Zašto je selo uvijek IN, a Slavonija totalno kul?

Ukusna tradicijska jela od lokalnih namirnica, druženje s gostoljubivim domaćinima uz odlične voćne rakije, atraktivna obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i kuće za odmor, stari, u modernom svijetu potpuno zaboravljeni zanati, vrhunske rukotvorine i poznata šlinga, pokoja mudra izreka i vrijeme koje kao da sporije teče – srijemska i slavonska sela prave su male stress free zone, sigurna utočišta od burnouta. Ladanje je opet popularno.

Iskušajte vikend u kućama domaćina i probudite se uz zvukove pijetla i cvrkut ptica. Posljedica spavanja na selu je totalna relaksacija i gubitak stresa stoga budite oprezni. Putujući mjestima Srijema i Slavonije pred vama će se nizati ambijentalna mjesta i sela. Ne žurite, zastanite  i osluhnite. Doživite Srijem i Slavoniju svim čulima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

/// Odmor kakav nikad niste doživjeli: Odabrali smo za vas najbolje kuće u Srijemu i Slavoniji

Totalno kul

Street art u Vukovaru gradu koji postaje urbana galerija na otvorenom, u Vinkovcima skulpture ptica Dvine Merhav, poznate izraelske umjetnice Vinkovačkog podrijetla, hologrami nobelovca Lavoslava Ružičke, bana Josipa Šokčevića i Nikole Iločkog – putovanje istokom Hrvatske iznenađenje je za moderne putnike. Dvorci, muzeji, povijesna središta, barokne zgrade, stoljetni samostani, crkve i kapelice, šetnice uz rijeke, parkovi, promenade i život koji na ovim prostorima traje bez prestanka više od osam tisuća godina. Iskreno vam moramo reći kako je vikend putovanje prekratko da otkrijete sve priče. Sigurno ćete se morati ponovno vratiti.

/// Na hrvatskom istoku priče pričaju hologrami povijesnih osoba

Foodie

Gostoljubivost im je urođena, u kuhinji su prirodni talenti. Srijemci i Slavonci dočekat će vas sa širokim osmijehom i bogatim stolom. Nije tajna da je ovaj dio Hrvatske mamac za gurmane. Nema tu velike filozofije, samozatajno će vam reći domaćini. Svježe namirnice, kratak put od polja do stola, provjereni recepti još iz bakine kuhinje, puno ljubavi i crvene paprike. Za predjelo čvarci, kulen, kulenova seka, švargl, kobasica, slanina, podlijevani sir, potom vruća juha, jela iz kotlića, sarma ili pečenje, možda riječna riba, a za kraj ukusni kolači. Priča o hrani ovdje je priča o tome kakvog je okusa sreća. Provjerite ovdje kakvog je okusa sreća.

/// Znate li kakvog je okusa sreća?

Wine&More

Iločka vinska cesta prolazi središtem ovog prekrasnog srednjovjekovnog gradića i vodi dalje prema poznatim vinorodnim položajima na padinama Fruške gore. S petnaestak vinarija s kušaonicama nudi vrhunska vina u kojima traminac zauzima posebno mjesto. U njemu su uživali kraljevi i carevi, europsko plemstvo, a i danas intrigira znalce i vinoljupce. Savršen spoj vina i arhitekture, Ilok vas poziva na šetnju njegovom povijesnom jezgrom i šetnicom uz Dunav.

Jeste li znali da je kneževska obitelj Odescalchi u svojim Starim podrumima u Iloku čak 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine? Na taj način štitila je reputaciju od preprodavača koji su ga miješali s vodom ili vinom lošije kvalitete. Od davnina se vino iz Iloka cijenilo na europskim dvorovima, a upravo se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Upućeni kažu da je ova kraljevska sorta upravo u Srijemskom vinogorju dala svoj maksimum.

Članak se nastavlja ispod oglasa

/// Četiri priče iz Dunavskog kraljevstva vina i starina

Tips&tricks

Svima je jasno kako se u Slavoniji i Srijemu najbolje jede, opće je poznato i kako je ovdje pogled protkan zlatom i kako su vrijedne slavonske voćne kapi. Poznata je priča i o vrhunskim vinima Iloka kao i ona o srijemskom doručku. Isprintajte ovu sliku kao šalabahter za posjet Slavoniji jer na njoj je nekoliko savjeta za otkrivanje lokacija i doživljaja za koje možda niste znali.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.