Dan sjećanja na žrtvu Vukovara kroz proširenu stvarnost

Za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara od ove godine, jedinstveno u svijetu, posjetitelji imaju prilike vidjeti virtualnu izložbu postavljenu u herojskom gradu, u tehnici proširene stvarnosti (augmented reality). Na svojim mobitelima, na odabranim GPS lokacijama po centru Vukovara i kod Vodotornja, možete u prostoru oko sebe vidjeti fotografije razrušenog grada i kratke video zapise. Ovaj virtualni sadržaj je integriran u okolinu na način da se vidi zajedno s okolinom. Sadržaj podsjeća na holograme i omogućava uspoređivanje sadašnjeg stanja sa stanjem koje je bilo kad su fotografije i video zapisi snimljeni.

dan sjećanja

Dan sjećanja – trajna virtualna izložba u Vukovaru

Ovo je unikatna prilika i mogućnost da se kao nikada do sada usporedi izgled lokacija prije i poslije. Virtualna izložba je postavljena neprofitno, donirana od tvrtke Equinox Vision , a dio vizualnih materijala je donirao Muzej grada Vukovara. Slavne lokacije u gradu kao što su Radnički dom, Frankopanska ulica, most Jean Michel Nicoliera, na ovaj način su obogaćeni sadržajima koji se vide uz mobilnu aplikaciju Equinox XR.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nakon skidanje aplikacije, opcionalna je registracija korisnika, a u svakom slučaju iz izbornika sadržaja je potrebno odabrati “Vukovar”.

Na YouTube kanalu, za one koji iz razumljivih razloga nisu u mogućnosti doći u Vukovar, nalaze se video snimke direktno s mobitela. Snimke pokazuju kako virtualna izložba izgleda i kako se gleda. Izložba trenutno nema rok trajanja te će ostati vidljiva do daljnjeg.

Tehnološko rješenje hrvatskih inženjera

Povijesne slike Vukovara možete pogledati trenutno samo u Vukovaru. Tehnologija koju su razvili hrvatski inženjeri u tvrtki Equinox Vision omogućuje postavljanje sličnih materijala po zemlji i svijetu, putem mobilne aplikacije Equinox XR koja je dostupna za Android i iPhone uređaje.

Osnivači Equinoxa daju doprinos Vukovaru

Osnivači Equinoxa, Ivan Voras i Saša Ilišević rodom su iz Slavonije. Oboma je lokacija Vodotornja bila jedna od onih na kojoj su proveli dio bezbrižnog djetinjstva. Sada su razvili tehnologiju koja posjetiteljima omogućuje gledanje povijesno značajnih trenutaka grada kada god požele.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.