prvi put objavljena 1977. na talijanskom u nastavcima) prva je od njegovih nadrealnih priča. U njoj su vrijeme i prostor fluidni te postavljaju teška metafizička pitanja. To je tematska nit koja će dominirati njegovim kasnijim odisejama s raskošnim povijesnim ukrasima. Njegove će pustolovine često biti u dodiru s vjerskim ritualima, praznovjerjem i kabalom. Na njih mornar odgovara pomalo “engleskom” ironijom i cinizmom. Međutim, kada je suočen s ratovima, revolucijama, piratima, zavjerama, špijunima ili krijumčarima, ostaje vjeran svojem “mediteranskom” melankoličnom stavu, začinjenim poetskom i filozofskom mudrošću. – Nisam heroj, volim putovati i ne volim pravila, ali poštujem samo jedno: nikad ne razočaraj prijatelja, odlučno nas uvjerava na jednom od izložbenih panoa.

Lutalicu zlatnog srca, romantičnog idealista, kozmopolita bez predrasuda i zaštitnika slabijih, možemo čitati na više od dvadeset svjetskih jezika. Izložba koji potpisuje kustosica Patrizia Zanotti, jedina žena koju Corto Maltese ne može ostaviti, predstavlja tekstove i razmišljanja na talijanskom i hrvatskom jeziku. Dugogodišnja Prattova suradnica ne komplicira svoj poseban odnos s fiktivnim likom koji je stvarniji od konkretnih ljudi. Uzmi ga ili ga ostavi, izjavila je u jednom od intervjua.

Corto Maltese, Pula
Motiv sa izložbe Hugo Pratt, naslijeđe, djelo, biografija, Galerija C8, Pula, foto: Tanja Cvitko

Uhvatite ga… ako možete!

Promišljene uredničke sinteze priče, dojmljivo prikazane kao Cortovi ili Hugovi citati, potkrijepljene su reprodukcijama stripova, sofisticiranim crtežima i ilustracijama, sanjivim akvarelima i povijesnim fotografijama. Uronite u priče o idealistima, revolucionarkama, avanturisticama i nesvakidašnjim muškarcima i njihovim vezama koje su iskovali kroz avanture diljem svijeta. Karibi, Amazona, Azija, Venecija, Normandija, Stonehenge, Afrika… i njihova poveznica, kapetan Corto Maltese.

Corto Maltese je utopist i arhetip ljudske želje za nadilaženjem granica vremena i prostora. Iznad svega, sposoban je ispuniti ono za čim drugi žude na način koji nadilazi sve vremenske, jezične i kulturne granice. Vječni nomad, bez nacionalnosti, pripadnosti i drugih fizičkih ili psihičkih lanaca koji vežu pojedinca u stvarnom svijetu. Obraćajući se srcu i umu, uzbuđuje i privlači čitateljstvo, uvijek iznova otvara nova poglavlja. Tako ostaje snažan uzor, dostojan svog autora.

Corto Maltese, Pula
Motiv sa izložbe Hugo Pratt, naslijeđe, djelo, biografija, Galerija C8, Pula, foto: Tanja Cvitko

Uhvatite tog neuhvatljivog lutalicu na izložbi u nekom gradu ako uspijete… a budući da je vaša blogerica pomalo zaljubljena u Corta (sve bi seke ljubile mornare), pročitajte njenu melankoličnu reportažnu romantičnu priču o moreplovcu kojeg ipak nikad ljubit – neće…

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.