Danas je dan kada će Neretvu uzburkati preko 500 lađara – kreće 24. Maraton lađa

spot_img

Sve je spremno za 24. izdanje Maratona lađa na Neretvi u sklopu kojeg se za veliki štit kneza Domagoja bori 34 ekipe s preko 500 lađara. Rekordan broj sudionika odvozit će 22.5 kilometra od starta u Metkoviću do cilja u Pločama. Inače nedavno je u metkovsku luku uplovio zapovjedni brod zvučnoga imena Robin Hud, a među većim brodovima s kojih će se moći pratiti Maraton su Did Frane i Felun.

Na startu i cilju neće biti organiziran dolazak gledatelja zbog epidemioloških mjera i trenutne situacije s koronavisurom te se zainteresirani gledatelji pozivaju da utrku prate s obale ili preko malih ekrana.

Maraton lađa postao je najveći maritimni sportski događaj ovog dijela Europe, a iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja. Nažalost na gledatelje ćemo ipak morati čekati jubilarno 25. izdanje popularne manifestacije na Neretvi. Ove godine maraton ima predznak međunarodnog budući su prijavljene i dvije ekipe iz Srbije te dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine.

Maraton lađarica u čast Neretvankama koje su vukle lađe i po 20 kilometara pješke uz obalu

I dok danas muški dio ekipe plovi Neretvom podsjetimo kako je 8. izdanje ženske utrke lađarica održan nekoliko dana ranije. Neretvanska lađa na poseban način oduvijek je vezana za žene koje su vukle odnosno prema neretvanskoj pučkoj tradiciji „lancale“ lađe. Stariji mještani još se sjećaju lancanja lađe od Komina do Metkovića i marljivih žena koje su hodajući laganim korakom vukle lađe pune građevinskog materijala, krava, konja, magaraca, ovaca ili grožđa. Muškarac je za to vrijeme sjedio u lađi i upravljao njome dok je “ženski posao” bilo potezanje dugačkih konopa pričvršćenih za lađu krećući se pješice uz obalu.

Danas samo pola stoljeća kasnije više nema lancanja lađe, pa su žene neretvanskog kraja odahnule, no upravo stoga ove godine po osmi puta održao se i Maraton lađarica u spomen na nekadašnje lancarice, žene Neretvanke koje su rukama punim ispucanih žuljeva lancale lađe i po dvadeset kilometara.

Osmi po redu „ženski“ Maraton okupio je također rekordni broj ekipa – njih čak osamnaest ekipa što lokalnih što gostujućih. Hrabre lađarke uspješno su odveslale lađarsku rutu od Metkovića do Opuzena u dužini desetak kilometara na plus 40 Celzijevaca. Nastupilo je čak devet debitantskih ekipa, što je dobra vijest koja jamči opstanak ženskog lađarskog natjecanja. Ipak, čini se kako je i dalje ženska utrka lađa pomalo u sjeni maratona lađara, koje danas prenosi i državna televizija.

Naslovna fotografija: Facebook Maraton lađa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.