Dan grada Hvara: zvuci, slike i okusi Dalmacije

Grad Hvar svoj dan slavi 2. listopada, na blagdan svetog Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada i Hvarske biskupije. Grad Hvar, Turistička zajednica grada Hvara i Javna ustanova u kulturi HVAR 1612, u suradnji s gradskim ustanovama i udrugama proslavu Dana grada obogatit će zanimljivim događanjima za sve generacije.

Dan grada Hvara

Liturgijski dio proslave započinje 1. listopada svečanim otvorenjem blagdana i I. Večernjom u hvarskoj katedrali te svečanom misom s procesijom na sam blagdan svetog Stjepana, u ponedjeljak, 2. listopada. Euharistijsko slavlje će predvoditi mons. Milan Zgrablić zadarski nadbiskup.

Za Dan grada Hvara Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara na Trgu sv. Stjepana, ispred Lođe, svojim sugrađanima poklanjaju koncert umjetnika jedinstvenog stila i senzibiliteta za publiku: kantautor, skladatelj i instrumentalist Tedi Spalato i skladatelj i iznimni gitarist Ante Gelo, uz pratnju banda Gorana Rukavine, donose spoj tradicionalne dalmatinske pjesme, šansone i jazza s worldmusic elementima.

Program će započeti 27. rujna predstavljanjem knjige “Abracona muoren” Ivane Mateljan Zlojutro u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Hvar, koja će i 3. listopada biti domaćin izložbe i razgovora “Pogled u budućnost: Hvar 2030.” Jasne Čapo i Valentine Gulin Zrnić.

grad hvar

U petak, 29. rujna, svoj tradicionalni veteranski turnir organizirat će RK Hvar u 16 sati na igralištu Tenis, a istoga dana u 19 sati u prostoru zajednice Fabrika 35 udruga Platforma Hvar organizira projekciju filma “Picaferaj III” umjetnika Kralja Sunca. Filmske projekcije nastavit će se 6. listopada, kada će u Fabrici Platforma prikazivati film “Sezonke” u suradnji s udrugom Dalmatica Viva, a Kino Mediteran Hvar 8. listopada u kazalištu nagrađivani film “Jedriličarke s broda Maiden”.

Hvarske udruge i ove su godine pripremile zanimljiv program pa će tako Planinarsko društvo Hvar u subotu, 30. rujna, u 16 sati organizirati radionicu keramike, Rukometni klub Hvar u 21 sat koncert grupe Magazin kojima će na Venerandi predgrupa biti hvarski band Glavni. Koncertni program nastavlja se u nedjelju navečer, 1. listopada. Zajedničkim nastupom publiku će razveseliti čuvari dalmatinske tradicije: klape Bodulke, Galešnik i Pharia, zborovi GSU Stella Maris Hvar i Pjevačko društvo Hvar te Gradska glazba Hvar i Folklorno društvo Šaltin. Koncert dalmatinske glazbe održat će se i u kazalištu, u kojem će programom “Da mi se vratit u mirne vale” u srijedu, 4. listopada nastupiti operni umjetnik Dinko Lupi uz prof. Egle Trošelj i recitatora Bartula Dulčića.

grad hvar, arsenal

Fešta forske pulene – 13. smotra tradicijskih brodova Dalmacije u organizaciji udruge Hvar Metropola mora održavat će se od 5. do 8. listopada, a uz predavanja, izložbe, radionice i regate ljepotu hvarske maritimne baštine predstavit će i tradicionalnim Balom jedara “Dobar vitar” u petak i subotu.

///Sretni otok: Hvar je otok sa čak 6 upisa na UNESCO-voj listi

Okusi i mirisi otoka moći će se doživjeti u subotu, 7. listopada u Arsenalu. Za to su se pobrinuli Hvarski vinari svojom “Degustacijom hvarskih vina” te udruga Forske užonce, Srednja škola Hvar i Udruženje obrtnika otoka Hvara koji će spremati forsku spizu i s “Degustacijom slanih srdela – red ribe, red soli” poseban naglasak staviti na gotovo zaboravljenu hraniteljicu Dalmacije.

grad hvar, arsenal

I najmlađi sugrađani daju svoj obol programu proslave za Dan grada Hvara. Učenici Osnovne škole Hvar pripremaju glazbeno-scenski program u kazalištu, a djeca Dječjeg vrtića “Vanđela Božitković” u gradskoj Lođi predstavit će dječji turistički vodič “Hvaroplov” u kojem će generacija koja dolazi dati svoj pogled na bogatu prošlost Hvara.

Ovim programom, u godini u kojoj Hvar obilježava 155 godina organiziranog turizma, Grad Hvar, Turistička zajednica grada Hvara i novoosnovana Ustanova u kulturi HVAR 1612 ulaze u završetak još jedne uspješne turističke sezone u našem gradu.

Detaljan program preuzmite OVDJE.

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Hvara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.