Dalmatinska jela kakva još niste jeli

SOL Mediterranean Dining u Brelima novo je hit odredište među gastronomskim entuzijastima zahvaljujući stručnosti i mašti chefice Ružice Jukičić.

Izobilje najboljih namirnica na dohvat ruke, blaga klima, morske struje, čisto more, biokovske trave, miješanje tradicije Zabiokovlja i Makarske rivijere stvorile su u Brelima gastronomsku mikrolokaciju na kojoj je u raskoši onoga što nudi priroda lako odabrati najbolje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tradicija maslinarstva ovdje se proteže do antičkih vremena. Pršut zrije uz buru i more. U svakom je domaćinstvu važno imati domaći sir i vrhunsko meso za aromatičnu pašticadu. Kad u goste stiže dobro društvo, svi su presretni kad osjete miris peke.

Stvaranje nove tradicije

Ova se tradicija u vrhunskim lokalnim restoranima mora prepoznavati i poštovati, kaže nam glavna chefica a la carte restorana SOL Mediterranean Dining, Ružica Jukičić. Nagrađivana majstorica kuhinje pomalo podsjeća na antičkog kralja Midu – kojeg se god jela u kuhinji prihvati, pretvara ga jelo vrijedno svoje težine u zlatu.

SOL Mediterranean Dining, na čijem je ona čelu, prepoznatljiv je među gastro znalcima po inovativnosti u pripremi i prezentaciji mediteranskih jela. Chefica Ružica ne boji se upustiti u reinterpretaciju dalmatinskih klasika, što na restoransku terasu kraj mora privlači sve veći broj ljubitelja fine dininga.

Tijekom boravka Turističkih priča u Bluesun Soline u Brelama Restoran SOL Mediterranean Dining prezentirao nam je “fine dining”

Drugačiji od drugih

“Fuzija s francuskom i dalekoistočnom kuhinjom je ono što nas čini drugačijim od svega na Makarskoj rivijeri. Pri tome se oslanjamo na autohtone, lokalno uzgojene namirnice“, pojašnjava naša sugovornica.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je, malo je reći, izvanredan. Primjerice, neodoljivi ravioli a la soparnik koji neodoljivo podsjećaju na legendarno japansko jelo gyoza, dok su sastojci tradicionalno dalmatinski, a ime talijansko.

Niti carpaccio od hobotnice nije tipičan – uz hobotnicu Ružica poslužuje kremu od crnog češnjaka, majonezu s daškom Japana, začinjenu wasabi hrenom, te marinirani koromač.

Uz steak od svježe tune ide rimski njok, francuski riblji veloute umak, glazirane šparoge, kapare te samonikla biljka motar, kojeg sama bere na obroncima Biokova. Ovo je jelo pravi presjek cijele breljanske povijesti – od rimskih vremena, preko Napoleonovih osvajačkih pohoda, do današnjeg ponovnog otkrivanja nekad neuglednih lokalnih namirnica.

Fine dining Restoran Sol Hotela Soline i glavni "krivac" za vrhunske okuse mediterana chef Ružica Jukićić za laku noć i pozdrav od ekipe Tirističkih priča iz Brela.

Objavljuje Turističke priče u Petak, 24. srpnja 2020.

SOL Mediterranean Dining nije običan restoran kraj mora. Vrhunski sastojci kombinirani u okuse kakve još niste kušali, zahvaljujući majstorstvu chefice Ružice Jukičić, najbolji su poziv da dođete na Trg Gospe od Karmela 1 u Brela i počastite se nekim od njezinih najnovijih remek-djela.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.