Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu Istra Inspirita uprizorena u sklopu 100. obljetnice Labinske republike

Dan 2. ožujak 1921. godine zauvijek će ostati jedan od najvažnijih za povijest Labina, Labinštine i Istre zbog organiziranog štrajka rudara iz kojeg je pokrenuta prva antifašistička pobuna, nazvana Labinska republika. Od tada prošlo je točno 100 godina, a 2. ožujka 2021. započelo je 37 dana programskih aktivnosti. Istra Inspirit bio je dio i ovog, povijesnog događaja kroz audiovizualnu izvedbu Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu.

Doživljajni, audio performans poruka je koja je poslana kroz vrijeme, 100 godina unazad, adresirana na Giovannija Ivana Pippana dok je pošiljatelj bez imena jer on može biti svatko tko shvaća težinu i tragediju vremena u kojem su Pippan i njegovi rudari živjeli. Izvedba je bila namijenjena svima onima koji žele i mogu biti dio ove priče, priče koja je tamna, teška, ponekad i nesretna, ali prepuna emocija ponosa i zajedništva. Nakon uspješno održane izvedbe svečano se upalila rasvjeta na obnovljenom labinskom šohtu – simbolu industrijske baštine i kovarske prošlosti Labina.

Za scenarij scenskog performansa “Crvena straža – pismo Ivanu Pippanu” bio je zadužen Matija Ljuba, izvedbu je interpretirao i izveo glumac Valter Roša, priče i materijale ustupio je Mladen Bajramović dok su svi zvukovi autentično kreirani od strane dvojca iz studija Level 52 – Sanela Isanović i Biance Dagostin uz neizostavnu tehničku podršku Vedrasa.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.