Festa svetog Vlaha – manifestacija koja traje više od tisućljeća

Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, UNESCO-va je nematerijalna svjetska baština u Hrvatskoj koja, prigodom proslave njegova blagdana 3. veljače, neprekidno traje od 972. godine do danas. Temelji se na legendi o pojavljivanju svetoga Vlaha koji je pomogao Dubrovčanima u obrani od Mlečana. U Festu se u velikom broju uključuju stanovnici grada, okolice, ali i nekih drugih krajeva Hrvatske i obližnjih zemalja.

Blagdan je to svih stanovnika Dubrovačke Republike. Kako bi se omogućilo sudjelovanje svima, u prošlosti je uvedena takozvana “Sloboština Sv. Vlaha”, razdoblje u kojem je svaki prekršitelj, kažnjenik i prognanik mogao dva dana prije i dva dana poslije blagdana slobodno doći u grad, a da ga nitko nije smio pozvati na odgovornost. Ta se sloboština kasnije proširila na sedam dana prije i sedam dana poslije blagdana.

Tijekom stoljeća Festa svetog Vlaha se mijenjala pa ju je svaka generacija blago prilagodila kako bi unijela svoje ideje i učinila je suvremenom. Danas je to manifestacija koja tradicionalno privlači veliki broj posjetitelja, a organizatori su i za ovu godinu pripremili bogat program.

Program 1050. izdanja Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika počinje u ponedjeljak 24. siječnja, a završava u nedjelju 6. veljače proslavom sv. Vlaha na Gorici. Program obuhvaća čitav niz kulturnih događanja. Bit će tu izložbi, koncerata, predstava, predavanja, radionica, predstavljanja knjiga i projekcije filmova.

Održat će se više od 40 različitih vjerskih i svjetovnih te prigodnih i tradicionalnih programa. Svečano otvaranje Feste tradicionalno će se upriličiti na Kandeloru, 2. veljače, u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve. Središnje, svečano euharistijsko slavlje održat će se u četvrtak, 3. veljače s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

Festa završava u nedjelju, 6. veljače, a cjelokupni program možete pronaći i preuzeti u PDF formatu na POVEZNICI.

Fotografije: Grad Dubrovnik

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.