Cres u rujnu: Stotine kilometara uređenih staza, plaže i povijesni gradići

Za ljubitelje boravka u prirodi i one koji žele upoznati otok Cres na raspolaganju je oko 300 km obilježenih i markiranih pješačkih staza. Posebno je atraktivna planinarska transverzala Via Apsyrtides. Projekt Via Apsyrtides nastao je u suradnji Turističkih zajednica Grada Cresa i Grada Malog Lošinja, a radi se o sustavu pješačkih obilaznica koje povezuju i prezentiraju prirodne i kulturne atrakcije otočja, a u čijem je središtu transverzalna staza dužine 150 km koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, Rta Jablanca do najjužnije točke otoka Ilovika, Rta Radovan.

Odlazeći na izlete od čije Vam ljepote zastaje dah, motivi mogu biti različiti: za neke odredište želje za ugodnim odmorom, drugi će istraživati kulturno-povijesne spomenike razasute po cijelom otoku, a treći, zbog želje da se rekreiraju i uživaju u netaknutoj prirodi najvećeg hrvatskog otoka.

Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli 3. i 4. rujna obilježava Međunarodni dan strvinara. Tako će se u subotu, 03. rujna održati predstavljanje novog projekta zaštite supova “LIFE SUPort”, a u subotu 03. rujna i nedjelju, 04. rujna svi zainteresirani moći će uživati u Danima otvorenih vrata uz besplatan ulaz i obilazak izložbi, te aktivnosti – Učimo uz igru “Oboji i zavrti, zaposleni prsti” i “Od jaja do leta, od Kvarnera do svijeta”.

Do kraja rujna svi zainteresirani mogu sudjelovati u besplatnim vođenim turama gradom Cresom svakog ponedjeljka s početkom u 19:00 h ispred gradske lože. Vođene ture održavaju se na engleskom jeziku.

Klapske večeri otoka Cresa održat će se 05. i 11. rujna ispred Creskog muzeja, a nastupit će klapa Burin. Creski muzej domaćin je i atraktivnoj izložbi “Antička umjetnost” u sklopu koje se izlažu povijesni i uporabni predmeti iz zbirke dr. Damira Kovača. Zanimljivu izložbu “Vile Lavandine” u organizaciji poznate creske udruge Ruta svi zainteresirani mogu razgledati na Šetalištu 20. travnja.

Županijski Jedriličarski Savez PGŽ i JK “Reful” iz Cresa organizatori su Prvenstva Hrvatske u jedrenju za klasu Optimist do 12 god., koje će se održati od 09. do 11. rujna 2022. Prijavljeni su mladi jedriličari iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Istre. Jedriti će se na regatnom polju ispred Kampa Kovačine, a start prve regate predviđen je za petak 09.09. u 12:00 h.

Do sredine rujna svakog utorka i petka svi zainteresirani mogu posjetiti i sajam lokalnih proizvoda pod nazivom “Creska butega” koji se održava u večernjim satima na trgu Frane Petrića. Creska butega idealna je prilika za upoznati male lokalne proizvođače i degustirati te kupiti autohtone proizvode otoka Cresa.

Od 26. do 29. rujna u Cresu se održavaju i 30. Dani Frane Petrića, međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija u čast poznatom creskom filozofu. Dani Frane Petrića svake godine obuhvaćaju dva simpozija. Prvi je simpozij uvijek usmjeren novoj i aktualnoj temi, dok je drugi simpozij (sada pod naslovom „Hrvatska filozofija i kultura u interakciji i kontekstu“) posvećen hrvatskoj filozofiji i kulturi, a posebice djelu Frane Petrića.

Uz lijepo vrijeme, čarobne plaže, prekrasnu prirodu, povijesne gradiće, atraktivne pješačke i biciklističke staze, brojna događanja i vrhunsku gastronomiju otok Cres ovog rujna nudi sve potrebno za savršen odmor.

Izvor i foto: TZ Grada Cresa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.