Rakije, likeri i destilati alkoholna su pića dobivena destilacijom fermentiranog voća ili bilja. Rakija je žestoko piće, dok su likeri slađi i aromatizirani. Istra je poznata po rakijama zbog bogate tradicije, blage klime i raznolikog bilja koje ovdje raste. Najpoznatije istarske rakije su biska (rakija od imele), medica (rakija s medom), travarica (rakija s ljekovitim biljem) i ruta (rakija s rutom). Ova su pića dio istarske kulture i često se nude kao znak gostoprimstva te se koriste u gastronomiji.
U Old School Distillery predstavljeno je drugo po redu izdanje manifestacije Dani destilata u središnjoj Istri – Central Istria Spirits Days. Na konferenciji za medije sudjelovali su predstavnici destilerija s područja središnje Istre: Albert Koraca (Destilerija Koraca), Armando Lušetić (Destilerija Kotal), Marko Krulčić (Destilerija Krulčić), Tatjana Ljubešić (Old School Distillery) i Marin Maras (La Vie Winery), zatim pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti te predsjednik Udruge Lambik Renato Krulčić.
– Ova manifestacija je vrlo vrijedna za našu županiju, komplementarna je sa GinIstrom koja isto tako promovira jaka alkoholna pića, izjavljuje pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan. – Zahvaljujem se i Udruzi Lambik koja je u nekoliko godina definirala kvalitetu svojih proizvoda. Sada radi i na standardizaciji rakija, a krajnji cilj je zaštita proizvoda kako bi se u našoj županiji pili kvalitetni, tradicionalni proizvodi i svaki potrošač će biti u mogućnosti do njih doći, te TZSI na organizaciji ove hvalevrijedne manifestacije.
Manifestacija je posvećena promociji rakija, likera i destilata, alkoholnim pićima dobivenima destilacijom fermentiranog voća ili bilja po kojima je Istra poznata zbog bogate tradicije, blage klime i raznolikog bilja koje ovdje raste. Dani destilata u središnjoj Istri – Central Istria Spirits Days će biti održani tijekom tri vikenda, s početkom 23. studenoga 2024. godine i zaključno s 8. prosinca. Program će trajati od 13 do 19 sati, a u njoj će sudjelovati proizvođači destilata s područja središnje Istre – Destilerija Krulčić (Lindar), La Vie Winery (Tinjan), Old School Distillery (Sveti Lovreč) i OPG Koraca (Motovunski Novaki) te Kotal (Cerovlje), koji će u manifestaciji sudjelovati 7. i 8. prosinca.
– Paleta naših proizvoda je široka, od likera, ginova i rakija. Međutim, za dane otvorenih vrata odlučili smo se na jedan uži izbor gdje ćemo posebno predstaviti naše rakije kao što su vinjak, Saint Laurent, naš brandy čuvan u barriqueu. Drugi naš proizvod je liker od kave Correttino bogatog kremastog okusa, jako dobar i prepoznatljiv među svim našim proizvodima i treći zlatno nagrađeni Autumn gin London dry gin, koji je ove godine na GinIstri osvojio zlatnu medalju, kaže vlasnica Old School Distillery Tatjana Ljubešić.
Posjetitelji će imati priliku uživati u besplatnim degustacijama, ali i sudjelovati u pripremi vlastitih destilata uz stručno vodstvo. Manifestacija je jedinstvena jer nudi priliku za aktivno sudjelovanje u procesu destilacije, čime se dodatno promovira bogata istarska tradicija. Svoj je dolazak potrebno najaviti na kontakte uključenih destilerija.
– Dani destilata u središnjoj Istri nisu samo prilika za kušanje vrhunskih rakija, već i za doživljaj cijelog procesa njihove proizvodnje. Želimo približiti posjetiteljima autentičnu istarsku tradiciju jer destilacija rakije oduvijek je bila dio našeg identiteta. Ova manifestacija nudi priliku da se osjeti čar zajedništva i gostoljubivosti koju Istra s ponosom njeguje, kaže direktorica TZ središnje Istre, Sanja Kantaruti, te dodaje kako je cilj ove manifestacije promocija istarskih destilata i očuvanje tradicije, ističući važnost lokalnih običaja te bogatstvo biljnog svijeta Istre.
Proizvođači destilata s područja TZ središnje Istre svoje proizvode prave prema obiteljskim receptima koji se prenose generacijama. U Istri je proizvodnja rakije više od tradicije – to je način života koji povezuje generacije. Rakija se pravi od lokalnog voća i bilja, a njezina priprema i degustacija okupljaju obitelj i prijatelje. Također, rakija je i omiljeni suvenir koji nekome možete donijeti iz Istre, a s obzirom na to da se bliži i blagdansko vrijeme, to je idealan poklon poslovnim partnerima, prijateljima i obitelji.
– Svrha i cilj Udruge Lambik je da kroz ovakve manifestacije educiramo, prije svega kao proizvođači naše potrošače, i da stvaramo jedan dobri imidž istarske rakije koja se može svrstati uz bok svim ostalim svjetskim rakijama. Naravno da za to trebaju biti educirani i proizvođači ali i krajnji konzumenti, poručuje predsjednik Udruge Lambik, Renato Krulčić.
Organizator manifestacije je Turistička zajednica središnje Istre, dok je suorganizator Udruga Lambik. Manifestaciju sufinancira Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije putem javnog poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za projekte iz područja poljoprivrede i gospodarstva.