Divlje, skrivene i prekrasne: 7 plaža na otoku Cresu na kojima ćete odmoriti dušu

Otok Cres je najveći, a poslije Hvara i najdulji hrvatski otok. Odiše jednom posebnom misterijom, neodoljivom lakoćom življenja, kao i mirom koji će vas obuzeti kad krenete provoditi vrijeme ondje – i to će vam potvrditi apsolutno svatko tko ga je posjetio. Obilazak Cresa možete započeti istraživanjem gradića od kojih svaki priča svoju priču i u svakom ćete naići na skrivene uvale i plaže kakve nećete naći nigdje drugdje.

Jeste li znali? Mjestu Lubenice, na kojem je smještena jedna od najljepših plaža u Hrvatskoj, ime je dala lijepa kraljevna. Priču otkrijte NA LINKU.

Bistro more, čist zrak, bogatstvo flore i faune, blaga mediteranska klima odlike su cresko lošinjske otočne skupine koja je nekad bila samo jedan otok, a danas je ovo jedno od najrazvedenijih otočja na Jadranu koje čine otoci Lošinj, Cres, Unije, Ilovik, Vele i Male Srakane i Susak. Ukoliko želite vidjeti dupine na našoj obali onda je odabir ovog otočja pun pogodak jer ovdje obitava gotovo dvije stotine jedinki. Nije upitno da ćete na Cresu uživati u svim blagodatima mora, a evo prijedloga plaža na kojima, bez dvojbe, možete provesti cijeli dan i neće vam dosaditi.

Plaža Mali Bok

Okružena visokim stijenama i morem čije se boje na suncu presijavaju u sve nijanse plave i tirkizne, ova plaža će vas navesti da se pitate kako je uopće moguće da je Majka Priroda stvorila nešto ovoliko prekrasno, a ujedno umirujuće i zabavno – ondje bi mogli zaista provesti cijelu vječnost i ne bi vam dosadilo.

Plaža Mali Bok smještena je daleko od očiju javnosti, u malom mjestu Orlec, koji je od grada Cresa udaljen svega 12 kilometara. Istina, do ove plaže možda nije najjednostavnije doći, ali nemojte dopustiti da vas to spriječi.

Dat ćemo vam kratke upute:

Do plaže možete doći i iz grada Cresa, laganom vožnjom kroz šumovitu unutrašnjost otoka, lokalnom cestom dugačkom otprilike 12 kilometara. Automobil možete parkirati uz cestu, ali se na plažu možete spustiti samo pješice, a usmjeravat će vas bjeličasta staza ucrtana u stijeni. Na ovoj plaži ćete osjetiti iskonski Mediteran u punom smislu te riječi, u čistoj prirodi, bez prevelike gužve.

Preporuka: Kad krećete na ovu plažu ponesite sa sobom nešto hrane i vode, s obzirom da ondje nećete pronaći ugostiteljske objekte u neposrednoj blizini. Ne zaboravite ni kreme za zaštitu od sunca pošto ondje nema prirodnog hlada.

Plaža Sv. Ivan, Lubenice

U neposrednoj blizini uvale Žanje nalazi se plaža Sv. Ivan – jedna od najljepših skrovitih plaža na svijetu. Nju je čak i njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji od 40 najljepših plaža na svijetu.

Tamo gdje prestaje asfaltirana cesta i kreće tajnoviti uski makadam počinje kraća vožnja do povijesnog gradića Lubenice – naselja na otoku Cresu, koje se smjestilo 378 metara nad morem, a staro je preko četiri tisuće godina. Lubenice se spominju još u antici, kao dobro utvrđen i strateški važan grad Hibernitia, u prijevodu hladno naselje – najvjerojatnije zbog ledenog vjetra koji je čest u naseljima na vrhu brda.

Dolazak do plaže:

Do plaže ispod litice Lubenica možete doći pješke strmom stazom pješačenjem kroz borovu šumu. Imajte na umu da šetnja može potrajati četrdesetak minuta, a kada se penjete natrag i nešto duže od toga. Plaža je dostupna i plovilom s morske strane.

Ovu uvalu krasi bijeli šljunak koji se presijava na suncu, mirna je, skrovita od pogleda i gužve zbog težeg pristupa. Na njoj nema dodatnih sadržaja pa vrijede pravila kao i za prethodnu plažu – ponesite si dovoljno hrane i vode (jer ćete, vjerujte, poželjeti ostati cijeli dan) kao i zaštitu od sunca.

Zanimljivost: Zbog svog specifičnog položaja na ovoj plaži vlada potpuna tišina tako da svi koji odmaraju na njoj poštuju skrovitost ovog mjesta i uglavnom komuniciraju šaptom. Zanimljivo, zar ne?

Plaža Sv. Blaž

Ako volite stjenovitu obalu, krš, romantične plaže daleko od gužve i još se pritom želite vratiti kući s najljepšim fotografijama za uspomenu – dođite na plažu Sv. Blaž.

Posebna je najviše po stijenama i pogledu koji se pruža na Istru. Smještena je izvan naselja, na sjevernom dijelu obale otoka Cresa. Do plaže se dolazi pješice iz naselja Cresa ili morskim putem brodom. Glavni dio plaže, za sunčanje i kupanje je sačinjen od srednje velikih oblutaka.

Mirna je i skrivena od pogleda, unatoč svojoj popularnosti rijetko će vas ondje gužva spriječiti. Krenite u avanturu prirodom, ponesite fotoaparat da zabilježite prelijepe trenutke uz more i opskrbite se grickalicama i vodom kako bi neometano na plaži mogli provesti cijeli dan.

Mala napomena: Uz plažu raste nisko raslinje, specifično za ovaj dio obale na otoku zbog čega nema prirodne hladovine.

Plaža Stara Porozina

Još jedna divlja, teže dostupna, ali vrijedna truda, plaža Stara Porozina smjestila se u blizini mjesta Porozina gdje se nalazi trajektno pristanište na relaciji Brestova – Porozina. Plaža je šljunkovita i lako dostupna iz samog naselja, a kako biste došli do nje, trebate se spustiti kroz šumu. Ako želite na jedan dan iskusiti kako je to živjeti u skladu s čistom prirodom, okruženi hladovinom i morem, neka vam ova plaža bude prvi izbor. Tajnovita, skrivena od gužve, pružit će svojevrsnu avanturu svakom tko si da truda da bi došao do nje.

Plaža Koromačna

Do plaže ćete najlakše doći iz obližnjeg mjesta Belej, a moguće joj je pristupiti i morem i kopnom. Čim joj se približite ugledat ćete njezinu najveću posebnost: stijene i plitke špilje do kojih možete doplivati, a i izrazito su fotogenične.

Na Koromačni ćete rijetko vidjeti gužvu, pa je idealna za drijemanje u tišini uz zvuk valova. Ova plaža omiljena je i nautičarima koji ondje lako mogu privezati brodice na molu pokraj plaže.

6. Plaža Slatina

Dolazite na ljetovanje sa svojim kućnim ljubimcem? Plaža Slatina samo kilometar od Martinščice na Cresu je vaš prvi izbor koji ćete tražiti na karti kad dođete na otok. Na plaži je odvojen dio na kojem je dozvoljeno kupanje pasa. Plaža Slatina nalazi se u istoimenom kampu, a do kampa možete doći automobilom, kamperom, biciklom ili pješice. Parking se nalazi svega 200 metara dalje.

Na plaži su dostupni i tuševi, kabine za presvlačenje te tereni za sportske aktivnosti. Za kupanje izaberite što vam je draže – stjenovite uvalice ili šljunak.

Ako ogladnite, u blizini plaže svakako posjetite neki od restorana s ponudom domaće otočke kuhinje koju je šteta zaobići dok ste ondje. Okusi tradicije i Mediterana na tanjuru, a oko vas pogled na plavetnilo – mi smo upravo zamislili savršen dan na godišnjem, slažete se?

7. Plaža Beli

Plaža Beli, smještena, kao što joj samo ime govori, ispod tisućljetnog naselja Beli na sjeveru otoka Cresa. S jedne strane plaža je u dodiru sa stijenama, dok se na drugoj strani nastavlja ozidani dio lučice. Plaža je opskrbljena tuševima, sanitarnim čvorovima, trgovine i parkiralištem.

Također, ondje ćete se usput i dobro zabaviti ako tražite nešto više od izležavanja na plaži. Kada se poželite aktivnosti, iznajmite kajak ili SUP i krenite u avanturu bistrim morem.

Plaža je prikladna za sve uzraste, kao i za obitelji s djecom.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Cresa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.