Prvi Croatia Birdwatching Festival: Cilj je brendirati Hrvatsku kao birdwatching destinaciju

Na području doline Neretve prošlog vikenda održan je prvi festival promatranja ptica u Hrvatskoj Croatia Birdwatching Festival. Premda to nije prvi put da se održavaju manifestacije povezane s pticama na području Hrvatske poput trening prepoznavanja ptica te ornitološko druženje, oboje u organizaciji udruge BIOM, ipak je ovo prva službena manifestacija s naglaskom na turističku ponudu birdwatching tura u Hrvatskoj.

Zašto je, s obzirom na izniman otnitološki značaj cijele Republike Hrvatske, odabrano baš ovo područje? Naime, Delta Neretve najveće je ušće rijeke u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrjednijih močvarnih staništa među rijetkim preostalim u Europi. Budući da se tu slana voda miješa sa slatkom, a pješčani sprudovi stvaraju plićake i mulj, buja život beskralježnjaka koji privlače niz vrsta ptica iz različitih skupina te je tako Delta vitalna usputna stanica za ptice selice koje putuju jadranskim preletnim putem između mjesta gniježđenja i zimovanja. Zbog svega navedenog Delta Neretve predstavlja žarište za promatranje ptica u Hrvatskoj tijekom svih godišnjih doba te je zato odabrana kao baza prvog hrvatskog festivala promatranja ptica.

Promatrači ptica obrazovani su gosti visoke platežne moći fokusirani prvenstveno na očuvanje područja koje posjećuju; prosječno se na destinaciji zadržavaju od 3 do 10 dana, dok im je prosjek starosne dobi između 45 i 60.

Ideja je brendirati Hrvatsku kao birdwathing destinaciju

Zajednica promatrača ptica snažno se razvija i predstavlja jednu od najvećih skupina organiziranog civilnog društva u razvijenim zemljama na zapadu. Među najvećima su udruge u Ujedinjenom Kraljevstvu RSPB koji broji preko milijun članova i u Njemačkoj NABU sa oko 420.000 članova. Značajne zajednice ptičara postoje također u zemljama Skandinavije, Beneluksa i u drugim velikim državama Europe te u Sjevernoj Americi.

Iz svega navedenog jasan je izniman potencijal birdwatching turizma na neretvanskom području pa je primarna namjena festivala pozicioniranje neretvanskog područja, ali i cijele Hrvatske, na svjetskoj karti ljubitelja birdwatchinga. Ideja je brendirati Hrvatsku kao birdwatching destinaciju s posebnim naglaskom upravo na neretvanski kraj i to ne samo zbog prirodnih ljepota i bogatstva ptičjeg svijeta nego i zbog izvrsne gastronomske ponude, te na taj način omogućiti razvoj visokokvalitetnog turizma, navode organizatori.

S obzirom na već ranije oformljenu izvrsnu suradnju s ostatkom zemalja iz regije prvenstveno BiH, Crnom Gorom i Srbijom, a ponajviše zbog tijesne suradnje na projektima vezanim za Jadranski preletnički put Adriatic Flyway ideja prvog festivala bila je umrežavanje i stvaranje regionalnog tima s bazom u središnjem gradu Doline Neretve – Opuzenu.

Tako su festivalu prisustvovali predstavnici Organizacije za očuvanje okoliša Biom (HRV), Parka prirode Hutovo blato (BA), turistička agencija Monticola koja djeluje pri Centru za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (MNE) te Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (SRB).

Prvog dana sudionici su na programu imali prstenovanje ptica na području Glibuše, Vida i Vidonja, foto-safari uz promatranje ptica i vožnju u tradicionalnoj neretvanskoj lađi jezerom Kuti (posebni ornitološki rezervat). Prije uživanja u čuvenom neretvanskom brudetu od žaba i jegulja uzvanike je oduševio linđo – narodni ples Dubrovačke Republike u izvedbi KUD-a Metković, izveden uz pratnju lijerice – tradicoinalnog gudačkog glazbala istočnog Sredozemlja. Potom su uslijedila stručna predavanja u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću.

Nedjeljni dio festivala započeo je ranojutarnjim promatranjem ptica na Ušću Neretve (posebni ornitološko-ihtiološki rezervat) i istraživanje turističkih lokaliteta i muzeja na području doline Neretve – čuveni Arheološki muzej Narona u Vidu inače jedini in situ muzej u Hrvatskoj s jedinstvenim augusteumom i Prirodoslovni muzej u Metkoviću ornitološka zbirka Dragutina Rucnera.

Nositelj projekta je Turistička zajednica Grada Opuzena, a organizatori Turistička agencija Žabac i Udruga za zaštitu ornitofaune “Gregule” uz partnere Turističku zajednicu Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Opuzen, Grad Metković, Turistička zajednica Grada Ploča i Turistička zajednica Grada Metkovića.

Izvor i fotografije: Martin Burić i Josip Laća, Croatia Birdwatching Festival

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.